Hartnett ellenpéldaként a spanyolokat és az olaszokat hozza fel, akiknek véleménye szerint jóval nagyobb igényük van a minőségi élelmiszerekre, másrészt könnyebben hozzá is tudnak jutni az ízletes alapanyagokhoz.
Gordon Ramsay egykori tanítványa szerint Nagy-Britanniában javarészt az anyagi helyzet függvénye, hogy ki mit eszik, és szerinte csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak, hogy jót és jól egyenek. Ez alatt nem feltétlenül csúcséttermekre kell gondolni, hanem sokkal inkább arra, hogy a mindennapokban is tápláló, változatos és egészséges ételek kerüljenek az asztalra.
Olvasta már korábbi cikkünket? Az angol konyha egy szerethető oldala: húsos pite
Hartnett lesújtó véleménnyel van a britek egészségi állapotáról, de azokkal sem ért egyet, akik magas lóról beszélnek a kevésbé tehetős rétegeknek arról, hogy miért nem fogyasztanak egészségesebb ételeket.
„Hiába folyik a csapból is az, hogy organikus csirkét kell ennünk, ha az emberek nem tudják, hogyan vásároljanak be okosan, főzni sincs idejük, vagy egyáltalán elég pénzük sincsen rá.”
A problémát nem csak ő tartja súlyosnak. Nem véletlenül küzd például Jamie Oliver évek óta hol a túlcukrozott üdítők megadóztatásáért, hol az egészségtelen iskolai étkeztetés megreformálásáért (ahogyan azt a Jamie menzája című sorozatban láthattuk). London polgármestere, Sadiq Khan pedig múlt év végén jelentette be, hogy az iskolák 400 méteres körzetében minden gyorséttermet bezáratna.
Forrás.