Hirdetés
Hirdetés

Tőlük búcsúztunk 2021 magyar gasztronómiájában és vendéglátásában

SZERZŐ: DiningGuide
2022. január 1.
Számvetés.
Hirdetés

Személyes búcsúk

Az emberi veszteségek 2021-ben elsősorban a borász szakmát érintették itthon, de ez év júliusában búcsúztunk el végleg Pergel Józseftől, a Déryné örökös házigazdájától, aki a vendéglátás ma már szinte csak könyvekből, visszaemlékezésekből ismert stílusát, eleganciáját és végtelen becsületét képviselte. Pergel József, akinek munkaszerződése a Dérynében élethosszig tartott, a Dining Guide 2020-as Életműdíjasa volt, elhunytával a magyar vendéglátás régi nagy korszakának egyik utolsó képviselőjét búcsúztattuk. Kedves hangja, szavai a fülünkbe csengenek, alábbi gondolatait, történeteit pedig szeretettel ajánljuk a legfiatalabb generáció tagjainak is.

Pergel József

Májusban a 81 esztendős Szeremley Hubáról érkezett gyászhír. A kalandos életutat bejárt egykori üzletember, borász, a Pannon Bormíves Céhnek alapítója évek óta elvonultan élt balatoni házában. 1967-ben disszidált, európai állomásai mellett élt többek között Nigériában, Iránban és Afganisztánban is. Hazatérte után a 2000-es években az ország leggazdagabb emberei közé sorolták külföldi üzleti sikerei nyomán. Itthon is számos vállalkozásba fogott, így lett borász Badacsonyban, szerepet vállalt a szürkemarha- és vízibivalycsordák visszatelepítésében (Jásdi István visszaemlékezése szerint), és hozzá köthető az 1999-ben alapított Szeremley Borház és Étterem Badacsonytomajon, amely St. Orban Étteremként, jelenleg Szőlőhegy Bisztróként nyitott újra, és várja vendégeit a badacsonyi hegyoldalban a tavasztól koraőszig.

Karácsony előtt még egy jeles borászt elveszítettünk, a noszvaji Thummerer Vilmos 78 éves korában elhunyt. A kárpátaljai születésű Thummerer Vilmos a '80-as évek derekán kezdett szőlővel és borral foglalkozni, tíz évvel később az egri borászok közül elsőként választották meg az Év Bortermelőjének. A Thummerer Egri Bikavér Superior, a Vili papa cuvée vagy az Evoé cuvée „nagy vörösök" az Eger-Bükkaljai pincészet emlékezetes tételei.
A noszvaji borászatot több ízben díjazták családi pincészetként is, Vilmos felesége, Katalin és három gyermekük, az ő gyermekeik és menyük egyaránt megtalálták helyüket a családi vállakozásban.

Thummerer Vilmos / Fotó: Thummerer Pincészet

Leköszönő éttermek 2021 decemberében

2020 őszén gyűjtöttük össze a pandémia első hulláma által elsodort hazai éttermeket, 2021 utolsó hónapjában pedig három bejelentésre került sor. Ekkor bizonyosodtunk meg arról, hogy két – minden túlzás nélkül ikonikus – fővárosi étterem végleg bezár.

Egy ideje sejthető volt, hogy a Fricska Gastropub háza táján komolyabb problémák vannak. 2021. február 27-én ezzel az üzenettel vonultak szünetre, amelyből már nem tértek vissza: „Egy időre most el kell köszönnünk Tőletek, persze nem végleg, csak addig, amíg ez a fura kihívásokkal teli időszak tart. Bíztunk benne, hogy több ilyen posztra nem kerül sor, de sajnos az élet máshogy hozta. A jelenlegi feltételekkel nem tudunk tovább nyitva tartani, de bizakodóan állunk a jövő felé. Egyelőre sajnos nagyon sok kérdés kavarog a fejünkben, hogy mikortól, hogyan, és milyen szabályozások mellett nyithatunk ki, de egyet megígérünk Nektek! Nem tűnünk el, és akárhogy is alakulnak a dolgok, jelentkezni fogunk!"

A Dob utcai Fricska Gastropub 3 éven át Michelin Bib Gourmand-minősítésű étteremként működött, a budapesti éttermi szcéna egyik gyöngyszeme volt.

Nagy Szabolcs, Giczi Andor és Csongrádi Csaba a Fricska Gastropubból (balról jobbra) - fotó: Nagy Balázs

Ugyanez elmondható a VII. kerületi Olimpia Vendéglőről, amelynek élén Ádám Csaba séf jelentette be a december 31-ei végleges bezárást. A 2020-as Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban így írtunk az étteremről:

Az Olimpia fogalom a hazai gourmet éttermek világában. Bizonyság arra, hogy a nem túl kedvező lokáció ellenére is sikerrel működtethető egy különleges felfogású, több nemzet konyhájából merítő, innovatív konyha. (...) A naponta változó táblás kínálatáról híres étterem kerül minden sallangot, de a pincehelyiségben zajló teljesítmény önmagáért beszél. A kísérletező étteremről nem győzzük hangsúlyozni, hogy sok ilyen felfogással és színvonalon működtetett helyre lenne még szüksége az országnak ahhoz, hogy valóban megalapozott legyen az a gasztronómiai fejlődés, ami az elmúlt bő tíz évben lezajlott Magyarországon. (...) Az étterem ebédmenüje egy évtizede az egyik legjobb minőséggel és ár-érték aránnyal bír a hazai éttermi élet élmezőnyében."

Vadas az Olimpiában / Fotó: Nagy Balázs

Karácsony után érkezett a hír, miszerint az ország egyik autentikus csárdája, a dél-alföldi Nagylaposi Birkacsárda 2022 január végén végleg bezárja kapuit. Búcsúírásunk itt olvasható.

Fotó: Nagylaposi Birkacsárda

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram