Hirdetés
Hirdetés

Drágulnak az egzotikus alapanyagok, üresek a Michelin-csillagos éttermek

SZERZŐ: diningguide
2020. október 9.
Lóczki János, a France Gourmet Foods alapítója néhányszor már mesélt nekünk friss tapasztalatairó a tavaszi vírushelyzet kialakultával. Pillanatnyi benyomásai érkeznek, Párizsból és Budapestről.
Hirdetés

Aki Magyarországon csúcsgasztronómiával foglalkozik és sópelyhektől a tőkehúsokig átgondolatan, konstruktívan gondolkodik az alapanyagokról, jó eséllyel üzleti kapcsolatban áll Lóczki Jánossal és a France Gourmet Foods Kft.-vel. 10 év szakmai tapasztalattal a hátuk mögött, többezer prémium termékből áll a palettájuk és végtelenszer járták már körbe a franciaországi Rungis nagybani piacot, amit a helyiek joggal neveznek "Párizs gyomrának".

A Rungis egyik zöldségcsarnoka / Fotó: Dining Guide archív

Most más szelek fújnak a folyamatosan pörgő élelmiszer-Mekkában, március óta átalakult a működés, a termékek mennyisége és természetesen az árszabás is. János szerint ugyanolyan hullámzóan alakul az élet a Rungis piacterén, mint amilyenek a hétköznapok itt, Európában.

"Párizs sem kivétel, a legnagyobb gondban a topéttermek vannak. A helyiek által szeretett és látogatott brasserie-k és bisztrók még csak-csak boldogulnak, de amennyi kiváló, gasztronómiai szempontból mérvadó hely van a francia fővárosban, annyit nem tudnak eltartani a helyiek. A kultúrájukhoz hozzátartoznak a jó éttermek, az örömteli étkezések, de úgy fest, a városlakók annyira nem lazítottak a tavasszal kialakított életformájukon. Félnek. Elmenni, újra zárt térben lenni másokkal. A turistákra most nem lehet alapozni, mindenki magára maradt." — mesélte János.

Valahol megnyugtató, máshol felkavaró, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a helyzettel. Még a világ egyik legfontosabb gasztrokulturális központja, bölcsője is küzd. A városiak inkább főznek otthon és ezt a beszállítók, a piac is felismerte, így frappánan reagáltak a megváltozott igényekre.

"A Rungis-t járva feltűnő volt, hogy sok helyen kisebb kosarakban, előre bekészített dobozokban állnak az élelmiszerek: sajtok, húsok, zöldségek és gyümölcsök. A párizsiak házhoz tudják rendelni a legjobb vajakat, péksüteményeket, felvágottakat és halakat is. Hiába vannak remek szupermarketjeik, ez mégis egy klassz lehetőség, hogy a legjobb alapanyagokból főzzenek otthon. Online, instagramon, honlapokon adják le a rendeléseket és látszólag van is rá igény."

Lóczki már mesélt nekünk az ő sajátos "mentőötletéről", hogy márciusban hogyan költözött be lényegében a France Gourmet Food a Czakó Kertbe. Az együttműködés még mindig tart, a cég prémium termékei bent vannak a Czakóban: francia sajtoktól a hazai megyaszói mangalica húsokig. A környék szereti és él a lehetőséggel, természetesen a mini delikát nem megy a hétvégi termelői piac rovására, inkább együttműködik azzal.

Ugyan az őszi járványhelyzet nem alakul kedvezően, Budapesten egyre több étterem indul újra, mi több, nyitásokról is hallani. Alapanyagokra szükség van, Lóczki Jánosék pedig folyamatosan járják a Budapest-Párizs távot. Ami mostanában feltűnt még nekik, az a legkülönlegesebb alapanyagok árazása. Mivel korlátozottak a lehetőségek, így a messzi tájak egzotikumai is egyre drágábbak: az ázsiai zöldségek és gyümölcsök, a kuriózumnak számító halak is.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram