One&Only Gorilla’s Nest – Esőerdei luxus Afrikában

SZERZŐ: Király Márton
2023. november 13.
a Château rovat
támogatója a
Ruandában egy luxusszálloda megalkotta a tökéletes lombházat.
Hirdetés

A helyszín

Ruanda leghíresebb hegységét, a nyolcvan kilométeren át tekergő, évszázadok óta szunnyadó tűzhányókból álló Virungát zöldellő őserdő veszi körül. Fekete-Afrikának ezen érintetlen vidékén, melyet a hegyláncról elnevezett Virunga Nemzeti Park óv a kéretlen látogatókról áll egy különleges luxusszálloda.

A világhírű One&Only szállodalánc két egységgel képviselteti magát Ruandában. Az egykori szafari-táborból újjászületett Nyungwe House története már szerepelt rovatunkban, most pedig elérkezett az idő, hogy felkeressük az őserdő mélyén rejtőző másik One&Only rezidenciát.

Fotó: One&Only Resorts Gorilla's Nest

A One&Only Gorilla’s Nest, ahogyan a neve is mutatja, különleges szálláshely. Előretolt luxushelyőrség a dzsungel közepén, huszonegy szobás mikroszállás, ahol hangulatos faházakból indulhatnak a vendégek a régió legnagyobb kincsének megtekintésére. A névválasztás ugyanis nem véletlen, a szálloda a világhírű ruandai hegyi gorillák élőhelyének a közelében húzódik.

A gorillafészek

Közelében, de nem a területén, hiszen a szálloda építésekor fontos szempont volt, hogy az őserdő nyugalmát, az itt élő álltaok életterét a lehető legkevésbé zavarják csak meg. A szálloda anyaghasználata, tervezési megoldásai, nem-invazív épületei nem tájsebet, hanem az erdőt tiszteletben tartó, különleges épületegyüttest eredményeztek. Ruandában, az országban, mely betiltotta a műanyagzacskók használatát, egy ehhez hasonló természetközeli megközelítés a minimum.

Fotó: One&Only Resorts Gorilla's Nest

Kigalitól a szállás mintegy kétórányi autóútra található, de helikopterleszálló is várja a vendégeket. Az eukaliptuszerdő csendje, és jellegzetes illata fogadja az érkezőket, és számtalan, szeszélyesen kanyargó ösvény, melynek mentén rózsatövek, trópusi virágok és hatalmas fák sorakoznak. A fák között pedig ott fészkelnek a szálloda épületei.

A különleges stílusban tervezett, cölöpökre emelet épületekből lélegzetelállító kilátás nyílik a Virunga-lánc szédítő lankáira, az őserdő dús lombozatára, és a megemelt szobákban tényleg úgy érezhetjük, mintha egy luxuslombházban üldögélnénk a dzsungel felett. Ezt az érzést tovább erősítik a lakosztályokhoz tartozó nagy felületű fateraszok, tökéletes helyszínei egy-egy napfelkelte megcsodálásának, esetleg alkonyi koktélozásnak.

Fotó: One&Only Resorts Gorilla's Nest

A szobák

A szobák stílusa Hubertus Feit belsőépítész munkáját dicséri. A visszafogottan elegáns, természetes anyagokban gazdag szobabelsők hagyják érvényesülni a környező természetet, ami teljes pompájában tárul a vendégek elé az egész falat kitöltő panorámaablakokon keresztül.

Fotó: One&Only Resorts Gorilla's Nest

A fapadlón helyi törzsi mintákkal díszített fonott szőnyegek, az ajtókon faragott minta, a falakon imigongo-képek szolgálnak a különleges hangulatért. Néhány szálláshoz erkélyen elhelyezett jakuzzi is tartozik, de mindenhol alapfelszereltség a fekete vulkanikus kőzettel burkolt hatalmas fürdőszoba, ahol Terre D’Afrique termékek gondoskodnak a felfrissülésről.

A programok

Ami a programokat illeti, Ruanda zöld szívében minden a természet körül forog. A gorilla-les természetesen a fő attrakció, ennek során gyalogosan, vezetővel keresik fel az állatok megfigyelésére legalkalmasabb helyeket, majd tisztes távolságból csodálják az állatokat. Csak nagyon kis létszámú, szigorú szabályok szerint vezetett csoportok kereshetik fel az állatokat. A szálloda túrái szorosan együttműködnek a közeli Karisoke kutatóállomással, a gorillakutató-központtal, ahol a legendás Dian Fossey is végezte munkáját tragikusan korán bekövetkezett haláláig.

Fotó: One&Only Resorts Gorilla's Nest

A kutatóközpont megtekintése, a hihetetlenül ritka állatok megfigyelése azonban csak egy a számtalan programlehetőség közül. Vezetett vulkántúrák, mountain bike-útvonalak, madármegfigyelés és dzsungelkirándulás várja a vendégeket, és az aranycerkófok, melyeket megtekinteni csaknem olyan izgalmas, mint a ködben felsejlő főemlősöket.

Spa és konyha

A hosszú túra után - vagy esetleg helyett is, ha nem felelnünk a dzsungel hívó szavára – a wellnessrészleget érdemes felkeresni. A spa-részleg a szálláshely jellegéből fakadóan nem túlságosan nagy, de az afrikai őserdő közepén gőzölgő merülőmedence, szaunarészleg, elérhető masszázskezelések mégis tökéletes felfrissüléssel kecsegtetnek.

Az ökológiai lábnyom csökkentése, a nem-kizsákmányoló szemlélet a szálloda gasztronómiáját is meghatározza. Minden, ami a tányérra kerül, az vagy a hotel kertjéből származik, vagy a közeli falu gazdálkodó-közössége állítja elő, és hozza a konyhára, ahol a séf keze alatt megszületnek a ruandai gyökerű, európai stílussal megcsavart ételek.

Fotó: One&Only Resorts Gorilla's Nest

Éppen ezért nem is létezik á la carte kínálat, hiszen minden nagyban függ a hozzávalók szezonalitásától. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a személyzet ne venné figyelembe az extra vendégigényeket, és ez nem csak az étkezésekre, hanem a vendégek ott tartózkodásának minden pillanatára igaz.

Forrás: oneandonlyresorts.com

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram