A kulináris kreativitás az elmúlt évek nehézségei után újra a csúcsra került: a fenntarthatóság, a tisztított esővízzel való főzés, a helyi alapanyagok használata és egyéb trendek új izgalmas irányok felé terelik a gasztronómiát.
Queenstown, Új-Zéland: Amisfield
Óceánia világának gasztronómiája megállíthatatlanul emelkedik fel. A szezonalitásra fókuszáló, lenyűgöző tájon található Amisfield étterem mágikus és emlékezetes ételeket készít. Maguk halásznak és vadásznak, helyi alapanyagokkal dolgoznak, a látogatóknak pedig olyan érzésük van, mintha a Noma testvérével találkoznának, csupán a bolygó túlsó felén – nem véletlenül. Vaughan Mabee executive séf megjárta a Nomát, korábban pedig egy három Michelin-csillagos san sebastiani étteremben dolgozott.
Bruneck, Olaszország: Atelier Moessmer
A korábban a Dolomiták lankáin található három Michelin-csillagos St. Hubertus séfjeként dolgozó Norbert Niederkofler bármerre megy, követik az elismerések. Az Atelier Moessmer tavaly kapta meg a harmadik csillagát egy Zöld Michelin-csillaggal kísérve. Az étteremnek egy dél-tiroli villa ad otthont, ami korábban a világ egyik legrégebbi ruhagyártó műhelyeként működött. Niederkofler koncepciójának része a különleges környék adta lehetőségek felfedezése: az étterem konyhájára a környékbeli farmokról és kistermelőktől érkeznek a hozzávalók.
Tachikawa, Japán: Auberge Tokito
A Tokiótól 45 percre, Tachikawa városában található Auberge Tokito Auberge Tokito épülete modern köntösbe bújtatja a klasszikus japán ryokan-okat. A húsz külföldön töltött év után hazaköltözött Yoshinori Ishii innovatívan ötvözi a klasszikus japán kaiseki konyhát a modern elemekkel. A séf a legjobb termelőkkel, halászokkal és vadászokkal dolgozik Japán szerte. Yoshinori Ishii nem csak a konyha művészethez ért felsőfokon: minden tányért és tálat saját maga készít a kerámia stúdiójában.
Brooklyn, Egyesült Államok: Ilis
Régi gumigyárban nyitott éttermet a Noma egykori társtulajdonosa, Mads Refslund. Az Ilis nyolc évig érlelődött, mire megnyitotta a kapuit a nagyközönség előtt. A gigantikus belmagasságú, impozáns térben a nyitott konyha köré alakították ki a vendég teret, ahonnan első kézből figyelhetjük a séfek munkáját, akik nem mellesleg egyben a felszolgálók is. Refslund régóta dédelgetett álma 2024 egyik legizgalmasabb gasztro-desztinációja.
Rosendal, Norvégia: Iris
Eljutni az Iris-be olyan érzés, mint elzarándokolni a világ végére. Az út Norvégia különleges tájain vezet át, míg elérkezünk a Hardanger fjordig. A vízen lebegő gömb formájú éttermet Salmon Eye-nak is becézik, alakját a halak szemének formája inspirálta. Anika Madsen séf konyhájának fókuszában a tengeri ételek állnak, a séf menü a globális élelmiszer rendszer kihívásairól és veszélyeiről, a jövőbeli innovációkról mesél a fjordok, hegyek és gleccserek között.
Château Wittem, Wittem, Hollandia: Julemont
A klasszikus és modern ízeket ötvöző kortárs Julemont-nak egy mesébe illő 1105-ben épült kastélyhotel ad otthont. Az étterem Guido Braeken séf keze alatt nyerte el két Michelin-csillagos elismerést, Braeken-t a hollandiai Gault & Millau által az Év Fiatal Séf-jének is választotta. Braeken menüje erős francia alappal rendelkezik, ételeit kreatívan vegyíti ázsiai és dél-amerikai ízekkel, izgalmas, letisztult kreációkat eredményezve.
Freidorf, Svájc: Mammertsberg
Pazar kilátással és környezettel várja vendégeit a Mammertsberg a Bodeni-tó partján, ahol a vendégeket királynőként és királyként kezeli Silvio Germann séf és csapata. Germann étterme nemrégiben nyerte el második Michelin-csillagát, a séf munkáját pedig az Év Séf-jé díjával ismerte el a Gault Millau. A svájci kastélyban található étterem konyhája a Michelin-guide szerint rendkívül kreatív, anélkül, hogy túlcifrázná, vagy túl gondolná az ételeket.
München, Németország: Tantris
A két Michelin-csillagos Tantris Maison Culinaire családi vállalkozása 1971 óta formálja a német gasztronómiát. Az ikonikus Bauhaus épületet nemrégiben renoválták, de minden elemében megőrizte eredeti formáit és értékeit. A német Benjamin Chmura és a francia pastry chef, Mazime Rebmann közösen alakítják a konyha arculatát: az újranyitás óta a Tantris ételein erős francia hatás érzékelhető, ami a bor választékban is visszaköszön.
Simrishamn, Svédország: Vyn
Új otthonra talált a svéd séf, Daniel Berlin a két Michelin-csillagos Daniel Berlin Krog bezárása után – a Balti-tengerre enged kilátást a Vyn ablakai. David Berlin minimalista, de melegséget sugárzó nyitott konyhájában szezonális alapanyagokból állítja össze menüjét, az alapanyagokat egytől egyig ő termeszti, gyűjti össze és vadássza le. Az étteremhez boutique hotel és borbár is társul.
Forrás: forbes.com
Képek:
Tantris: Kathrin Koschitzki ⎸Annette Sandner ⎸ Joerg Lehmann
Vyn: Jimmy Linus
Julemont: Chateau Wittem
Iris: Asle E. Hansen.
Amisfield: Richard Kirby
Ilis: Scott Lynch Ilis
Atelier Moessmer: Luca Dalge
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.