Hirdetés
Hirdetés

Önt mire emlékezteti ez az egzotikus gyümölcs? Helló, hala!

SZERZŐ: DiningGuide
2021. július 6.
Az egzotikus gyümölcsök olykor egészen meghökkentő formákat tudnak ölteni, gondoljunk csak a szépséges sárkánygyümölcsre vagy a rohadtnak tűnő fásalmára. Ön hallott már a hala fruitról, avagy a halagyümölcsről?
Hirdetés

Valószínűleg, amióta ember él ezen a bolygón, azóta lát meg szépséges, olykor misztikus párhuzamokat gyümölcsök és emberi szervek, no és mindenféle egyéb, a természetben fellelhető formák között.

Nem nehéz a hamvas barackban vagy egy formás körtében nőiség szimbólumot látni, hogy a tölgyfa terméséről vagy a kissé primér asszociációkat keltő banánról ne is beszéljünk. Kissé elvontabb, de szintén klasszikus – és bibliai példák – a nőiségszimbólumként közismert gránátalma és férfi párja, a füge.

A halagyümölcs megbontva úgy fest, akár egy felrobbanó planéta. A “robbanás” látványára pedig még a színei is rásegítenek. Egyszóval a természet egy újabb lenyűgöző alkotása.
Forrás: reddit.com

Hol a hala?

A szépséges gyümölcs Délkelet-Ázsiában, Ausztrália keleti részén, egyes csendes-óceáni szigeteken és Hawaii-on terem, csavarpálma (Pandanus) néven is ismert, a csavarpálmák pedig kissé megtévesztően csak a nevükben pálmák, ennek oka a sűrűn növő, hosszú-keskeny levélzetük, amely a pálmákéra emlékeztet.

'Hala' Pandanus Tectorius

Maga a termést hozó fa is érdekesen fest. A rendkívül erős, tüskés törzsről ágaznak szét akár 5-11 méter (!) szélességben, bokorszerűen az ágai. A fa egészen grandiózus méreteket tud ölteni, képzeljük csak el, hogy ehhez szétburjánzó szélességhez akár 14 méter magasra is megnőhet. A fa törzsét emiatt erős támasztógyökerek tartják, amelyek körülölelik a törzset.

Kalapáccsal a gyümülcshúsért

A fa ehető gyümölcse is méretes, akár 30 centiméter hosszúságúra is nőhet. Nagy magja körül nőnek körbe gerezdszerűen a porzószálai, amelyekből egy nagyobb gyümölcs akár több százat is tartalmazhat. Ezek tartalmazzák a pépes gyümölcshúst, amihez egyébként nem  is olyan egyszerű hozzájutni. Egy kampós végű kalapáccsal szokás felütögetni a növényt, és kihúzni néhány szálat a körbezárt termésből, hogy hozzáférjünk a gyümölcshöz.

A “gerezdek” külső, zöld része kemény és elrághatatlan, ezért a gyümölcs fogyasztását a szálak belső részétől kell kezdeni – ebből az irányból kell kinyomkodni-kifacsarni belőlük a rendkívül puha gyümölcshús tartalmát. A hala íze édes, sokakat az ananászéra emlékeztet, és sokféle formában kedvelik a helyiek. Frissen-nyersen is kedvelt csemege, főznek is vele, sütemények krémjeit is ízesítik halával, és persze gyümölcsléként is finom.

A pandanus, avagy csavarpálma egyébként ismerős lehet a Délkelet-Ázsia szerelmeseknek a pandanlevelek révén. Az élénkzöld színű leveleket sokoldalúan használják fel, tekernek bele csirkét, gőzölnek vele rizst, számos imádott édességük alapanyaga és színeznek is vele.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram