2019 második negyedévében nyitott meg Ybl Miklós eredetileg szivattyúházként üzemelő épületében a Felix Kitchen&Bar. Kovács Árpád és a két Michelin-csillagos Onyx étteremből érkező Mészáros Ádám is vezették már a nagymúltú Várkert-kioszk konyháját. Pozicionálásának fontos állomása volt a Wine Spectator borszaklap tavalyi elismerése, miszerint Award of Excellence elismerést kaptak, amivel a világ legjobb boréttermeinek nívós listájára kerültek fel. Itt van tehát egy hely, mely a pandémia ellenére szeretné megtartani ezt az előkelő rangot, hogy még sokrétűbb élményt nyújthassanak.
Eljött 2021 áprilisa, első lépésként a teraszok beindítása, és hamarosan esedékes lesz a klasszikus beltéri éttermi élmények újraélése is. A Felix egy régi-új szakemberekből álló csapattal emel a téten. Lássuk, kikre támaszkodnak, kik lesznek az étterem és bár mozgatórugói.
Petar Loncar, F&B director
Tíz év áldozatos munka az ötcsillagos londoni Dorchester Hotelben, az utolsó két év F&B director pozícióban. Petar Loncar felelt a legendás szálloda teaszalonjától egészen az Alain Ducasse nevével fémjelzett három Michelin-csillagos fine dining étterem működéséért. Következő szakmai állomása az 1863-as alapítású, The Arts Club privát klub lett. A kreatív szakma és a közszereplők, celebritások kedvenc búvóhelyén Loncar director of operation feladatkörben dolgozott, és 2020-ban érkezett Budapestre.
“Számomra Budapest legalább annyira vonzó város, mint Bécs, Prága, vagy akár Párizs, de tudom, hogy sokan alábecsülik az értékeit. Többször jártam a Felixben, még mielőtt az sorsunk összefonódott, szerettem az aranygaluskát és a történelmi épületet is. Én magam horvát vagyok, a kedvesem magyar, szerettem volna Európa ezen részén megtalálni a számításaimat. Itt a fine dining koncepció helyett úgynevezett luxury casual dining-ot képviselünk” — mesélte Petar Loncar, a Felix új F&B directora.
Czinki Tamás, Master Sommelier
A Felix gasztronómiai koncepciója erősen borhangsúlyos. A harmincas évei közepén járó Czinki Tamás szintén Angliából, jelesen Manchesterből érkezett Budára. Ő az egyetlen magyar Master Sommelier — egyike annak a 269 szakembernek, akik az elmúlt 50 évben letették a világ legnehezebb sommelier vizsgáját. Ez egy óriási teljesítmény, amit az egész világon elismernek. Tamás utolsó munkahelye a Michelin-csillagos Northcote Hotel volt, ahol hét éven át dolgozott: öt évet head sommelierként, egy ötfős csapatot vezetve.
“Tudtam, hogy egyszer haza fogok költözni, decemberben pedig eljött az ideje, hogy 8 év után elhagyjam Angliát. Amior először tárgyaltam a Felix-szel, már hamar kiderült, hogy abszolút egybevág az elképzelésünk a jövőről, a sommelier csapat felépítéséről, a továbbképzésekről is. Hazai viszonylatban ritka ez a fajta hozzáállás, és persze a választék is. 450-féle bort tartunk a Felixben, melyek 35%-ban magyar, 65%-ban külföldi tételek. Szabad kezet kaptam a mind az új, interaktívabb borlapok összeállításában, mind a képzések szervezésében, és a tematikus kóstolóestek életrehívásában is” — így Czinki Tamás, Master Sommelier.
A fiatal szaktekintély szerint magyar borokból csak a kvintesszenciát keressük náluk, míg nemzetközi tételekből tényleg elhozzák a világ legjobbjait.
Ódor András, Head bartender
Ódor András a nyitástól a Felix-szel tart, ám most csavarnak egyet a ház bárjainak leosztásán. Marad az étterem bárja, de mintegy co-brand, “beúszik” ismét a Black Swan is, a legtrendibb formában. A Klauzál utca híres koktélbárja átalakul egy laboratóriummal fúzionáló hellyé, speciális vendégélménnyel, a fekete hattyú pedig a nyári szezont viszi a Felix teraszán, hogy egy kicsit később házon belül még egy speakeasyvel erősítsen. András energiákkal telve várja a csütörtöki terasznyitót:
“Új itallappal készülünk, amin még több gin és tonic változat, még több tequila és különleges spirit jelenik meg. Könnyedén párosítjuk a koktélokat a Felix fogásaival, és még izgalmasabb és egzotikusabb ízekkel dolgozhatunk, mivel a Culinaris spirt- és fűszerportfóliójához is hozzányúlhatunk. Édes, savanyú, hosszabb ,rövidebb, szivarhoz passzoló… nem nagyon tudok olyan italt mondani, amire nem állunk készen.”
Megtudtuk, hogy teljesen nem engedik el az eddigi alapokat és stílust — továbbra is nemzetközi trendeket ötvöznek hazai ízekkel, kedvencekkel. Az új executive chef heteken belül csatlakozik a csapathoz, de csak annyit árulhattak el nekünk, hogy ismert külföldi konyhafőnökről van szó.
A Felix Kitchen&Bar nyitásának első lépcsője, a terasz csütörtökön indul, a következő szakasz a beltéri étkezés beindítása lesz. Új vendégterekkel is bővül a ház: idővel a látványkonyha és a chef’s table is elérhető lesz, és az Aqua művészeti térben is elindulnak a vacsorák, miközben az exkluzív, privát élmény vonalat a 22 fős Kovásznai terem biztosítja.