A Kazinczy utcai Karaván volt itthon az első street food court, és a budapesti „bulinegyed” égisze alatt létrejött sikeres vállalkozást sok másik lelkes kezdeményezés követte. A fővárosban és vidéken egyaránt "begurultak" a különböző tematikájú food truck-ok, és a vállalkozók reflexszerűen ráéreztek a csapatmunka áldásos előnyeire: a választási lehetőségek diverz vendégkört vonzanak. Ezek a helyek pedig már nem csak sokszínű ételkínálattal hívogatnak, de egyenesen közösségi terekké váltak. A food truck-ok nagy előnye volt a vírus helyzet alatt, hogy szinte zavartalanul tudtak működni, bár egy időre az első hazai ételudvarnak így is búcsút kellett intenünk. Most hat másik food udvart, street foodos együttállást mutatunk be.
Tavaly nyáron nyitott a Miamor, a Római-part első ételudvara, ami egyúttal kapcsolódási pont kultúrával és sporttal is: a jóllakáson felül koncertek, filmvetítések, sportprogramok várnak. Legyen szó vegán, vegetáriánus vagy a húst egyáltalán nem kerülő vendégről, megannyi opció közül választhat, amik ráadásul sok esetben túlmutatnak a Római egyhangú hekkjein és lángosain. A food truck-ok között van a Las Vegan’s vegán hamburgerező, a Ladrillos mexikói, a Smoke Riders, de az édességre vágyók találnak fagylaltozót, és a Miamor Bár italpultjához is bátran ellátogathatnak. A Vegán Gardenesek kezdeményezésének köszönhető a helyszín, ebből is következtethetünk rá, hogy itt kiemelten figyelnek rá, hogy környezetbarát módon működjenek.
Kopaszi-gát
Nem klasszikus, intézményesített street food intézmény, de a gát területén több étterem, sportlétesítmények, játszóház is működik, és egyre népszerűbb pihenő- és találkozóhely. Az évek alatt zajló fejlesztések hatására egyre több étterem döntött úgy, hogy érdemes kitelepülni a BudaPartra. Így a VakVarjú mellett a Fruska bisztró, idén nyáron a BBQ-s tematikát képviselő Aligátor is teret nyert, de a parton a SHO Beach égisze alatt a Mák popup truck-kal is találkozhattunk. Az Öböl utca végébe költözött Dürer-kert udvarában is találni street food lehetőséget. Igaz, nem a Kopaszi-gát felségterületén, de igazán közel hozzá nyitotta meg új budai üzletét a Cioccolatte Fagylaltozó csapata is. SUP-ra szállni, sétálni és gasztroélményekért érkezni is érdemes.
Millenáris/Széllkapu Park
A Millenáris ad helyet minden évben a Gourmet fesztiválnak, amivel úgy tűnik szinte predesztinálta saját sorsát, és folyamatosan új vállalkozások figyelmét hívja fel magára, mint ideális helyszín. Valószínűleg a forgalmas környék miatt döntöttek a park mellett tavaly a hawaii életérzést közvetítő, pimasz Samantha és nem régiben a skandináv vonalat képviselő Nor/ma Grand tulajdonosai is. Ha pedig kifejezetten édességre vágyunk, nem kell messzire mennünk, mivel a környező mellékutcában találhatjuk az Édesem tortaműhelyet, és az Anjuna egyik üzletét is.
A Hello Buda kizárólag minőségi kínálatukról híres üzletekkel töltötte meg gasztroudvarát. Hazai termelők kiváló termékeinek ad helyet szombati piacán, és szuper atmoszférájú bárral és étteremmel várja vendégeit. Állandó kínálatukat a Három Tarka Macska Pékség, a The Fishmonger, és a Hússzabóság adják, de találkozhatunk a Crunchy, a Wafu és a Steak sense fogásaival is. Nyáron csatlakozott a csapathoz a Cloud9 prémium fagylaltjaival, szeptembertől pedig nagyon várjuk, hogy megnyisson a Deli4U. Tematikus piacaikkal nem csak a termelőknek, de a divat- és design rajongóknak és a kutyatartóknak is kedveznek. Egyszóval közösségi élménnyé emelik a piacozás fogalmát.
A belvárosból már kicsit kintebb kell keresni a budaörsi Gastrogardent, de ez pont jót tesz neki, családiassá válik. A BBQ- és grillételek sorsát szívén viselő Briquette tulajdonosának projektje nagyszerű kültéri kikapcsolódást kínál. Természetesen BBQ ételekkel, vékony tésztás olasz pizzákkal, 100% magyar marhahúsból készült hamburgerekkel, salátákkal, wrapekkel és csapolt sörökkel várják a vendégeket. Az udvarban felkereshetjük a MexKitchen kocsiját, a Pék Taxi páratlan pékáruit és a Blitz Pizza is képviselteti magát.
Amennyiben a Balaton mellett pihenve food truck dömpingre vágyunk úgy jobb, ha engedelmeskedünk a felszólításnak és egészen Aszófőig "követjük Mucit!" Az idén tíz éves Zing Burger csapatának régi vágya teljesült a Kövesd a Mucit! kertjével, ami egy békebeli oázis, ahol találkozhatunk a Zing kínálatával, és meglepetésként debütál Muci villásreggeli menüje is, ami az ital kínálattal párosítva (helyi termelők borai, kézműves sörei és frissen kevert italai) már inkább a brunch-ok világába invitál minket. A kertben emellett Steak Co pick up point, de az Á Table! pékség, és a Mamo fagyizó is állandó résztvevő.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.