„Itt mindent meg kell kóstolni", szólott egy lelkes Mór24-vendég, a jó hír pedig az, hogy itt mindent lehetséges is végigkóstolni. Az egy asztaltársaságban ülőknek vétek ugyanazokat az ételeket kikérni, a kóstolgatás-falatozgatás itt az élmény része, a tányérokkal variálni és az asztalon átnyúlni pedig kifejezetten ér.
Megírták a régi illemtankönyvek, hogy az asztalon átnyúlkálni a közös étkezések során merő illetlenség. Habár továbbra sem praktikus könyékig merítkezni egymás tányérjaiban, a régi regulát írják felül a napjainkban egyre népszerűbb kistányéros étkezések.
Nyelvi bökkenők
Amit a Közel-Keleten mezze lakomáin, Spanyolország tapasbárjaiban vagy a hosszas olasz aperitivók alkalmával oly természetesen neveznek (és művelnek) az asztaloknál, azt a magyar nyelvben kicsit döcögősen sikerül csak plántálni.
Kénytelenek vagyunk behozni több idegen kifejezést is, és láthatóan a hazai vendéglátók számára is kihívás a small plates és a sharing alapú étkezésekre a valóban jól is hangzó magyar elnevezések megtalálása. Egy korábbi jól sikerült kifejezés egy rokon műfajra a sörkorcsolya, ami elsőre meghökkentő, és milyen találó.
A small plates mint kistányéros (szervírozás) hordoz magában némi gyermekmenüs vagy zónaadagos felhangot. (Kisasztal, kisszék, kistányér... Nem túl szerencsés.) A food sharing, avagy a megosztott ételek sem ülnek jól magyarul.
„Mi a földbolygón élünk, nem egy országban"
Ezért is alakulhatott úgy, hogy a Mór24 tulajdonosai, Almás Edit és Albrecht Tamás éttermük tavalyi megnyitásakor még tapasnak nevezték a megszokottnál kisebb adagos ételeiket, mára pedig így identifikálják magukat:
Innovatív „small plate" étterem és vagány natúrborbár. A nagyvilág ízei félúton a tapasok és mezzék között, Balatonfüreden.
A balatonfüredi Mór24 bejárata valóban ajtó a nagyvilágra, a tapas pedig félrevezetőnek bizonyult. Almás Edit így fogalmazott idén a Dining Guide-nak adott interjúban: „úgy döntöttünk, elfelejtjük a tapasozást. Áttértünk a small plates megnevezésre, mert amit mi csinálunk, az nem hagyományos spanyol vagy baszk tapas, és nem szeretnénk az elnevezéssel senkinek sem csalódást okozni.
A tapas szó hallatán sokan keresték a tipikus spanyol ételeket, ezt a keretet viszont mi szétfeszítjük. Mi a földbolygón élünk, nem egy országban. (Mosolyogva.) Tavaly a marketingeseink tanácsára neveztük magunkat tapasétteremnek, akik azért javasolták ezt, hogy könnyebben tudjanak beazonosítani minket az emberek."
A Mór24 kétségtelen bája, hogy ugyanazzal az egyszerűségre és eredetiségre törekvéssel keresi meg a maga ízeit, mint a hasonlóan nagy hangsúlyt kapó borait. A natúrborok szépen rímelnek is a világra nyitott, de egyedi és tiszta forrásokat felkutató hitvallásra, a mindig szezonális ételeik pedig a fine dining éttermek stílusát idézve mesélnek a fogásokról:
Sertés tarja, feketefokhagymás pecsenyelé.
Csirke, kelkáposzta, sózott citrom.
Balzsamecetes báránylapocka, tarkabab.
Almási Edit eredetileg cukrász, Albrecht Tamás pedig sok évnyi szakácskodás után most a saját éttermük séfje. A Mór24 sikere pedig Balatonfüred és az északi part vendéglátásának sikersztorija is, hiszen sosem voltak hangosak, sem PR-ban, sem az étterem megjelenésében. Főszezonban is csak négy napot tartanak nyitva, ami igencsak redukálja a beeső vendégek számát.
A Mór24-nek gyorsan híre ment, nem estek abba a hibába, amelybe sok étterem, amelyek a nyitás körüli lendület után a következő évadban már sokkal kevésbé figyelnek oda. Külön értékük, hogy nem csak a nyaralókra lőnek, egészéves nyitvatartásban gondolkodnak.
Kívánkoznak is ide a tematikus borvacsorák a szeretett borászaikkal, nemrég pedig egy hússütős minifesztivállal mutatták meg magukat a szabad ég alatt is, amelyről így vallottak: „Mindig is rajongtunk a szabadtűzi sütésért, szerintünk parázsban csak jó dolgok készülhetnek, és a fatüzelés aromái össze sem hasonlíthatók a szénével. Ebben a hitvallásunkban osztozik a Bitang Burger csapata is, így nem is volt kérdés, hogy helyi srácokként közösen vágunk bele ebbe a kalandba."
Még sokat ilyen kalandot mind a móroktól, mind a bitangoktól. Mindkét csapat a régió reményteli, újvonalas vendéglátósait erősíti.
Árak: small plates 750-2900 Ft
MÓR24
Balatonfüred, Jókai Mór u. 24.
Nyitvatartás: Cs 18:00-22:00, P-Szo 12:00-23:00, V 12:00-16:00 (H-K-Sze zárva)
Az étterem weboldala, Facebook-oldala, Instagramja
Tovább olvasok:
Alsóörsről Alsóörsnek és a világnak, szeretettel — Bitang Burger
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.