Japánban évről évre egyre fontosabb a fenntarthatóság kérdése, a szigetország sokat tesz azért, hogy minél kisebb legyen a karbonlábnyomuk és minél kevesebbet pazaroljanak. Éttermeik tekintetében is odafigyelnek erre, és a koronavírus okozta károk ellenére sem feledkeznek meg a küldetésükről.
Úgy alakult, hogy a társas tevékenységek kerülése miatt a japánok az előző évhez viszonyítva csak feleannyi sört fogyasztottak 2020-ban.
A betervezett mennyiség viszont ugyanúgy rendelkezésükre állt volna.
A tokiói Ethical Spirits szeszfőzde már felhívta magára a figyelmet a Last Gin italával, amit a sake készítésből visszamaradt seprőből készítenek, esélyt sem hagyva a pazarlásra. Gyakorlott és tapasztalt újrahasznosítók, ezért őket kérték fel a nemes feladatra, hogy a megmaradt sörkészletet ginné alakítsák. A szeszfőzde a Gekkeikannal (az ország legnagyobb és legrégebbi sake-és szilvabor készítője) karöltve látott hozzá a folyamathoz. Kisvártatva pedig megszületett a REVIVE gin.
Mélyebb, sűrűbb italra gondoljunk, mint például egy london dry gin, azt mondják, a sör komlós aromája mindenképp érződik a citrusok, a boróka, a fahéj és a bükkfaforgács mellett. Az ital már rendelhető az Ethical Spirits honlapjáról, körülbelül 50 dollárnak megfelelő jenért.
A fenntarthatóság mellett még egy fontos küldetése van a sörből főzött ginnek: a bevétel egy bizonyos százaléka a japán élőzenés művészek megsegítésére alapult non-profit szervezethez kerül.
Ennél ötletesebb sörfelhasználási módról még nem nagyon hallottunk.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.