Hirdetés
Hirdetés

Pinot noir helyett alma-petrezselyem dzsúz a SALT-ban: így változik a környezettudatos vendégek ízlése

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. augusztus 11.
Alkoholmentes dzsúzokat, fermentált italokat készít a Michelin-csillagos SALT Budapest felszolgálócsapatának két tagja.
Hirdetés

Kísérletezésük és műhelymunkájuk eredménye egyre inkább előtérbe kerül, és nem csak azoknál a vendégeknél, akik épp nem szeretnének egy egész borsort végigkóstolni. A kíváncsiság, az egészségtudatosság is szerepet játszik abban, hogy ma már az italpárosítást kérők egynegyede inkább az alkoholmentes dzsúzokat választja. 

Fotó: Horpáczi Dávid

Boldizsár Máté, a SALT Budapest tulajdonos-étteremvezetője elmondta, hogy a vendégek 70-80 százaléka választ italpárosítást a degusztációs menü mellé, és ebből 25 százalékuk kéri az alkoholmentes verziót. Az ő arányuk növekedni látszik, ezért is döntöttek úgy az étteremben, hogy hozzáértő kezekre bízzák az elkészítést. Farkas Fruzsina és Makádi Maya belemélyedt a kombuchakészítésbe és a fermentálásba. Ők felelnek a Salt alkoholmentes italaiért. 

Farkas Fruzsina és Makádi Maya / Fotó: Horpáczi Dávid

Fontos, hogy a borok mellé legyen alkoholmentes alternatíva, amely izgalmas, és ugyanúgy passzol az ételekhez, ahogy a bor. Ahogy a borokban rengetegféle íz- és karakterjegy fedezhető fel, ugyanez a dzsúzokra is jellemző, így illeszkednek a különféle fogásokhoz. 

„Egyik italunkba például azért tettünk szénát, mert az érettebb pinot noirra jellemző jegyeket szerettük volna beleilleszteni, így készült el a birsalma-széna ital. Ezt jelenleg nem tartalmazza a menüsorunk, de van helyette számos izgalmas párosítás, az egyik ilyen a kökényes-ribizlis ecetfröccs, ami húsételekhez tökéletes választás."

Fotó: Horpáczi Dávid

"Ha a borban a piros bogyós gyümölcsös jegyek a jellemzőek, akkor teljesen kézenfekvő, hogy az alkoholmentes italokhoz is használjuk ezeket a piros bogyós gyümölcsöket. A szezonalitás pedig ugyanúgy fontos szerepet játszik itt, mint az ételek esetében. Ez kicsit megköti a kezünket, főleg, hogy csak hazai alapanyagokból dolgozunk” – mondja Máté.

Intuíció, folyamatos műhelymunka és kísérletezés, ez jellemzi a dzsúzkészítést.

A kezdetekkor ez a művelet kimerült különböző zöldségek és gyümölcsök préselésében, az így nyert levet különböző fűszerekkel dúsították. Máté a csapatával először Tóth Szilárd séffel való közös munkája során készített alkoholmentes italokat. Az ötletet külföldi éttermekből hozták. 

„A dzsúzkészítés beleillik a SALT filozófiájába, hiszen mi mindent, amit csak el tudunk az étteremben készíteni, magunk állítunk elő. A boron kívül minden itt készül” – magyarázza az étteremvezető. 

Farkas Fruzsina és Makádi Maya / Fotó: Horpáczi Dávid

Ahogy az aktuális menü változik, úgy változik vele az alkoholmentes italsor is. A SALT filozófiája azért is nagyon izgalmas, mert a borok és a dzsúzok esetében sem ragaszkodnak a papírformához, hanem a saját intuíciójukban hisznek. 

„Ez inkább egy játszótér, folyamatosan ötletelünk, hogy melyik bort kínáljuk egy adott étel mellé. Egy ételhez sokszor 4-5 különböző bort illesztünk, sokszor olyat is, amiről elsőre azt gondolnánk, hogy biztos, hogy nem fog működni az étellel, de szerencsére vannak kellemes meglepetések. A borpárosításban is komplexebb élményt keresünk, mint mások. Nem az a lényeg, hogy a bor vagy a dzsúz tökéletesen összeillő legyen az étellel, hanem egy pozitív ízélményt okozzon. Amellett, hogy kiegészíti az étel ízét, plusz élményt is okoz. Természetesen vannak szabályszerűségek, de mi kicsit túllépünk ezeken” – avat be a részletekbe Máté. 

Fotó: Horpáczi Dávid

Nyugaton a különféle kombuchák, vízikefírek és fermentált italok egyre népszerűbbek, hiszen az egészségtudatosság szempontjai nem csak az ételekben, hanem az italokban is előtérbe kerülnek, és nem csak a fine dining helyeken. Hasznos divatirányzat ez, amely Magyarországon még kevésbé érződik, de ahogy a Saltban is, egyre több helyen már kezdik felismerni a pozitív hozadékát. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram