Hirdetés
Hirdetés

Spagetti-etikett: Ne csak főzzük, együk is olasz módra!

SZERZŐ: DG
2024. április 12.
Afféle kulináris közhely, hogy a pasta "al dente" az igazi, de ez csak a belépő aranyszabály az igazi olasz tészták világába. A pasták szupersztárja – a spagetti következik, néhány egyszerű, de igen praktikus tanáccsal.
Hirdetés

Tányér és evőeszköz(ök)

Ha egy tányér gőzölgő spagetti kerül ön elé az asztalra, milyen evőeszközöket kér hozzá? Hagyományosan csak egyetlenegy szükséges.

A spagettit nem lapos, hanem mély tányéron szervírozzuk!

No, és hogyan kerüljön az evőeszközünkre? A Gordiuszi-csomó megoldás nem játszik: a spagettitészta szálait ne vágjuk el késsel. Ez egyébként afféle bárdolatlanságnak számít Olaszországban.

Az egyik legelterjedtebb tévedés a tészta kanálon való feltekerése villával. Az olaszok nem használnak hozzá kanalat! Amerikában pedig egyenesen meg vannak győződve róla, hogy ez így autentikus. Ez nem igaz. A spagettievéshez egyetlen villát terít a mamma.

Ne a levegőben tekerjük

Nem kétkezes és nem is két evőeszközös mutatvány tehát, viszont nem is a levegőben kell történnie. A módszer: a villát megtámasztjuk a tányéron, de nem a közepén, hanem a tányér szélénél.

Az evőeszközt az ujjaink közé fogjuk, függőlegesen tartjuk, és laza mozdulatokkal az ujjaink között körbeforgatjuk. Ne billegtessük a villát, és főleg ne akarjuk rászúrni a tésztát. Ezzel a könnyed körbeforgatással rá fog tekeredni a spagetti.

További kerülendő bűvészmozdulat, hogy a tányér fölött 20-30 centivel még tartson a spagetti "csévélése". A hosszú szálakat úgy tekerjük fel, hogy közben a villát lent, a tányéron tartjuk!

Tudjuk abbahagyni!

Egy falat valóban egy falatnyi legyen, és ne próbáljuk a fél tányér tartalmát egyszerre a villánkon tudni. Ez a mozdulatsor egyébként még az őshonos pastaevőknek sem sikerül elsőre mindig. Ha túl sok tészta tekeredik a villánkra, egész nyugodta vissza a tányérra, és kezdjük újra.

Nem is csak azért, hogy ne faljuk be az egészet egyszerre, hanem hogy a hosszú spagettiszálak nem lógjanak ki a szánkból. És bizony, a spagetti hangos szürcsölése-beszippantása is tiltólistás, ha számít nekünk, hogyan viselkedünk az asztalnál. Férjen bele a falat a szánkba.

Hirdetés

Az arányok

Erre a képre egy olasz valószínűleg kicsit elhúzná a száját. Ők valóban szeretik a tésztát, ezért hagyják a spagetti ízét is érvényesülni. Az az ideális, ha több a tészta, mint a szósz a tányéron.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram