Két ember, két nézőpont, két megközelítés. Számtalan közösen eltöltött óra, sok-sok étteremben, itthon és külföldön, kifőzdében és háromcsillagos helyeken egyaránt. Ezernyi közös éttermi élmény, több év, évtized tapasztalata. Ezzel a múlttal vág neki két figura a városnak. Egy cél hajtja őket: minél jobb reggelizőhelyeket találni.
Sorozatunkban Schiffer Miklós stílustanácsadó és Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója reggelizőhelyeket tesztelnek. Előbbi elsősorban a hely hangulatát, atmoszféráját és stílusát, utóbbi az ételek minőségét veszi górcső alá. Első útjuk a Dérynébe vezetett, majd a budai Émile kínálatában mélyedtek el. Most pedig – még mindig Budán – a Villa Bagatelle-ben töltötték a reggeli órákat.
Schiffer Miklós
Már a sokat emlegetett boldog békeidőkben is Budapest egyik legpatinásabb környéke volt a Kissvábhegy, ahol sok színész és híresség lakott. Manapság ez a főváros egyik legjobb lakónegyedének a „ bejárata” , innen indul az út felfelé a Szabadsághegyre. A környéken sajnos még ma is kevés a szóra érdemes és igazi minőséget kínáló hely. A Királyhágó térre néző, a Németvölgyi út és az Orbánhegyi út sarkán álló villát a német-magyar tulajdonos házaspár ízléssel és tisztelettel alakította át olyan hellyé, ahova jó beülni, amely a boutique hotelek üzenetét ötvözi a városi kávézók hangulatával. Pár év után a fehér villa része lett a környék életének, a helyiek, az üzletemberek és sok itt élő külföldi nagy kedvence ma már ez a jó stílusú kávézó. Az otthonos hangulatot árasztó, jó ízléssel kialakított villában kiadósat reggelizhetünk, délben könnyű menüből válogathatunk, illetve a napjainkban népszerű „dizájnolt” és nagyon ízletes sütemények közül is válogathatunk. Sokan azért szeretik ezt a helyet, mert visszaadja a negyed lényegét, a nyugalmat és csendes eleganciát. Már elég messze van a város központi részétől, de még elég közel is ahhoz. A kiszolgálás kedves és igyekvő, és ami ritka: érdeklődő is.
Az étlap biztosra megy, és közkedvelt ételeket sorol fel, mint például a különféle tojásvariációk, a virsli és a szendvicsek. Dicséretes, hogy a különféle reggeli variációk egész nap rendelhetőek, ezért nem kell rohannia annak, aki kényelmes, ráérős étkezésre vágyik. A könnyed francia reggelitől kezdve a nagyvilági pezsgős reggeliig bármilyen stílusban élvezhetjük a fogásokat. A Villa Bagatelle szerethető és minőségi hely, amely saját stílust teremtett.
Herczeg Zoltán
Francia reggeli
Croissant, vaj, lekvár, és frissen facsart narancslé vagy tea vagy kávé
A croissant nem a klasszikus hajtogatott, leveles-vajas tésztából készül, egy kicsit nehezebb annál, inkább kelt tésztás, de alapvetően jó ízű. A hozzá kínált vaj rendben van, a házi készítésű baracklekvár kimondottan finom. A narancslé frissen facsart és nem jéghideg.
Kenyérkosár 1 személyre
Háromféle kenyérből, vajjal és választható feltétekkel
(kacsamájmousse – újhagymás tojáskrém – konfitált paradicsom – ementáli sajt – szalámi – Serrano sonka – padlizsánkrém – zöldségkrém)
A kacsamájmousse-t, az újhagymás tojáskrémet és a padlizsánkrémet választottuk. A kenyerek ízeikben különbözőek, szerkezetüket tekintve nincs különbség köztük. Inkább kissé tömörebbek, a héjszerkezetük is inkább puha, mint roppanós. Egy kicsit hiányoltuk a klasszikus francia és olasz reggeli kenyérfélék lágyan levegős textúráját és vékony roppanós héját. A kacsamájmousse jó minőségű, íze “édesen” kacsamájas, a padlizsánkrém nagyon jól összeállított (semmi túlzó fűszer használat, vigyáztak a padlizsánra). A tojáskrém újhagymával pedig hozza a tőle elvártakat, itt sem rontották el a erőteljes ízesítésekkel.
Roppanós bécsi virsli
A nagy klasszikust teljesen rendben találtuk. Itthon sajnos még mindig nagyon meglepődünk és örülünk, ha ilyen minőségűt kapunk, és kiegészítésként jó mustárt és az előzőekben megismert kenyeret kínálják.
Megláttuk, megkívántuk és megkóstoltuk még a szomszéd asztalnál rendelt villásreggelit, ementáli sajtos Ardenner kenyérrel. Több darab ementáli sajtos toast érkezett, a szépen pirult, intenzív ízű kenyérrel jól passzol a kimondottan jó minőségű, édes tónusú ementáli sajt.
Az eszpresszó a ma nálunk egyre divatosabb gyümölcsös ízek és érzékeny savak keresőinek ad kiváló lehetőséget, hogy jó minőségűt fogyaszthasson kedvencéből.