Hirdetés
Hirdetés

Hazai éttermek, amiket elsodort a Covid – Szeptemberi látlelet

SZERZŐ: DiningGuide
2020. szeptember 9.
Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy a járvány tavaszi begyűrűzése világszerte sok étterem bezárásában csupán az a bizonyos pont volt az i-re, ez tehát nem magyar sajátosság. Egyelőre nem könnyű megállapítani, hogy mely éttermektől búcsúzunk véglegesen, és melyek azok, amik egy nagyobb lélegzetvételnyi szünet után újranyitnak. Akár a régi néven és koncepcióval, akár igazodva a Covid diktálta "new normalhoz", új elgondolással jelentkezve.
Hirdetés

A legmagasabbra taksált hazai éttermek közül egyelőre a két Michelin-csillagos Onyx és az egy-egy Michelin-csillaggal büszkélkedhető Costes és Babel újranyitása egyelőre várat magára. A Babelről augusztus végén közöltük a hírt, a tervek szerint ugyanis októberben csatlakozik az újjáéledő csillagosokhoz, immár Veres István séf nélkül, a korszerűsített monarchikus magyar konyha gondolatával.

Májusban már hírt adtunk néhány sajnálatos búcsúról. A VI. kerületi Funky Pho-t 2015-ben a Dining Guide az év street food helyének választotta, és ők – valószínűleg a járványtól függetlenül – helyiségbérleti problémák miatt köszöntek le, ígéretük szerint nem véglegesen. A Pozsonyi úti Le Poulet egy igazán eredeti koncepcióval jelentkezett be a fővárosi éttermi életbe, a rotisserie-n forgó csirkék mellett korrekt bisztrókonyhát vittek. Tudomásunk szerint itt is bérleti problémák álltak a háttérben. Az Október 6. utcai elegáns steakétterem, a KNRDY a március közepi bezárása óta szintén nem hallat magáról.

A bulinegyedbeli Soul Food Budapest a maga egzotikus, kreol konyhát képviselő éttermeivel a környék üde színfoltja volt. Ők így köszöntek le április végén:

"Eddig bírtuk. Sajnos a házhoz szállításba vetett hitünk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Rengeteg a deficit, segítség nem érkezik, így egyelőre feladjuk."
@Facebook Soul Food Budapest

A magyar vendéglátás nagy klasszikusa, a Gundel Étterem jól jelzi a válságos időket, annyiban azonban kakukktojás az alábbi éttermek között, hogy bár március óta zárva tart, tudomásunk szerint nem véglegesen. A történelmi étterem jó ideje küzd azért, hogy újra megtalálja saját hangját és megbízható magyar vendégkörét. Külön értekezést érdemelne, hogy mennyire eltérő kép él a hazánkba érkező turisták és a hazai vendégek szemében a Gundelről. Talán a jelenlegi átalakulás képes fordítani ezen, a hírek szerint ugyanis új vezetőség viszi tovább a legendás éttermet, és hamarosan újra hallani fogunk róla.

"A" Gundel palacsinta

2019-ben nyitott Óbudán, a Flórián téren az Aum Étterem, amely "ázsiai-magyar fúziós progresszív konyhával" mutatkozott be. A különös alapanyagtársításokat felmutató ételek a jelek szerint megtalálta a maga közönségét a retró áruház földszinti helyiségében, azonban jelenleg zárva tart. Még tavaly decemberben bejelentkezett az "Aum 2." is a (Gozsdu Udvarban javítva:) a Hajós utcában Aum Natural néven, ami szintén nem nyitott újra.

Fotó: Aum Étterem / LaszloBalkanyi photography

Pest belvárosa jelenleg merőben máshogy fest, mint tavaly ilyenkor. Turistákra szakosodott, minőséginek nagy jóindulattal sem nevezhető vendéglátóhelyek soran nem nyitott újra (egyelőre) tavasz óta. A Sas utcát gasztroutcának is nevezhetjük, hiszen néhány lépés távolságra olyan helyek váltják egymást, mint a Chez Dodo macaron manufaktúra, az Evidens Bisztró, a hamarosan újranyitó Borkonyha, Textúra, La Fabbrica, Café Kör vagy az idén nyáron megnyitott fine dining étterem, a Tiago Sabarigo által vezetett Essência Restaurant.

Fotó: LEO Bistro / Zotphoto

A legszebb budai panorámával versenyben lévő KIOSK Buda (előtte Beefbar) is váltáson ment keresztül. Hlatky-Schlichter Hubert elengedte az étterem kezét, az új üzemeltetők pedig Leo Bistróként viszik tovább a földszinti helyet, a rooftop bárként működő Leo testvéreként.

Borjúpaprikással csekkolt be a Leo Bistro

Az utcaképből sajnos hiányzik néhány jeles hely. Szabadfi Szabolcs a Panificio il Basilico Osteriát olaszos reggelizőnek és kisvendéglőnek szánta. A Belvárosi Piac után tehát itt sem elérhetők már Szabi pékárui, ellenben az eredeti, városmajori pékség továbbra is él és virul. Aki pedig szeretne pizzázni is, irány Szentendre, ahol jelenleg a legbőségesebb kínálattal és pékkurzusokkal vár Szabi, a pék. (Nem idei újdonság, de az említett Belvárosi Piacon Szabó Győző Steamboo-ja is leköszönt.)

A rózsafagyijáról híres Gelarto Rosa testvére volt a Gelarto Bistro a Szent István tér és Sas utca találkozásánál. A bisztró jelenleg zárva, a tér másik oldalán működő fagyizó továbbra is él. A komoly beruházással és grandiózus tervekkel létrehozott Société Budapest a másik jelentős bezárás (Dining Guide TOP100 Étteremkalauz, 83 pont, 41. hely). A szebb sorsra érdemes gyönyörű épületet és a törekvő konyhát igazán soha nem vették birtokba a hazai vendégek. Hamarosan a komáromi székhelyű ZAX csokoládémanufaktúra nyit az egyik helyiségében elegáns édességbutikot, komoly ambíciókkal.

Fotó: Société Budapest

A közelben, az Urbán Betyár az Oktober 6. utcában lőtt szintén a turistákra a maga kikacsintós "újmagyarosch" stílusában. Az éttermi funkció mellett élményközpontként is működött, és népművészeti tárgyakat, berendezést is felsorakoztattak a belvárosi étteremben. A bemutatkozásuk szerint "betyár séfek" keze alatt vitt konyha nem jelentett teljes elköteleződést a hazai ízek mellett, nemzetközi fogásokat épp úgy kínáltak. Jelenleg testvéréttermük, a percnyi sétára található Első Pesti Rétesház ételeit-réteseit kínálják, ugyanis a réteseken kívül étteremként is funkcionál a „Strudel House”.

Az Urbán Betyár halászleve / Fotó: Urbán Betyár

A rakparton horgonyzó Spoon állóhajó régóta nem hozta a kor elvárásait, a belváros egyre szélesedő gasztronómiai kínálatában jó ideje már csupán a szép panoráma miatt lehetett vonzó a hajóétterem. A legfrissebb fejlemények szerint tulajdonosváltás zajlott le, a számos éttermet üzemeltető Eventrend Group vette át augusztus 1-től. Klasszikus étteremként egyelőre nem funkcionál, rendezvényeket várnak a hajóra. A Eventrend cégcsoport változatos portfóliójába olyan helyek tartoznak, mint a New York Kávéház és Salon Étterem, a Séf Asztala, a BRKLYN, vagy olyan étkezdék, mint a Nagyvásárcsanokban található Fakanál Étterem vagy az Evezős Sörkert a Római Parton.

Pest történelmi belvárosában működött hosszú ideje két tradicionális étterem: Múzeum Kávéház és Étterem a Nemzeti Múzeum mellett, valamint az esténként cigányzenével váró Kárpátia Étterem és Söröző a Ferenciek terénél. A Múzeum körúti étterem nem kevesebb, mint 135 éve nyitott, akkor még Schódli Kávéházként. Az újkori gasztronómiában, 1989 és 2007 között Bíró Lajos vezette a konyháját. A Kárpátia története még régebbre nyúlik vissza, immár 142 éve fogadta vendégeit, egészen 2020 márciusáig.

A Nagymező utcában is két érdemleges szereplő köszönt le. A Pesti Disznó egykor kultikusnak számított a magyar vendégek körében, nevéhez hűen erős volt sertésételekben és a magyar ízekben, a színházak közelsége pedig egyedi hangulatú hellyé tette. Nem a Covid vitte el, de érdemes szót ejteni a Meat & Sauce-ról is. A Pesti Disznóval szemben működött a szintén húsokra szakosodott étkezde, amelynek a Madách téri egysége után a Nagymező utcai is végleg bezárt. Kár érte, mert komolyan vették a lassan sütött húsokat, a házilag készített szószokat és szaftos szendvicseket, egy igényes streetfoodos tűnt el velük a palettáról.

Fotó: Pesti Disznó

A Wine&U-val egy igényes borbár zár be a bulinegyedben. A kívül-belül sikkes helyen magyar borokra specializálódtak, azon belül is a kísérletezőbb, kistételes pincészetek kínálatára, nagy hangsúllyal a natúrborokra. A búcsújuk is stílusosan zajlik, nem csak szép csendben kitették a zárva táblát, hanem stílusosan, különleges borok körében zárják le hároméves működésük történetét. A búcsúhét most is zajlik, íme egy kis kedvcsináló a Holló utcai koccintáshoz.

Olvassa el korábbi írásunkat is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram