Hirdetés
Hirdetés

Rendeljünk onnan, ahonnan biztosan finom: Bejglik a szeretett pékektől és cukrászatokból karácsonyra

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. december 2.
A bejgli olyannyira karácsonyi sütemény, hogy szinte mindenki csak egy évben egyszer teszi az ünnepi asztalra.
Hirdetés

 Ebben az időszakban elképesztő mennyiségben fogy, sütik, és persze rendelik. A bejgli eredete pontosan nem tisztázott, van, aki a lengyelországi Sziléziából származtatja ezt a kalácsfajtát, amely Európában a 14. század óta ismert. A nevét a német beugen (meghajlít) szóról kapta, Magyarországra Ausztriából érkezett a 19. században. A Magyar Élelmiszerkönyv egyértelműen meghatározza, hogy mi nevezhető bejglinek, és ami a legfontosabb, és jogszabályban is rögzített: a töltelék arányának el kell érnie a 40 százalékot a kész süteményben. A hagyományos bejgli mákos és diós töltelékkel készül, de már senki sem csodálkozik, ha gesztenyés vagy pisztáciás változattal találkozik.Nem is az íz a legfontosabb kérdés a bejgli esetében, hanem az, hogy vajon baj-e, ha megreped, vagy csak ép állapotban szabad az ünnepi asztalra tenni. Bár sokak szerint akkor igazán finom a bejgli, ha egy kicsit megreped, mégis mindenki a tökéletes állagot szeretné elérni és erre már számtalan praktika létezik. Arról is lehet vitatkozni, hogy vajon a töltelékbe kerüljön-e mazsola. Szerencsére a legtöbb helyen már mazsolás és mazsola nélküli változatot is készítenek, így mindenki elégedett lehet az ünnepi asztalnál. Az aszalt szőlő helyett más kandírozott gyümölcs is nagyon jót tesz a tölteléknek, a diósba narancshéjat érdemes keverni, a mákosba pedig aszalt áfonyát. Mákos bejglit pedig mindenképpen érdemes sokat enni, hiszen a mák a hagyomány szerint pénzt, a hajadonoknak pedig még férjet is hoz a házhoz. Ha pedig idő vagy egyéb hiányban szenvedve nem szeretnénk gyúrni, tekerni, tölteléket kevergetni vagy izgulni a kirepedés miatt, akkor rendeljünk!

LUI

A belvárosban egy szempillantás alatt kulthellyé vált LUI-ba decemberben nem csak a csodás francia péksütemények miatt érdemes betérni, hanem mert bejglivel is készülnek az ünnepekre. A receptet Mohos Angéla, Bakos Orsi és Árgyélán Tímea hetekig fejlesztette, és bátran mondhatjuk, hogy egészen különleges lett a végeredmény. Elmondásuk szerint a krémes textúrájú mákos töltelékre különösen büszkék. A bejgliket folyamatosan sütik, töltik fel a pultot. 

Árak:

Diós bejgli: 500 gramm 4000 Ft

Mákos bejgli: 500 gramm 4000 Ft

LUI Budapest

A LUI bejglije

Déryné

A belbudai kávéház, „brunch-szentély” és mulató, a Déryné is készül bejglivel, amely 70% töltelékből, 30% vajas tésztából áll. Előrendelés sem szükséges, mert mind a Dérynénél, mind a Pozsonyi úti Zsebiben folyamatosan vásárolhatunk a kétféle töltelékű bejgliből. A mákosban kandírozott narancshéj, a diósban pedig aranymazsola van. A bejgliket a Déryné Pékségben a Krisztina tér 3-ban és a Zsebi Pestben a Pozsonyi út 22-ben vásárolhatják meg.

Árak:

Diós bejgli: 400 gramm 5280 Ft

Mákos bejgli: 400 gramm 5280 Ft

A Déryné bejglije

Auguszt Cukrászda

Auguszt József cukrászmester minden rúd bejglijében 150 éves hagyomány rejlik, és a tészta-töltelék arányban is az utóbbi felé billen a mérleg. Idén sietnie kell annak, aki az Augusztból szeretne rendelni, december 6-ig kell leadni a kéréseket. A bejglin kívül olyan klasszikusok is rendelhetők, mint a kandírozott narancshéj, a habkarika vagy a moszkauer.

A begliket a cukrászda weboldalán lehet megrendelni, érdemes sietni, ha az Augusztra tesszük le a voksunkat.

Árak:

Aszalt szilvás-mandulás bejgli: 500 gramm 4800 Ft

Gesztenyés bejgli: 500 gramm 4800 Ft

Diós bejgli: 500 gramm 4800 Ft

Mákos bejgli: 500 gramm 4400 Ft

Az Auguszt bejglije / Fotó: Facebook

Erhardt Pékség Sopron

A már két üzlettel rendelkező Erhardt Étterem és Panzióban is folyamatosan sülnek a bejglik. A soproni pékségben is a hagyományos mákos és diós töltelékes közül lehet választani, egynegyedük mazsola nélkül készül. 

Árak:

Diós bejgli: 500 gramm 3500 Ft

Mákos bejgli 500 gramm 3500 Ft

Erhardt mákos bejgli

Szabi a pék

Szabadfi Szabolcs bejglijeire egészen karácsony hetéig kell várni, akkor rendelhetők a tekercsek, amelyeket a Panificio il Basilico üzleteiben (Budapesten, Szentendrén vagy Veresegyházán lehet majd megvásárolni. A hagyományos töltelékeken túl a többi íz még meglepetés.

Árak:

Diós bejgli: 500 gramm 3490 Ft

Mákos bejgli: 500 gramm 3490 Ft

A Flódnis

Vámos Jucinál a védjegyévé vált flódnin és zserbón kívül szintén családi recept alapján készült bejgli is rendelhető, mákos és diós ízben. Külön pozitívum, hogy odafigyeltek a feloldhatatlan ellentétre – mazsolával vagy mazsola nélkül? –, mert mindkét opció megtalálható, sőt kandírozott narancshéjjal is kérhető a sütemény. Árban pedig nincs különbség. A rendeléseket A flódnis weboldalán lehet leadni. 

Árak:

Mákos bejgli: 500 gramm 4990 Ft

Diós bejgli: 500 gramm 4990 Ft

Málna The Pastry Shop

Az óbudai francia cukrászdában egészen december 15-ig lehet rendelni a rendkívül gazdag töltelékű mákos és diós bejgliből, de Kolonics Zoltánék készülnek Buche de Noel-lel, valamint többféle gyümölcskenyérrel, kekszekkel és treffel-válogatással is. 

A kínálatról és a rendelés menetéről a cukrászda Facebook oldalán található bővebb információ.

Árak:

Diós bejgli: 500 gramm 4500 Ft

Mákos bejgli: 500 gramm 4500 Ft

Fotó: Málna The Pastry Shop Facebook oldala

Gerbeaud Café

A Vörösmarty téri legendás kávéházban mondhatjuk, hogy egész évben tart a karácsony, hiszen a kávéház pultjában az év minden napján kapható ez klasszikus sütemény. Az adventi időszakban karácsonyi díszcsomagolásban kínálják a bejgliket. Megrendelni pedig a Gerbeaud weboldalán lehet a bejgliket és az egyéb karácsonyi süteményeket.

Árak:

Diós bejgli: 400 gramm 3990 Ft

Mákos bejgli: 400 gramm 3990 Ft

Karácsonyi kedvencek ajándékdoboz: 13.900 Ft

Karácsonyi kedvencek ajándékdoboz

Chouchou

Az újlipótvárosi francia desszertműhelyből is rendelhető hagyományos, sok-sok töltelékes bejgli, Szász Kinga és csapata ezenkívül tortákat, bonbonokat és táblás csokoládékat is készít az ünnepekre. A megrendeléseket folyamatosan várják, a bejgliket december 16-tól 23-ig lehet átvenni. 

A Chouchou bejgliket és egyéb karácsonyi desszerteket ezen az oldalon lehet megrendelni.

Árak:

Mákos bejgli: 400 gramm 3200 Ft

Diós bejgli: 400 gramm 3200 Ft

Chouchou bejgli / Fotó: Facebook

A Séf Asztala

Wolf Andrásra idén karácsonykor is számíthatunk: nem csak bejglit vásárolhatunk tőle, hanem más klasszikus süteményt is, babkát, flódnit és zserbót. Ha pedig főzni sem lenne időnk vagy energiánk, akkor a karácsonyi asztalra való összes ételt megrendelhetjük a Séf Asztalától. A megrendeléseket december 19-ig várják személyesen vagy a Séf Asztala weboldalán.

Árak:

Diós bejgli: 500 gramm 3300 Ft

Mákos bejgli: 500 gramm 3300 Ft

Gesztenyés bejgli: 500 gramm 3300 Ft

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram