Rekordokat döntögető nyári forgalomról számoltak be a vidéki vendéglátók. Nálatok is így alakult a július-augusztus?
Dudás Szabolcs: Nagyon sokat dolgoztunk ebben a két erős hónapban is. Sok volt a feszültség ebben az évben, azt tudtuk igazán megnyomni, és nagyon reméltük, hogy szó sem lesz második hullámról, pláne nem bezárásokról. A napi szokásos munka mellett az új nyitások miatt sem dőlhettünk hátra: Macsinka Jani ötlete nyomán vágtunk bele az egri projektbe, és a debreceni üzletünk is épül-szépül. Sok ideig kerestük a megfelelő üzlethelyiséget, hogy ugyanolyan magas színvonalat tudjunk nyújtani, mint az országban máshol is. Azt hiszem, decemberre kész is lesz a Csapó utca 2-es szám alatti üzletünk.
Egy világjárvánnyal a nyakunkon, több hónapos zárás és alternatív megoldások közepette nem lehet egyszerű egy újabb nyitás. Hogy élitek meg ezt a második rendkívüli állapotot?
Készülünk Debrecenre és hiszünk benne, a város pedig izgatottan, érdeklődve várja. Tavasszal én inkább az egészségügyi veszélytől tartottam, Szilárd pedig a gazdaság miatt izgult nagyon. Nem azt mondom, hogy nincsenek nehéz, gondterheltebb napjaink, de már rutinosabban kezeljük a helyzetet, mivel a tavaszi első ijedség után kidolgoztuk a B-tervet, ami működött is. Összefutottam egy gyerekkori barátommal, akivel mi másról beszélhettünk volna... ő azt mondta nekem, hogy
a kínai nyelvben a válságot két írásjellel írják körül. Az első a veszélyt jelenti, magában hordozza a negatívumot, a második viszont lehetőséget, valami újat és jót jelent.
Mélyen elgondolkodtatott, és tudtam, hogy sosem szabad majd bedobni a gyeplőt és feladni, mert újabb lehetőségek jöhetnek. És jöttek is: ha nincs a járványhelyzet, Egerben sem kooperálunk a Macokkal.
Ez egy kedves és inspiráló mondanivaló. Érdemes hasonlókba kapaszkodni az említett feszültebb napokon. Gazdaságilag hogy álltok most?
Összesen 50 emberrel dolgozunk, ez 50 munkabért jelent, felelősséggel tartozunk irántuk. Békeidőben körülbelül 10 millió forint a havi "rezsink", vagyis az üzletek fenntartása és a kollegák munkabére.
Nyomasztó volt belegondolni, hogy mennyi mindenki függ tőlünk. Viszont csökkentettünk a költségeken és mindenkinek tudtunk feladatot adni, a rendkívüli pizzaboxos szállítás kapcsán.
Az áfa csökkentése nagy segítség. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy pénzt nem lát senki. A kérdés itt az, hogy kijövünk-e nullára, vagy sem. Eddig nem panaszkodom, rengeteg segítséget, támogatást kapunk azoktól, akik szeretik a munkánkat és nem felejtik el, hogy most is van lehetőség a pizzázásra.
Ráadásul Budapesten is, ahová ugye tudjuk, hogy nem terjeszkednétek. Hogy működik a fővárosi házhozszállítás?
A segítségre visszatérve még elmesélek egy hihetetlen történetet. Amikor tavasszal bezártunk,
kialakult egy 30 családból álló társaság a Facebookon — ez egy önszervező, zárt csoport, akik már akkor a fejükbe vették, hogy "megmentik" az Anyukám Mondtát.
Ha ők nem is jöhetnek hozzánk, de rendelnek és ezzel segítenek. Velük kezdődött minden. Nekik pizzákon felül bort és menüket, kenyeret is szállítunk, de ezt nagyobb mennyiségben nem tudnánk kiviztelezni, szóval a "nagyközönségnek" pizzaboxokkal készülünk. Szerdán, csütörtökön, pénteken érkezünk Budapestre, időpontokra lehet foglalni boxokat és pick-up pontokon is fel lehet venni őket. 6 és 3 szeletesek ezek a boxok, vegetáriánus és normál, húsos római pizzaszeletekkel pakoltak. Mindig kiírjuk, ha megtelik egy napunk és szerencsére ez gyakori dolog.
Milyen kiszállítási árral dolgoztok? A futárok a saját dolgozóitok?
Budapestre egységesen 500 forint, az agglomerációba 800 forint a kiszállás. 9 és 15 óra között érkezünk, de rugalmasságot kérünk a vendégeinktől, mert optimalizáljuk a kiszállítási útvonalakat, és előre nem tudjuk, hogy mikor érkezünk egy-egy címre. A futárok a dolgozóink, Szilárd is gyakran megy Budapestre. Készpénzezés nincs, bankkártya és SZÉP-kártya a fizetőeszköz.
Az Anyukám Mondta vendégköre egyértelműen, a Pizza, kávé, világbéke vendégei is sokszor budapestiek. Miskolc és Debrecen nincs megsértődve, hogy mennyire elkényeztetitek a fővárost?
Őket is ugyanúgy elkényeztetjük. Miskolcon és Debrecenben is vállaljuk a szállítást természetesen, vasárnap kivételével, hasonló modellel. Online megrendelik, házhoz megy a pizza, ami aztán 5 percet tölt a 250 fokra előmelegített sütőben. Mikrohullámú sütő közelébe se vigyük a szeleteket, úgy nem lesz ugyanaz az élmény!
Hány boxot tudtok bevállalni egy nap? Mennyi a kapacitásotok?
120 box/város a plafon és szerencsére a gyakorlat azt mutatja, hogy sokszor el is érjük ezt a határt.
Közeleg az ünnepi időszak, amikor az örök pizza mellett már másra is gondolnak az emberek. Süteményekre, házias, melengető ételekre. Hogy álltok a kérdéshez?
Állunk elébe, karácsony előtt panettone, bejgli, halászlé, tölött kápszta is készül majd a konyháinkon. Mindenki jól van szerencsére, nem vagyunk betegek, dolgozunk és elégedettek vagyunk, hogy van igény a munkánkra!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.