Alsóörsről Alsóörsnek és a világnak, szeretettel — Bitang Burger

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 26.
A Balaton északi partján, Alsóörsön járunk. Kicsivel több mint egy évvel ezelőtt még valószínűleg csak egy üresen álló bódét találtunk volna a mai Bitang Burger helyén. Mostanra azonban az új tulajdonosok nem csak élettel, de étellel is megtöltötték a korábban fakó hétköznapokban porosodó placcot.
Hirdetés

A családi-baráti vállalkozással nem csak egy innovatív ötlet válhatott valóra, de a község életét is felpörgették. Szüksége lenne minden településnek legalább egy ilyen helyre, ami teret enged az új generációk kulturális és gasztronómiai kikapcsolódásának.

Mi sülhet ki abból, ha egy programozó és egy villanyszerelő közös vállalkozásba kezd? Csupán a balatoni vendéglátás egyik legjobb hamburgere. Radnóti Mária programozóként dolgozott, Kovács Olivér villanyszerelőként, mikor megismerkedtek egymással. Olivér már az első találkozáskor beavatta Marist testvérével, Kovács Balázzsal közös gyermekkori álmukba: ha “nagyok lesznek” nyitnak egy hamburgerezőt. Az ötlet élénken élt a fiatalokban, így két és fél évvel később úgy döntöttek érdemes lehet befektetni egy étterembe.

Fotó: Bitang Burger & Coffee Shop

Mindent az alapoktól kellett kezdeniük, hiszen nem voltak szakmabeliek, így ismeretek és tapasztalat nélkül vágtak bele a megvalósítás lépéseibe. Azonban a csapat kulcsfontosságú tagja, Balázs, ekkor Hollandiában dolgozott még.

„A Van Rossum Woerden étteremben és a Breuren nevű bisztróban fordultam meg. Ezen a két helyen szerencsém volt együtt dolgozni sok kiváló szakáccsal. Akkoriban nagyon erős csapatunk volt a Van Rossum étteremben, valamint a vezetőség is mindenkit arra sarkallt, hogy lépjen tovább, kezdjen saját projektbe, vállalkozzon, talán ez is adott motivációt”- árulta el Balázs.

Fotó: Bitang Burger & Coffee Shop

Így nem is kellett sokat győzködni, 9 év után egy telefonhívást követően úgy döntött, hogy szívesen belevág a gyerekkori álomból lassan valósággá cseperedő projektbe. Az ötlet megvolt, ám a nehézségekre nem készültek fel: egy teljes év ment el csak az ingatlan vásárlás problémáival. 2020 pedig az egész szektor számára eddig nem látott kihívásokat hozott. A „bitang csapat” azonban a nehézségek ellenére bővült, és Takács Ági új lendületet adott ahhoz, hogy tovább építsék közös víziójukat.

Fotó: Bitang Burger & Coffee Shop

Ez egy igazi szerelemprojekt, és nem csak azért, mert egymást inspiráló, összetartó párok munkájának köszönheti létezését, hanem mert valóban a tulajdonosok időt és fáradságot nem kímélve saját kezükkel alakították át. Ha belépünk az üzletbe, és szétnézünk, egyértelművé válik, hogy ez valóban egy közösséghez szól, annak a gyökereiből táplálkozik. Ennek pedig remek mementója a pult, mely a régen a Kovács család tulajdonát képező Lovasi malom ajtajából készült - Balázs és Olivér pedig új életet lehetek „örökségükbe”.

A Bitang Burger végül a pandémia kellős közepén nyithatta meg kapuit, így nem is volt más lehetőség, csak elvitelre kínálni az ételeket. Mára azonban főként helyben fogyasztanak a vendégek, de ez nem is csoda, hiszen igazán hangulatos közösségi teret varázsoltak „bitangék” a korábban jellegtelen épületből.

Fotó: Bitang Burger & Coffee Shop

A jó minőségű alapanyagok, a sallangmentes egyszerűség, hogy sem az étlapot, sem az ételeket nem akarják túlkomplikálni – ezzel lopták be magukat a vendégeik szívébe. Természetesen bárkit szívesen látnak, de a Bitang Burger valóban az alsóörsieknek született, és nem csak a nyári szezonban érkező turisták kiszolgálására. Hiszen az emberek igenis vágynak kimozdulni, ha van hova. Az ő céljuk pedig, hogy értéket teremtsenek – legyen szezon vagy sem – hangulatos estekkel és minőségi ételekkel. A helyiek pedig úgy tűnik, abszolút nyitottak erre.

„Mi is alsóörsiek vagyunk, nem úgy települtünk be egy balatoni városba, hogy majd nagyot kaszálunk a Balatonnál, hanem épp a másik oldalról látjuk a helyzetet. Szerettük volna, hogy legyen egy bázisa a helyi lakosoknak, akik ősszel és télen is itt vannak” – avatott be Maris és Olivér.

Fotó: Bitang Burger & Coffee Shop

Az arra járó vendégeket pedig igazi grill hangulattal várják, hiszen az üzlet előtt minden nap ég a tűz a smokerben. Az ételeknek nem csak a füst és a lángok biztosítják az intenzív ízeket, a megfelelő arányokra is odafigyelnek. A buci kritikus pontja tud lenni egy hamburgernek, de itt nem kell attól félnünk, hogy a húspogácsa elvész az aránytalanul nagy zsömlében – a Bitangban ez csak afféle fogantyú a húson, a veszprémi Makmoiselle pékség jóvoltából. Adózhatunk az élvezetnek: hiszen nincs is jobb, mint két marokra fogni egy burgert és jókorát harapni bele, hogy minden ízt egyszerre élvezzünk.

Fotó: Bitang Burger & Coffee Shop

„A hamburgerhús hazai Angusbol készül, hozzáadott fűszerek és egyéb adalékok nélkül. Csak marhahús és zsír 75-25% arányban. Jelenleg sertéstarját és -lapockát füstölünk pulled porknak, az őszi tervek között pedig szerepel még marhaoldalas-, marhapofa- és sertésoldalas-füstölés is, illetve a későbbiekben egy kerti grillkonyha kialakítása, hogy ezzel is növeljük a kapacitásunkat.”

A húspogácsa mellett ugyanolyan szerves részét képezik a szószok is a burgereknek, melyek természetesen mind házilag készülnek. A BBQ szószt 7-8 órán keresztül főzik, de ne feledkezzünk meg a ház specialitásáról sem, a Bitang szószról, amely egy ázsiai és mexikói behatások által inspirált burgerszósz.

Fotó: Bitang Burger & Coffee Shop

„Nem hasonlítgatjuk magunkat senkihez, saját magunknak és a vendégeinknek akarunk megfelelni, és ha lehet, egyre jobbat nyújtani. Mindig Alsóörs lesz a Bitang Burger otthona, hiszen innen indulunk, de más városokban és országokba is célunk eljutni majd. Szeretnénk ikonikus hellyé válni, amelynek évek múlva meglesz a maga története és varázsa” – tekint a jövőbe Maris és Olivér.

Bitang Burger & Coffee Shop

Cím: 8226 Alsóörs, Endrődi Sándor utca 24/A

Nyitvatartás: Szerdától-vasárnapig: 11:00-22:00 hétfő, kedd: ZÁRVA

Bitang Burger & Coffee Shop Facebook-oldal

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram