Hirdetés
Hirdetés

Széll Tamás szerint a legjobb kocsonya leve minimum 6 órán át készül

SZERZŐ: DG
2021. január 5.
Mi a szép tiszta, mégis mély kocsonya titka? Milyen legyen a hús-cupák aránya? Széll Tamást kérdeztük saját kocsonyás élményeiről és kedvenc interpretációjáról.
Hirdetés

Azt a tévképzetet felejtsük el, hogy egészségtelen étel lenne! Tény, hogy nehéz, de a benne lévő rengeteg kollagénnak köszönhetően bőrnek, csontnak, ízületeknek is hasznos a fogyasztása. Aktív sportolóknak majdnem hogy kötelezővé tenném a sok fehérje, szénhidrát mellett.

Hosszú főzési idővel számoljunk!

Gyerekkoromból kísért még a kocsonya legnagyobb hibája, hogy nem főzik elég ideig, így nem lesz elég koncentrált, mély ízű. Amikor a mély aranysárgás szín helyett, inkább átlátszóbb, vizesebb, már ránézésre tudom, hogy ha a sóssága rendben is lesz, de a húsos íz hiányozni fog. Apai nagyanyám rossz szokása elevenedik meg, mikor csirkelábbal hígította és növelte a mennyiséget, mindegy, csak sok legyen alapon. Szoktam mondani, hogy ez inkább bőrlé, nem kocsonya. Azt gondolom, 6-8 óra a minimum főzési idő, ha nagyobb a mennyiség, akkor ez exponenciálisan emelkedik. Ha nincs ennyi időnk, neki se álljunk a folyamatnak, mert halovány ízeket kapunk.

Ezekkel a húsokkal dolgozzunk

A kocsonyába mindenképp kell csülök (én füstölt csülköt is teszek bele). Ha csak fejből, körömből és egy kis farokból, bőrkéből főzzük, elmarad a várt, átütő íz. Egy teljes füstölt hátsó csülköt szoktam hozzáadni, akár 1-2 friss hátsó csülök kíséretében. A füstölt bőrét nem használom, mert nagyon visszakeményedik mikor lehül, de a húsa esszenciális. Nálam arányaiban fele a csülök, másik fele a köröm-fej-farok trió. A cupákos rész megosztó, olyan ez, mint a pacal, vagy imádják, vagy viszolyognak tőle.

Kihagyhatatlan lépés

Saját receptúrám szerint az összes hozzávalót leforrázom és lemosom. Utána teszem fel főni, hogy szép tiszta, szennyeződésmentes hússal dolgozzak. A bántó fehérjéket kicsapjuk már az elején, nem lesz zavaros, szép tiszta levet kapunk. Kell habozni, de kevesebbet, és sokkal derültebb lesz a végeredmény. Ezt az ételt nem kell cizellálni, nem arról szól, hanem a korrekt, tiszta munkáról és a belefektetett időről.

A fűszerezés

Héjasan pirítom meg a vöröshagymát, hogy színt adjon a lének, majd héjas, felezett fokhagymával és egész borssal fűszerezem — semmi mást nem kíván a kocsonya. Egy szál sárgarépa azért kerül a fazékba, ez kicsit “töri az ízt”. Nem szoktam beletenni a tányérokba, ahogy tojást sem, de semmi bajom nincs ezzel az iskolával.

Tálalás, egyéni preferenciák szerint

Nálam csak színhús és cupákos bőr kerül a tányérba, csont és porc semmiképp. Csak villával is lehessen enni! Gyerekkoromban fűszerpaprikával szórták a tetejét, ezt mai napig szeretem, de inkább natúrra hagyom, hogy mindenki kedve szerint ízesítse.

Finomra vágott lilahagyma, házi darált erős paprika, vagy hegyes erős is szuper mellé, és nálam kötelező a csak is frissen őrölt bors és a sópehely is. Ecet helyett jobban szeretem citromlével, de mi ecetes tormát is kínálunk mellé — nagyon szeretik a vendégek.

Kocsonya fotó: Stand25

Kocsonya á la Stand25

A Strand25-ben emblematikus a kocsonya, most is lehet rendelni belőle és nagyon kedvelik. Nem mindenki áll neki szívesen ennek a félnapos procedúrának.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram