Hirdetés
Hirdetés

Rácz Jenő vezetésével újranyitott Magyarország első Michelin-csillagos étterme – 15 kép az új Costesről

2022. március 23.
A Ráday utcai Costes ma már fogalom. A mai Costes-étteremcsoport úttörője, amely Gerendai Károly víziójaként közel másfél évtizeddel ezelőtt messze meghaladta korát az általa vállalt gasztronómiai koncepcióval. Nehéz két esztendő után újra nyitva Magyarország első Michelin-csillagos étterme, pillantsanak be a régi-új Costes falai közé!
Hirdetés

Fotók: Seregélyes Gábor

A mára több településen jelenlévő Costes-csoport 2008-ban nyitotta meg legelső egységét a budapesti Ráday utcában. Az eredeti elgondolás szerint tapasztalt külföldi séfeket hívtak Magyarországra, akik közül a portugál Miguel Rocha Vieira vált be az étterem élén. Az "ős-Costes" csapattagjai ma a magyar éttermi világ legnívósabb konyháin állnak helyt.

Gerendai Károly tulajdonos határozott célja volt megszerezni Magyarországon az első Michelin-csillagot, ami őt is meglepő gyorsasággal érkezett, mindössze másfél év alatt. 2010-ben a Costes elnyerte az első Michelin-csillagot nem csak Magyarországon, hanem az egész közép-kelet-európai régióban.

Miguel Rocha Vieira tavaly év végi távozásával megüresedett a Costes executive séfposztja is, a Costesnek pedig valóságos Csipkerózsika-álmából kellett ébrednie, hiszen 2020 márciusa óta a hagyományos értelemben zárva tartott.

Nem hagyományos értelemben voltak akciói, hiszen a pandémia miatti étterembezárások idején kiszállítással és sikeres pop-uppal jelentkeztek a Budapest Eye óriáskeréken, illetve a Costes Balatonra, Szigligetre is leköltözött a nyári szezonban.

Az újranyitott Costes élén két séfet is találunk: az chef patron  pozíción Rácz Jenő, aki 2021 óta sikerre vitte a budapesti Rumourt. A chef de cuisine pedig egy fiatal csillag, Koppány Levente.

Óriási vállalás újradefiniálni a Costes küldetését,

hiszen a korábban elsősorban a Michelin-csillagos éttermet felkereső gasztroturisták alkotta vendégkör után a magyar közönséget kell megszólítania.

Koppány Levente korábban Wolf András mellett dolgozott a Salonban, legutóbb pedig a S. Pellegrino Young Chef verseny regionális döntőjét nyerte meg. Londonból tért haza a Costes konyhájának élére.

Hatfogásos kóstolómenüvel tért vissza a Costes, adózva a fine dining formavilága és menüfelépítése előtt, de a mai kor ritmusára és igényeire szabva, nem túlzóan hosszú ételsorral.

Rácz Jenő stílusát, formaérzékét, színvilágát azonnal felismeri az avatott szem,

márpedig sok-sok magyar vendég kapott beavatást tavaly óta a Rumourban.

Koppány Levente pedig kiváló lehetőséget kap, hogy az ország egyik legnagyobb múltú és presztízsű fine dining szentélyében bontakoztathassa ki tehetségét.

Máris visszatérő Rumour-vendégek sora jelezte, hogy kíváncsiak Rácz Jenő új fogásaira is a Costesben.

A Costes újjászületése a hazai fine dining szcéna szimbolikus eseménye is egyben, hiszen az étteremnek egy teljesen átalakult színtéren újra meg kell hódítania a magyar vendégeket.

Nem szeretem a megkötéseket, és ha teret nyerhet a játékosság, egy új világ tud kinyílni a vendégek számára is. A Rumourban már kiderült, hogy szeretik és keresik ezeket az élményeket az emberek. (Rácz Jenő)

"Azt gondolom, hogy

egy amuse bouche-ként felszolgált tejfölös lángos izgalmas lehet egy külföldi vendégnek, de egy magyarnak már kevésbé.

Én azért sem szeretnék például újragondolt rakott krumplit készíteni, mert azt gondolom, hogy ezekből az ételekből mindenkinek megvan már a kedvence otthon vagy egy házias vendéglőben." (Rácz Jenő)

Változni fog az enteriőr, az egész miliő. Közvetlenebb lesz a felszolgálás, és szakítunk a fehérabroszos terítéssel is. (Rácz Jenő)

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram