Hirdetés
Hirdetés

„Sejtettük, hogy Michelin-ellenőr járt nálunk”

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. szeptember 19.
Vajon milyen érzés lehet, amikor a Michelin Twitter oldalán bukkan fel az étterem egyik fogása? A Michelin Guide Magyarország két, újonnan ajánlott éttermének vezetőivel beszélgettünk.
Hirdetés

A Michelin Guide Magyarország 2023-as kiadványában 14 olyan vendéglátóhely szerepel az ajánlott szekcióban, amelyek ebben az évben kerültek először a listára. Az újoncok közül a mindössze másfél éve nyitott Noon és a Dánszentmiklóson működő Botanica vezetőivel beszélgettünk arról, mit jelent számukra az ajánlás. Elsőként a balatonfüredi Lua Resort étterme, a Noon executive chef-je, Pintér Károly válaszolt a kérdéseinkre.

Mi a jelentősége annak, hogy a régióban nem megszokott módon szállodák éttermeit ajánlja a Michelin Magyarországon. Ilyen jelentős a színvonal emelkedése ebben a szegmensben?

Igen, szeretném úgy gondolni, hogy jelentős a színvonal emelkedés ebben a szegmensben. Mi is minden nap arra törekszünk, hogy kiemelkedjünk a szállodai éttermek közül, olyan minőséget biztosítsunk a hozzánk látogatóknak, ami nem megszokott vidéki hotelekben, a Balatonnál pedig egyedülálló. Ez az elismerés megerősít minket abban, hogy jó úton járunk.

Balatonfüreden a felnőttbarát elvonulás lehetőségét nyújtó szállodánk számára kifejezetten fontos, hogy különleges gasztronómiai élményt nyújtson. A konyhában tiszteljük az alapanyagokat, néha a hagyományos eljárásokat a világ különböző konyháinak ízei – hol visszafogottabban, hol intenzívebben – egészítik ki.

Fotó: LUA Resort

A Lua nagyon fiatal vendéglátóhelyként kapott ajánlást, ez kétségkívül nagy szó. A gasztronómiai koncepció kialakításakor már szem előtt tartották, hogy szeretnének belekerülni a kalauzba? 

2022 májusában nyitottunk - és már akkor megfogalmaztuk, hogy a mi szállodánk életében a gasztronómia fontos szerepet fog játszani -, hatalmas megtiszteltetés, hogy alig másfél évvel a nyitást követően Michelin-ajánlott étteremként kerültünk be az idei Michelin Guide kalauzba. Az elismerés a teljes Noon csapat munkáját dicséri, amire elképesztően büszkék vagyunk! Köszönjük szépen vendégeinknek a bizalmas és a támogatást!

Pesti István hogyan támogatja Pintér Károly munkáját?

Pesti Istvánnal gyerekkorom óta ismerjük egymást, nagyon fiatalon sikerült bekerülnöm a konyhájára és azóta is példaképem. A véletlen sodort minket újra össze, és azóta is élvezem a támogatását és szakmai iránymutatását.

Fotó: NOON Restaurant & Lounge

A Balatont egyre több és több külföldi vendég fedezi fel. Egy ilyen elismerés mennyire fokozhatja Balatonfüred irányában a nemzetközi érdeklődést? Mire számítanak, élénkül majd a külföldi és a hazai vendégforgalom?

A gasztronómiai turizmus egyre inkább felértékelődik a világon. Úgy hisszük, hogy egy térség gasztronómiai kínálata meghatározó lehet az utazási döntés meghozatala során.

Úgy gondolom, a Michelin kalauz nagyban segíti azoknak a vendégeket, akik célirányosan keresik az ajánlott helyeket.

Szeretnénk, ha minél többen fedeznék fel a mi konyhánkat is, és ezáltal vinnék a Balaton kiváló hírét, és azt, hogy az év bármely időszakában eljönni a tóhoz.

Fotó: NOON Restaurant & Lounge

Dr. Horváth Kristóf, a dánszentmiklósi Hotel Botanica ügyvezetője a Dining Guide-nak többek között azt mondta, egy turisztikailag nem különösebben kiemelt régióban tudták növelni a náluk töltött vendégéjszakák számát. A Michelin-ajánlást követően pedig még jelentősebb érdeklődésre számítanak.

Mi lehet a hajtóereje annak a fejlődésnek, amelynek eredményét a 2023-as magyar Michelin kalauzban is láthatjuk?

Voltaképpen nem meglepő hogy ilyen jól szerepelnek a magyar szállodák éttermei, hiszen egyre több vendéglátóhely látja be, hogy a mostani körülmények között, minden szolgáltatást a lehető legmagasabb szinten kell nyújtani. Az utóbbi pár év kicsit visszaesett turizmusában különösen fontos, hogy olyat mutassunk, ami miatt a vendég újra vissza akar jönni hozzánk. Személyes tapasztalat, hogy egyre több az olyan hely, ahol extrát próbálnak nyújtani a vendégnek, és sokkal jobban figyelnek a minőségre, mint korábban.

Mire számítanak, a Botanica életében mennyire lesz az ajánlás mérföldkő? Illetve mennyire volt cél ennek a megszerzése?

Fontos mérföldkő ez számunkra, ahogyan a Dining Guide lista 26. helye is az volt. Mondhatjuk, hogy felkerültünk a térképre, és ez fontos célunk volt. Egy nem kifejezetten turisztikailag kiemelt régióban, és úgy, hogy pár éve indultun – gyakorlatilag a Covid kezdetére lettünk kész – nekünk ez nagyon nagy elismerés, és visszaigazolása annak hogy a nehéz körülmények ellenére jó úton járunk.

Munk Tamás séfnek és nekünk, tulajdonosoknak is abszolút célunk volt ez, és nem szeretnénk itt megállni, szeretnénk megmutatni, hogy ennél is többre vagyunk képesek!

Fotó: Hotel Botanica

Említette, hogy nem kiemelt turisztikai régióban működnek. Hogyan alakul a szálloda kihasználtsága, illetve számítanak-e a forgalom élénkülésére?

A szálloda kihasználtsága jól alakult idén, különösen a nyári szezonban. Egyértelműen emelkedett a vendégéjszakák száma tavalyhoz képest. Rendkívül fontos nekünk, hogy nagyon sok a visszajáró vendég, aki szereti ezt a miliőt, az ételeinket, a kávét, a szobáinkat.

Az a legnagyobb elismerés, amikor ismerős arcot látunk, aki azt mondja, „ide vissza kellett jönnöm”.

Az ajánlástól azt várjuk, hogy még többen ránk találnak, és reméljük, hogy sokuk ugyanígy visszatérő vendégünkké válik.

Fotó: Hotel Botanica

Találkoztak egyébként Michelin ellenőr-gyanús vendéggel?

Sejtettük, hogy Michelin ellenőr járt nálunk, de egészen biztosak csak akkor lettünk benne, amikor a Michelin Twitter oldalán megjelent egy kép az akkori egyik főfogásunkról a bárányról, néhány kedves szó kíséretében, ez nagyon jó érzés volt.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram