Tavaly nyáron is téma volt a világsajtóban a kókuszzsír telítettzsír-tartalma, akkor az amerikai kardiológusokat tömörítő legnagyobb szakmai szervezet, az American Heart Association adott ki kutatásokon alapuló állásfoglalást ez ügyben. Most a The Guardian cikkezett ez ügyben, egy igen erős címadással, egyenesen méregnek nevezve az ironikus módon éppen az egészséges életmódra törekvők körében egyre felkapottabb zsiradékot.
A kókuszzsír világszerte mégis egyre népszerűbb. Karin Michels, a Harvard Egyetem professzora szerint azonban a fogyasztása az egyik legrosszabb dolog, amit magunkkal tehetünk. A tudós tényekkel és adatokkal támasztja alá, hogy a kókuszzsír iránti elfogultság egyenesen táplálkozási katasztrófának nevezhető.
A kókuszzsír nagyon magas százalékban tartalmaz ugyanis telített zsírsavakat, így fogyasztása növeli a koleszterinszintet és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Összehasonlításul a kókuszzsír 86 százalékos telítettzsírsav-tartalma kétszer annyi, mint a disznózsíré, és háromszor több, mint amennyi a vajban található. Emiatt a szakértők csak igen visszafogott mennyiségben ajánlják a használatát. A kutatások szerint a növényi olajok, mint az olíva és a napraforgó mértékletes használata az egészségesebb választás.