A legmagasabbra taksált hazai éttermek közül egyelőre a két Michelin-csillagos Onyx és az egy-egy Michelin-csillaggal büszkélkedhető Costes és Babel újranyitása egyelőre várat magára. A Babelről augusztus végén közöltük a hírt, a tervek szerint ugyanis októberben csatlakozik az újjáéledő csillagosokhoz, immár Veres István séf nélkül, a korszerűsített monarchikus magyar konyha gondolatával.
Májusban már hírt adtunk néhány sajnálatos búcsúról. A VI. kerületi Funky Pho-t 2015-ben a Dining Guide az év street food helyének választotta, és ők – valószínűleg a járványtól függetlenül – helyiségbérleti problémák miatt köszöntek le, ígéretük szerint nem véglegesen. A Pozsonyi úti Le Poulet egy igazán eredeti koncepcióval jelentkezett be a fővárosi éttermi életbe, a rotisserie-n forgó csirkék mellett korrekt bisztrókonyhát vittek. Tudomásunk szerint itt is bérleti problémák álltak a háttérben. Az Október 6. utcai elegáns steakétterem, a KNRDY a március közepi bezárása óta szintén nem hallat magáról.
A bulinegyedbeli Soul Food Budapest a maga egzotikus, kreol konyhát képviselő éttermeivel a környék üde színfoltja volt. Ők így köszöntek le április végén:
"Eddig bírtuk. Sajnos a házhoz szállításba vetett hitünk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Rengeteg a deficit, segítség nem érkezik, így egyelőre feladjuk."
A magyar vendéglátás nagy klasszikusa, a Gundel Étterem jól jelzi a válságos időket, annyiban azonban kakukktojás az alábbi éttermek között, hogy bár március óta zárva tart, tudomásunk szerint nem véglegesen. A történelmi étterem jó ideje küzd azért, hogy újra megtalálja saját hangját és megbízható magyar vendégkörét. Külön értekezést érdemelne, hogy mennyire eltérő kép él a hazánkba érkező turisták és a hazai vendégek szemében a Gundelről. Talán a jelenlegi átalakulás képes fordítani ezen, a hírek szerint ugyanis új vezetőség viszi tovább a legendás éttermet, és hamarosan újra hallani fogunk róla.
2019-ben nyitott Óbudán, a Flórián téren az Aum Étterem, amely "ázsiai-magyar fúziós progresszív konyhával" mutatkozott be. A különös alapanyagtársításokat felmutató ételek a jelek szerint megtalálta a maga közönségét a retró áruház földszinti helyiségében, azonban jelenleg zárva tart. Még tavaly decemberben bejelentkezett az "Aum 2." is a (Gozsdu Udvarban javítva:) a Hajós utcában Aum Natural néven, ami szintén nem nyitott újra.
Pest belvárosa jelenleg merőben máshogy fest, mint tavaly ilyenkor. Turistákra szakosodott, minőséginek nagy jóindulattal sem nevezhető vendéglátóhelyek soran nem nyitott újra (egyelőre) tavasz óta. A Sas utcát gasztroutcának is nevezhetjük, hiszen néhány lépés távolságra olyan helyek váltják egymást, mint a Chez Dodo macaron manufaktúra, az Evidens Bisztró, a hamarosan újranyitó Borkonyha, Textúra, La Fabbrica, Café Kör vagy az idén nyáron megnyitott fine dining étterem, a Tiago Sabarigo által vezetett Essência Restaurant.
A legszebb budai panorámával versenyben lévő KIOSK Buda (előtte Beefbar) is váltáson ment keresztül. Hlatky-Schlichter Hubert elengedte az étterem kezét, az új üzemeltetők pedig Leo Bistróként viszik tovább a földszinti helyet, a rooftop bárként működő Leo testvéreként.
Az utcaképből sajnos hiányzik néhány jeles hely. Szabadfi Szabolcs a Panificio il Basilico Osteriát olaszos reggelizőnek és kisvendéglőnek szánta. A Belvárosi Piac után tehát itt sem elérhetők már Szabi pékárui, ellenben az eredeti, városmajori pékség továbbra is él és virul. Aki pedig szeretne pizzázni is, irány Szentendre, ahol jelenleg a legbőségesebb kínálattal és pékkurzusokkal vár Szabi, a pék. (Nem idei újdonság, de az említett Belvárosi Piacon Szabó Győző Steamboo-ja is leköszönt.)
A rózsafagyijáról híres Gelarto Rosa testvére volt a Gelarto Bistro a Szent István tér és Sas utca találkozásánál. A bisztró jelenleg zárva, a tér másik oldalán működő fagyizó továbbra is él. A komoly beruházással és grandiózus tervekkel létrehozott Société Budapest a másik jelentős bezárás (Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, 83 pont, 41. hely). A szebb sorsra érdemes gyönyörű épületet és a törekvő konyhát igazán soha nem vették birtokba a hazai vendégek. Hamarosan a komáromi székhelyű ZAX csokoládémanufaktúra nyit az egyik helyiségében elegáns édességbutikot, komoly ambíciókkal.
A közelben, az Urbán Betyár az Oktober 6. utcában lőtt szintén a turistákra a maga kikacsintós "újmagyarosch" stílusában. Az éttermi funkció mellett élményközpontként is működött, és népművészeti tárgyakat, berendezést is felsorakoztattak a belvárosi étteremben. A bemutatkozásuk szerint "betyár séfek" keze alatt vitt konyha nem jelentett teljes elköteleződést a hazai ízek mellett, nemzetközi fogásokat épp úgy kínáltak. Jelenleg testvéréttermük, a percnyi sétára található Első Pesti Rétesház ételeit-réteseit kínálják, ugyanis a réteseken kívül étteremként is funkcionál a „Strudel House”.
A rakparton horgonyzó Spoon állóhajó régóta nem hozta a kor elvárásait, a belváros egyre szélesedő gasztronómiai kínálatában jó ideje már csupán a szép panoráma miatt lehetett vonzó a hajóétterem. A legfrissebb fejlemények szerint tulajdonosváltás zajlott le, a számos éttermet üzemeltető Eventrend Group vette át augusztus 1-től. Klasszikus étteremként egyelőre nem funkcionál, rendezvényeket várnak a hajóra. A Eventrend cégcsoport változatos portfóliójába olyan helyek tartoznak, mint a New York Kávéház és Salon Étterem, a Séf Asztala, a BRKLYN, vagy olyan étkezdék, mint a Nagyvásárcsanokban található Fakanál Étterem vagy az Evezős Sörkert a Római Parton.
Pest történelmi belvárosában működött hosszú ideje két tradicionális étterem: Múzeum Kávéház és Étterem a Nemzeti Múzeum mellett, valamint az esténként cigányzenével váró Kárpátia Étterem és Söröző a Ferenciek terénél. A Múzeum körúti étterem nem kevesebb, mint 135 éve nyitott, akkor még Schódli Kávéházként. Az újkori gasztronómiában, 1989 és 2007 között Bíró Lajos vezette a konyháját. A Kárpátia története még régebbre nyúlik vissza, immár 142 éve fogadta vendégeit, egészen 2020 márciusáig.
A Nagymező utcában is két érdemleges szereplő köszönt le. A Pesti Disznó egykor kultikusnak számított a magyar vendégek körében, nevéhez hűen erős volt sertésételekben és a magyar ízekben, a színházak közelsége pedig egyedi hangulatú hellyé tette. Nem a Covid vitte el, de érdemes szót ejteni a Meat & Sauce-ról is. A Pesti Disznóval szemben működött a szintén húsokra szakosodott étkezde, amelynek a Madách téri egysége után a Nagymező utcai is végleg bezárt. Kár érte, mert komolyan vették a lassan sütött húsokat, a házilag készített szószokat és szaftos szendvicseket, egy igényes streetfoodos tűnt el velük a palettáról.
A Wine&U-val egy igényes borbár zár be a bulinegyedben. A kívül-belül sikkes helyen magyar borokra specializálódtak, azon belül is a kísérletezőbb, kistételes pincészetek kínálatára, nagy hangsúllyal a natúrborokra. A búcsújuk is stílusosan zajlik, nem csak szép csendben kitették a zárva táblát, hanem stílusosan, különleges borok körében zárják le hároméves működésük történetét. A búcsúhét most is zajlik, íme egy kis kedvcsináló a Holló utcai koccintáshoz.
Olvassa el korábbi írásunkat is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.