Ötvenhat év vendégszeretet - A Da Vittorio története

SZERZŐ: Király Márton
2022. november 27.
A Da Vittorio nem csak a tizenkét olasz étterem egyike, akik büszkén viselik a három Michelin-csillagos kitüntetést, a név ma már intézménnyé vált. Cerea mind az öt gyermeke megmaradt az édesapjuk által alapított étterem kötelékében, tovább viszik annak jó hírét, és továbbadják a tőle tanult vendégszeretetet.
Hirdetés

A bergamói Da Vittorio Chateaux & Relais története egy megvalósított álom története. Vittorio Cerea álmáé, mely 1966-ban kezdődött egy családi étterem megnyitásával, mely mára Olaszország, és a világ egyik leghíresebb, legdrágább, és legjobb éttermévé nőtte ki magát.

A Da Vittorio nem csak a tizenkét olasz étterem egyike, akik büszkén viselik a három Michelin-csillagos kitüntetést, a név ma már intézménnyé vált. Cerea mind az öt gyermeke megmaradt az édesapjuk által alapított étterem kötelékében, tovább viszik annak jó hírét, és továbbadják a tőle tanult vendégszeretetet. Ennek a világon egyedülálló családi vállalkozásnak a története valódi sikersztori, hiszen a Da Vittorio ma már étterem, ahol a kóstolómenü felvonultatja a lombardiai konyha legjavát,  szálláshely, ahol a minden kényelemmel ellátott szobákhoz magától értetődően jár az üdvözlő palack  pezsgő, és világszínvonalú catering cég, mely minden rendezvényen háromcsillagos minőséggel gondoskodik vendégeiről. Gasztrobirodalom is, hiszen a Da Vittorio éttermei Sanghajtól St. Moritzig megtalálhatóak, és csendes menedékhely Bergamo központjától néhány kilométerre, melyet előszeretettel keresnek fel Európa koronás fői és nemzetközi notabilitások egyaránt.

Fotó: facebook.com/ Da Vittorio

Történet:

A Cerea család életműve következőképpen kezdődött. Bruna és Vittorio Cerea 1960-ban találkoztak: párhuzamos utcákban éltek Bergamo központjában. Vittorio a Nazionale bárban dolgozott, Bruna pedig minden nap meglátogatta őt egy forró csokoládé ürügyén. 1963-ban házasodtak össze, és a következő évben megszületett Chicco, az első az öt gyermek közül (őt Francesco, Barbara, Roberto és Rossella követte), akikből később a fine dining és a vendéglátás új felfogásának zászlóvivői lettek Olaszországban.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

A nagy dátum, amely nemcsak a Cerea család, hanem az olasz éttermek világát is örökre megváltoztatta, 1966. április 6-a: megnyitották az első Da Vittorio éttermet. Vittorio Cerea nem habozott azonnal újat mutatni, kockázatos döntést hozott, és az étterem étlapjára elsősorban halalapú ételeket vett fel. Ez, az akkoriban húsalapú konyhájáról híres Bergamo környékén igen merész és kockázatos, azonban mint kiderült, sikeres lépés volt. A halételekre hamar óriási kereslet mutatkozott, az étteremnek híre ment. Cerea titka a frissesség volt, napi beszállítással dolgozott, így elérte, hogy valóban csak a legjobb minőségű, legfrissebb halak kerüljenek ki a vendégek elé. A gasztronómia szerelmesei számára a Da Vittorio hamarosan kihagyhatatlan megálló és igazodási pont lett.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

Az étterem sikerességét az 1978-ban megszerzett első Michelin-csillag is bizonyítja, amit aztán 1996-ban követett a második is. A bergamói belváros ekkor már szűknek bizonyult a család tervei számára. A várostól néhány kilométerre található Brusaportóba helyezték át az éttermet, és megnyitották La Dimora néven a tíz szobából álló szálláshelyet. Ez az új helyszín tökéletesen nyugodt környezetet biztosít ahhoz, hogy az ide látogató élvezze a luxusszálláson való tartózkodást és az étteremben kínált kitűnő ételeket. A villa parkja hatalmas, tízhektárnyi területet foglal magába, két tóval, ősfákkal, úszómedencével, teniszpályákkal, nyitott étkezőterasszal, helikopterleszállóval. A szobák pedig elegánsan stílusban közvetítik a valódi kényelmet és luxust. A költözés után nem sokkal a Da Vittorio újabb elismerést kapott, a villa lett a környék első helyszíne, mely bekerült a Chateaux & Relais rendszerbe, 2010-ben pedig megszerezték a már régóta áhított harmadik Michelin-csillagot is.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

Bruna Cerea

A Da Vittorióban a család minden tagja részt vesz abban, hogy az élmény továbbra is megfeleljen az igencsak magasra helyezett mércének, az alapító, Vittorio Cerea halála után is. Most Bruna Cerea felügyeli az eseményeket, egymaga tart kézben minden szálat, ő a család és az étterem központja. Ahogyan a Da Vittorio oldalán is olvashatjuk: „Ő az a ragasztó, ami összetartja a családot: figyelmes, de diszkrét szemével felügyeli a gyermekei, menyei, unokái munkáját.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

Enrico (Chicco) Cerea

Bruna és Vittorio legidősebb fia. Már gyermekkora óta egyértelmű volt, hogy a családi hagyomány folytatója lesz, hiszen minden szabad percét a konyhában töltötte. Kezdetben a családi receptek titkait fürkészte, majd bejárta a világot (Párizstól Monacóig, Spanyolországtól az Egyesült Államokig), hogy kövesse és tanulmányozza az ottani a konyhákat. Utazásai a legkülönfélébb, legjobb minőségű alapanyagok szakértőjévé és figyelmes ismerőjévé tették. Tehetségének köszönhetően kialakította saját stílusát, mely ötvözi Vittorio szakértelmét az általa az évek során tökéletesített technikai tudással.

Roberto (Bobo) Cerea

Enrico mellett ő is a konyhán dolgozik. Az éveken át tartó kőkemény tanulásnak, technikai fejlődésnek köszönhetően a tradicionális alapokon nyugvó kortárs mediterrán konyha nagymesterévé vált.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

Francesco Cerea

Francesco vezeti a cateringgel és rendezvényszervezéssel foglalkozó családi céget. Emellett az ő feladata az étterem világhírű borospincéjének menedzselése, valamint a családi birtokon történő borkészítés felügyelete is.

Rossella Cerea

Rossella a főzés megtisztelő feladatát(és az azzal járó felelősséget) testvéreire hagyta. Az ő feladata, hogy összehangolja a személyzet munkáját: a konyha ritmusát a pincérekével, de az is, hogy elmesélje a vendégeknek az étterem sajtkocsijának rendkívüli kínálatát is. A szálláshely, a La Dimora vezetését is átvette, kifinomult ízléssel és odafigyeléssel gondoskodik a szobák berendezéséről és a vendéglátásról, ötvözve a professzionalizmust és a családi melegséget. Az ajándék- és ételkülönlegességek Rossella másik szakterülete: csodás ajándékcsomagjai és a híres Da Vittorio karácsonyi kosarak mára a világ minden pontjára eljutottak.

Barbara Cerea

Barbara felelős a Da Vittorio adminisztratív működtetésének olajozottságáért. Ő vezeti a családi cukrászdát Bergamo központjában.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

Az étterem

A "lombard hagyományok és a kreatív zsenialitás"  a Da Vittorio étlapjának vezérmotívuma, amelyet rendszeresen frissítenek és módosítanak, hogy lépést tartsanak a piac és az évszakok változásaival. A gondosság, a figyelem és a kulináris témák bemutatása igen sokrétű, igen változatos, hogy minden ízlést kielégítsen. A legkényesebb ízlésűek, és kulináris igényűek is mind találnak itt élvezetet és újdonságokat. Hús és hal, vad és tenger gyümölcsei, gomba és szarvasgomba, tészták és szószok, nem is beszélve a gyümölcsökről és zöldségekről, mindezt eredeti stílusban elkészítve, figyelembe véve a gasztronómia legújabb vívmányait, tiszteletben tartva a hagyományokat.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

A nyersanyagok a legjobb minőségűek: languszták Mazara del Vallóból, piemonti húsok, helyben termesztett gombák és számos más alapanyag, amelyek frissen jutnak el a forrástól az étterem konyhájába. Ezeket szabadon kombinálják egymással, a legfejlettebb konyhai technikákkal ötvözik, a színek és az aromák kontrasztokat alkotnak és egyedi harmóniákká állnak össze. A ‘Carte Blanche’ kóstolómenü a legteljesebb vacsoraélményt kínálja, állomásai végigkísérik az étterem történetét, a konyha és a környék hagyományait, az olasz gasztronómia színe-javát vonultatják fel.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

A Patisserie

Enrico Cerea igazi, magánéleti szenvedélye gyermekkora óta a cukrászat. Szabadon kísérletezett vele, izgalmas recepteket alkotott, lassan ez vált munkájának egyik fő pillérévé, amelyben egyszerre teremt új trendeket és értelmezi újra a nagy klasszikus desszerteket. A cukrászda minden nap csodálatos különlegességeket süt, amelyek a reggelitől a vacsoráig a nap minden ízletes pillanatát elkísérik.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

A borospince

A több mint négyszáz éves anyagok felhasználásával épített pincében több ezer palack található. Köztük a "Rosso Faber", a Da Vittorio család saját borának palackjai is. A bor a család történelmi szőlőskertjéből származó termésből készül, amelyet Francesco Cerea szeretettel gondoz. A Rosso Faber egy bordeaux-i házasítás, amely a birtokot körülvevő szőlőskertben termesztett cabernet sauvignon és merlot szőlőkből készül. A bor egyszerre a palackba zárt Da Vittorio életérzés, és tisztelgés a helyi bortermelés hagyományai előtt.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

Fenntarthatóság

A nyersanyag minőségének kutatására fordított nagy figyelem a beszállítókkal való nagyon szoros kapcsolatra is kiterjed. A személyzetet gondosan kiképzik a hulladékminimalizálásra, amelynek célja a "zero waste" elérése.

A zöld szemlélet a Da Vittorio birtok falain belül és kívül is megnyilvánul, egészen a szabadtéri és a közös étkeztetésig, ahol a felhasznált csomagolások műanyagmentesek és komposztálhatók.

2022-ben a csoport a Planet Farms céggel együttműködve egy olyan vertikális gazdálkodási rendszert hozott létre, amely lehetővé teszi a Cerea család számára, hogy „nullakilométeres” fűszernövényeket és zöldségeket termesszen a saját konyhájuk ellátásához; ez egy innovatív és fenntartható termesztési rendszer, ahol a növényeket többszintes struktúrákban termesztik. A cél a természeti erőforrások és a mezőgazdasági talajok felhasználási hatékonyságának javítása, az élelmiszertermelésnek az éghajlati és területi viszonyoktól való függetlenítése.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

A Cerea család számára nagyon fontos a helyi közösség, és mindent megtesznek azért, hogy viszonozzák a tőlük kapott szeretetet. A vendéglátóipari rendezvényeik után maradó ételfelesleget a Banco Alimentara Ételbanknak adományozzák, 2020-ban pedig a helyi kórház, és a berobbanó járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő többezer család étkeztetéséről ők gondoskodtak.

Fotó: facebook.com / Da Vittorio

Szállás és étterem, hagyomány és innováció, család és vendégszeretet. A Da Vittorio egyedülállóan magas színvonalának egyértelműen a mögötte álló, a vendéglátásban remekelő család a magyarázata. El tudják érni, hogy az érkező vendég számára az itt töltött időszak valóban életre szóló, felejthetetlen élmény legyen, akár csak egy vacsorát fogyasszon el, akár több napot töltsön náluk. Ráadásul mindezt olyan magától értetődő könnyedséggel, kedvességgel teszik, hogy dacára a fényűző környezetnek, a vendég egy percre sem érzi magát feszélyezve. Garantálható, hogy a család valamelyik tagja oda fog lépni az asztalhoz vacsora közben, néhány szót mesél az ételről, megkérdezi, hogy mindent rendben találtunk-e, és ez nem merev formalitás, hanem közvetlen érdeklődés a vendéglátó részéről. A családfő egykori álma így a mai napig tovább él, hiszen özvegye, gyermekei, unokái, menyei, vejei egyaránt elkötelezett folytatói az általa elkezdett életműnek, és kezeskednek az immár ötvenhat éve töretlen minőség folyamatos fenntartásért.

Forrásunk volt:

1

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram