Hirdetés
Hirdetés

Ön szívből utálja a koriandert? Valójában zsigerből teszi

SZERZŐ: DG
2024. április 11.
A koriander világszerte az egyik leginkább megosztó fűszernövénynek számít. Sokak megnyugtatására hadd közöljük: nem mi vagyunk túl válogatósak, ha nem rajongunk érte, a kutatások szerint ugyanis ezért elsősorban a génjeink tehetők felelőssé.
Hirdetés

A koriander a dél-amerikai, valamint a közel- és távol-keleti gasztronómia egyik megkerülhetetlen alapanyaga, jusson csak eszünkbe a taco, a zhoug, a banh-mi szendvics vagy a pho leves. A túlzott csípősség mellett ennek az aromás fűszernövénynek a jelenléte szokott a másik fő indokként előkerülni, ami miatt sokan nem mernek bátrabban ismerkedni ezekkel a konyhákkal.

Míg a rajongók kiemelik a fűszernövény karakteres, friss, kellemes, citromos ízjegyeit, a korianderellenesek mindeközben egyfajta szappanízről panaszkodnak.

A 23AndMe egy genetikai vizsgálatokra specializálódott cég. Olyan valóban hasznos szolgáltatások mellett, mint hogy milyen a természetes alvási periódusunk vagy mennyire vagyunk érzékenyek a zajokra, arra is kínálnak egy tesztet, hogy génjeink alapján utáljuk-e a koriandert, vagy sem.

Fotó: I Hate Coriander, Facebook

Egy több mint 30 ezer fő bevonásával készült kutatás ugyanis kimutatta, hogy a génjeink határozzák meg, ki mennyire rajong a korianderért. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy a fűszernövény rajongói egy recesszív génnek köszönhetően kevésbé érzékenyen reagálnak a korianderben található, erőteljes aromákért felelős aldehidekre, amelyek egyébként a szappankészítés során is valóban előkerülnek.

Ahogyan az sejthető volt, azok a népcsoportok, ahol ritkábban fogyasztják a fűszert – például Európa nagy részén, sokkal hajlamosabbak lesznek szappan ízűnek érezni a koriandert.

Jó hír azonban az emberi civilizáció eme elemi problémájára, hogy akárcsak a csípősség esetében, trenírozhatjuk az ízlelőbimbóinkat: kis mennyiségekkel kezdve fokozatosan hozzá tudjuk szoktatni magunkat a koriander ízéhez. Az utálkozók azonban nagy valószínűség szerint nem sok esélyt adnak a küllemre a petrezselyemhez hasonlító, de számukra orrfacsaró illatú zöld növénynek.


Csatlakozna az utálkozókhoz? Itt megteheti!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram