Piciny piros ajtó vezet Párizs csodaországába

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. augusztus 25.
a Bár rovat
támogatója a
A Little Red Door bár névválasztása olyan, mintha Lewis Carroll, az Alice Csodaországban szerzője állna mögötte. A világ legjobbjai között számon tartott párizsi bár virtuális piros ajtaja pedig tényleg a rejtélyek és a kreativitás világába vezet.
Hirdetés

Párizs Marais negyedében immár 2012 óta működik a Little Red Door, amelynek immár több mint egy évtizede van bérelt helye a világ legjobb 50 bárja között. Ez a fantasztikus eredmény annak köszönhető, hogy a vendéglátóhely vezetői szezonról-szezonra igyekeznek megtalálni, hogyan érdemes újra-és újra értelmezni a koktélkészítést és azt az élményt, amelyet a vendégeknek nyújtanak.

Az Alex Francis és Barney O’Kane vezette Little Red Door belső kialakítása első ránézésre egyébként nem tartogat semmilyen extravagáns megoldást: letisztult és hangulatos. A név sugallta rejtélyes és izgalmas atmoszférát igyekszik továbbvinni a maga minimalista modernitásával és romantikus jegyeivel. A berendezés különböző stílusok és elemek elegáns kombinációját tükrözi és rendkívüli szerepet kap a megvilágítás is, amely a bár intim hangulatát hivatott megteremteni. A kanapék kényelmesek, csakúgy, mint a bárszékek, leginkább jazz, funk és reggae zenék szólnak, az erkélyszerűen megemelt részről pedig remekül látni, mi történik a pultnál.

Fotó: Little Red Door

A koncepció szilárd, mégsem ragaszkodnak hozzá

A Little Red Door aktuálisan egyébként épp az ötödik a világ 50 legjobb bárját rangsoroló listán, amelyen 2012-es megnyitása óta kilenc alkalommal kapott helyet. A szezonról-szezonra megújuló degusztációs koktélmenük az Alex Francis és Barney O’Kane vezette csapat közös munkájának eredményei, de a személyzet nem ragaszkodik csak ezeknek az italoknak a készítéséhez. A repertoárban természetesen megtalálhatóak a klasszikusok is, sőt a bartenderek „rögtönzött” italokat is szívesen összedobnak a vendégek kérései és igényei alapján, de Francis becslései szerint a látogatók mintegy 80 százaléka választja végül inkább az itallap kínálta koktélokat.

Fotó: Little Red Door

És ha már itallap: a Little Red Door szokatlanul nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a menü minél részletesebb legyen és a lehető leginkább felkeltse a vendégek figyelmét, arra sarkallva őket, hogy bátran kísérletezzenek a bár saját koktéljaival.

A jelszó: Farm to Glass

A bár aktuális, 2023-as koktélmenüjének neve Evergreen. A koncepció a szezonális alapanyagokra és a beszállítókra koncentrál, akik a „Farm to Glass” koncepció keretében francia kistermelők, közvetlen kapcsolatban a Little Red Door-ral.

Az Evergreen modernista technológiával készülő koktéljainak célja újra közvetlen kapcsolatot alakítani ki a fogyasztók és a felhasznált alapanyagok között. Ennek megfelelően az Evergreen-sorban található italok roppant egyszerűek.

Fotó: Little Red Door

Vegyük például a Peppert, amely paprikapárlatot, vermutot és skót whiskyt tartalmaz. Hasonlóan meghökkentő a Plum, a La Ferme Gonnegirls vagy a Holy Basil is – utóbbiban bazsalikom likőr, gin és cider elegye alkot valami egészen újat.

A Little Red Door Farm To Glass kompozíciójáért megkapta a Ketel One Sustainable Bar Award díjat. A bárban azt mondják, ha valamely vendég szeretne igazán rálátni a teljes koncepcióra és igazán megérteni a párizsi vendéglátóhely felfogását, a teljes Evergreen menüt érdemes végig kóstolni, amire – előzetes foglalás után – minden nap van lehetőség. A mintegy másfél órás program egyedülálló élményt kínál, amely során a francia termelők legjobb szezonális termékei bukkannak fel, és a lehető legtisztábban mutatkozik meg, mi is az a Farm to Glass felfogás.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram