Hirdetés
Hirdetés

Sauska, Kreinbacher, Carassia – Magyar sikerek a pezsgővilágbajnokságon

SZERZŐ: Király Márton
2023. szeptember 20.
Szeptember 18-án, azaz e hét hétfőjén hirdették ki a világ legnagyobb presztízsű buborékversenyének eredményeit.
Hirdetés

CSWWC

Az idén jubiláló, tizedik alkalommal megrendezett  Champagne & Sparkling Wine World Championships, szakmai rövidítéssel élve CSWWC a világ legnagyobb presztízsű pezsgőversenyinek egyike, ahol a legpatinásabb Champagne-házak termékeitől a különleges borvidékek őshonos szőlőfajtáiból készült habzóboraiig mindent górcső alá vesznek, és számos kategória szerint rangsorolják is a palackokat.

Az idei évben a világ tizenkilenc országából több mint ezer pezsgő érkezett. A legtöbb tételt nem meglepő módon Franciaország és Olaszország nevezte be, immár sokadik alkalommal érkeztek pezsgők Magyarországról is. A tizenegy napon át tartó bírálat végén ezúttal is számos hazai vonatkozású siker született.

Kreinbacher Birtok, Somló

A Magyarország legkisebb, ugyanakkor legszebb borvidékén munkálkodó Kreinbacher Birtok munkásságát nem kell bemutatni senkinek. Úgy fest, hogy a Champagne-ból behozott szemlélet, Coquard prés és Méthode Traditionelle eljárás ismét kifizetődőnek bizonyult, hiszen a pincészet három pezsgőjét is díjazták a versenyen.

A Brut Classic 2018-as évjáratának Magnum palackja aranyérmet, a Non Vintage Brut Classic és Prestige Brut pedig ezüstérmet vihettek haza.

„A Brut Classic Magnum 2018 aranyérme megerősít bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk, amikor a magnum-hatás fontosságáról és különlegességéről beszélünk. Ahogy a zsűri is fogalmazott friss, elegáns és rendkívül komplex pezsgő, amelynek illatában megjelenő virágos jegyeket ízében fűszeres-gyümölcsös aromák egészítik ki” ─ fogalmazott Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője.

Sauska Pezsgőpince

A tokaji területeikről származó szőlőt a százötven éves múlttal rendelkező budafoki pincében pezsgővé alakító Sauska Pincészet is kimagasló sikereket ért el. A szintén Méthode Traditionelle eljárással, a Champagne-ból érkező szakember, Régis Camus iránymutatásával dolgozó birtok egy aranyérmet és egy ezüstérmet hódított el.

A Sauska Brut nem évjáratos, magnum-palackos tétele megismételte korábbi  sikerét, és ismét a dobogó legfelsőbb fokára állhatott, míg a Sauska Extra Brut 2016 ezüstérmes lett.

„Két érdekes karaktert díjazott tőlünk idén a zsűri. Tudtuk, hogy a Brut Magnumunk mindig tud újat mutatni komplexitásban és eleganciában, ennek titka a non-vintage tételek esetében a reserve bor, melyre kiemelt figyelmet fordítunk. A 2016-os extra brut pezsgőnk pedig hatalmas visszaigazolás, elsősorban Tokaj-Hegyalja számára, hiszen ez a pezsgő kizárólag őshonos fajtákból, furmintól és hárslevelűből áll. Az már csak hozzáad szépségéhez, hogy több mint öt évig volt seprőn, gyönyörű, érett tétel”- emelte ki Hanusz Ádám borász, a budafoki Sauska Pezsgőpince szakmai vezetője.

Fotó: facebook.com / Carastelec Winery

Kárásztelek Pincészet

Az erdélyi Szilágyságban található Kárásztelek Birtokot még idősebb Gál Tibor útmutatásai alapján alapította négy pezsgőkedvelő. A pincészet a kezdetektől fogva a pezsgőkészítés legnemesebb módszerével, tradicionális eljárással készíti tételeit, és mára a legmagasabb nemzetközi pezsgőkörökben jegyzett.

A szilágysági dombokon a chardonnay, pinot blanc, pinot noir és meunier mellett idén aranyérem is termett, hiszen a birtok három tétele is elhódította az elismerést.

Fotó: facebook.com / Carastelec Winery

A 2017-es Blanc de Blancs magnum-palackos kiszerelése, a szintén 100% chardonnay évjáratnélküli magnum-változata, valamint a Carassia Classic  Non Vintage Magnum aranyérme is tovább gazdagítja a pincészet töretlenül gyarapodó éremgyűjteményét, és a magyar vonatkozású pezsgősikerek listáját is.

Fotó: facebook.com / Carastelec Winery

Érdemes még megemlíteni a Gróf Degenfeld Birtokot, akiknek 2019-es Organic Extra Brut tételük aranyérmet nyert, valamint a neszmélyi Esterházy pezsgőgyárat, akik ezüstéremmel térhettek haza.

Forrásunk volt:

1

Tovább olvasok:

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram