Hirdetés
Hirdetés

A mértékletesség és a tudatos étkezés a hosszú élet receptje? | Kék zónák, ahol az emberek a legtovább élnek

2024. január 22.
Az utóbbi években egy izgalmas és meglepő felfedezés került a figyelem középpontjába: a kék zónák. Ezek olyan távoli területek, ahol az emberek nem csupán hosszú, hanem kivételesen egészséges életet élnek. De vajon mitől olyan különlegesek ezek a helyek, mit tesznek, és főleg mit esznek máshogy az ott élők, mint az emberek a világ többi pontján? Mi az, amit eltanulhatunk tőlük? Dan Buettner könyve és a Netflix dokusorozata nyomán ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Hirdetés

A "kék zóna" egy olyan kifejezés, amelyet Dan Buettner vezetett be, hogy leírjon néhány – egészen pontosan öt – területet a világon, ahol az emberek feltűnően hosszú ideig élnek, ráadásul úgy, hogy közben egészségesek. A hosszú idő egészen konkrétan azt jelenti, hogy a kék zónákban nagyon sokan elérik a 100 éves kort, miközben például Amerikában jelenleg az átlagos várható élettartam 77 év. Buettner és csapata 1999 óta olyan közösségeket vizsgált meg, ahol a lakosság jelentős része rendkívül magas életkorral rendelkezik, az egészségügyi problémák aránya pedig igen alacsony. Ezek a területek a következők: 

Okinawa, Japán: Az Okinawai-szigetek lakosai hosszú életűek, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és más krónikus betegségek aránya is alacsony.

Szardínia, Olaszország: A szardíniai szigetlakók között is magas az élettartam, és kevésbé gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek.

Ikaria, Görögország

Ikaria, Görögország: Ikaria szigetén amellett, hogy a lakosok sokáig élnek, a demencia és más öregkori betegségek előfordulása is alacsony.

Loma Linda, Kalifornia, USA: Az itt élők hosszú életének „titkai” között szerepelnek az egészséges étkezési szokások, emellett pedig a vallásos életmódjuk is fontos szerepet játszik.

Nicoya-félsziget, Costa Rica: egészen meglepő, de a nicoyaiak kétszer nagyobb valószínűséggel érik el a 90 év fölötti kort, mint az észak-amerikaiak. Ebben fontos szerepet játszik az, hogy szinte egyáltalán nem fogyasztanak feldolgozott és finomított élelmiszereket. 

Nicoya-félsziget, Costa Rica

Az ezeken a területeken az élők életstílusa, étrendje, társas kapcsolataik és szokásaik együttesen járulnak hozzá a hosszú és egészséges élethez. A kék zónákat tanulmányozva számos hasonló tényezőt azonosítottak, mint például az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás, a szoros közösségi kapcsolatok és a stresszkezelési stratégiák. Ezek a tényezők összetett rendszert alkotnak, fontos figyelembe venni, hogy ezeket párhuzamosan, tehát egymást kiegészítve vagy egymás hatását fokozva gyakorolják a helyiek. 

A kék zónákban élő emberek étrendje általában egészséges élelmiszerekben gazdag, mint például zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és egészséges zsírok.

Általánosságban megfigyelhető, hogy nagyon kis mennyiségű húst fogyasztanak, sőt sok helyen teljesen növényi alapú táplálkozást folytatnak, emellett sokan hosszú szünetet tartanak az étkezések között. Az azért az átlagembernek is próbálják már igen fiatalon megtanítani, hogy a fizikai aktivitásnak kulcsfontosságú szerepe van a hosszú életben, azonban a kék zónákon élő embereknél a sporttevékenységek rendszeressége figyelhető meg, hanem az, hogy a napi tevékenységeik során rengeteget sétálnak, kerti munkát végeznek vagy éppen nagy szintkülönbségeket tesznek meg – nyilván gyalogosan.

Mégis, amit talán a legfontosabb lenne tőlük eltanulnunk a világ többi részén, az a stresszkezelésre való képesség. A kék zónákban található közösségekben az emberek ugyanis gyakran gyakorolják a relaxációt, meditációt vagy más stresszcsökkentő technikákat, emellett pedig a társas kapcsolatoknak is kulcsszerep jut a hosszú életben. Az erős családi kötelékek, a barátságok és a társadalmi támogatás mind hozzájárulhatnak az életminőséghez és az egészséghez. Legalább ilyen fontos, hogy olyan munkát végeznek, amelynek célja van, amivel nyomot hagynak a világban, amivel hozzátesznek a társadalomhoz és a fejlődéshez. Azok, akiknek van valamilyen életcéljuk és rendszeresen részt vesznek társadalmilag is hasznos tevékenységekben, azoknak a kutatások és Buettner megfigyelése szerint is gyakran jobb mentális egészséggel rendelkeznek és hosszabb életet élnek. Van azonban még egy nagyon fontos dolog, amit a mai világban és a fogyasztói társadalom tagjaként talán a legnehezebb gyakorolni, ez pedig a mértékletesség. Ez vonatkozik az étkezésre, a vásárlásra, az anyagi javak megszerzésére, valójában mindenre, ami a fogyasztásról szól. A kék zónákban élő emberek nem akarnak mindent megkapni és főleg nem akarják mindazt rövid idő alatt, hirtelen. Gondoljunk csak magára az étkezésre, a mértékletesség és az önmérséklet fontos szerepet játszik az egészséges életmódban, hiszen ajánlott többször enni kevesebbet, ráadásul a késő esti táplálkozás sem ajánlott. 

Az olívabogyó tele van antioxidánsokkal, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak

Milyen ételeket fogyasztanak jellemzően az egyes kék zónákban? 

Okinawa, Japán: tofu, szója, hínár, zöldségek, édesburgonya, paradicsom, zöld tea.

Szardínia, Olaszország: zöldségek, babból készült ételek, durum búzából készült tészta, olívaolaj, méz, borsó, vörösbor. 

Ikaria, Görögország: zöldségek, bab, hal, olívaolaj, méz, fűszernövények, diófélék, gyógyfüvekből készült teák. 

Loma Linda, Kalifornia, USA: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, bab és egyéb hüvelyesek, ráadásul itt kiemelkedően sokan követnek vegán étrendet. 

Nicoya-félsziget, Costa Rica: rengeteg kukoricát, kukoricatortillát és babot fogyasztanak. 

Fontos megjegyezni, hogy bár ezek az ételek szerepelnek az ilyen területeken élő emberek étrendjében, a hosszú élet titka nem csak az egyes élelmiszerekben rejlik, hanem azok kombinációjában és az egész életmódban.

Sardínia, Olaszország

Mi az a 80%-os szabály? 

Az "80%-os szabály" egy általános elv, amelyet a kék zónákban élők mindennapjaiban is megfigyeltek. Ez nem egy merev szabály vagy tudományos törvény, inkább iránymutatásnak tekinthető. Az elv lényege, hogy az ilyen területeken élő emberek nem feltétlenül követnek szigorú diétákat vagy szabályokat, hanem inkább az életmódjukban és étkezési szokásaikban alkalmazzák a "80%-os szabályt". Ez azt jelenti, hogy az étrendjük nagyobb részét tápláló, egészséges ételek teszik ki, míg a maradék 20%-ban engednek a kísértésnek és olyan ételek élvezetének, melyek adott esetben kevésbé egészségesek, azonban a fogyasztásuk örömet okoz. 

Ez a megközelítés lehetővé teszi az egyének számára, hogy élvezzék az életet, élvezhessék az étkezést, anélkül, hogy szigorú diétákat követnének,

és ugyanakkor megőrizzék az egészségüket. Az 80%-os szabály segíthet elkerülni a túlzott szigorúságot és a felesleges stresszt az étkezési szokások körül, miközben lehetővé teszi a mértékletes és tudatos táplálkozást. Fontos figyelembe venni, hogy az egyes emberek egyedi igényei és reakciói különböznek, tehát ez az elv nem mindenki számára alkalmazható egyformán. Mindazonáltal az 80%-os szabály jó kiindulópont lehet az egészséges életmód felé vezető úton.

 

Forrás: Houstonmethodist.org | Psychologytoday.com

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram