A Borkonyhás Sárközi Ákos, Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán második étterméről szóló hírek már közel három éve kerültek napvilágra, de az új nyitás masszív akadályokba ütközött a bürokrácia útvesztői és a magyar építőipar túlterheltsége miatt. Ám ami késik, nem múlik, idén november elején végre sikerült kitárni a kapukat. A Textúra az V. kerületi Sas utcában, a testvérétterem Borkonyha közelében várja vendégeit.
A tulajdonos trió az új étterem helyszínválasztását nem bízta a véletlenre, a folyamatos teltházzal működő Borkonyhába előzetes foglalás nélkül érkező és helyet nem kapó vendégek már az első napoktól megtöltötték a Textúra étterem estéit.
Az új koncepció természetesen nem állt meg egy második Borkonyha kialakításánál, érezhető, hogy sok időtt töltöttek az új sztori kitalálásával és megvalósításával.
Az éttermi belsőt egy matematikai tétel köré építették, Georgij Voronoj ukrán matematikus úgynevezett Voronoj-celláinak geometria tételéből indul, de azt rögtön át is emeli a természetben és a művészetben fellehető arányosság gondolati síkjára.
A Voronoj-cellák mintázata fellelhető ugyanis a természetben is, a föld növényzetében, a falevelek erezetének, a szitakötők szárnyának, a teknősök páncéljának vagy a zsiráf foltjainak mintázatában. Ez a geometriában is megfogalmazott minta az étteremdizájn vezérlőelve és egyfajta finom, organikus gondolkodásra való felbujtás megjelenítése a beltérben.
Nem dogmatikus vagy ma divatosnak számító módon, öncélúan túlgondolva. Nem ígérve többet, mint amit a XXI. századi, közép-európai városi életünk lehetőségei engednek.
A borlap választékának összeállításában körülbelül 30%-ban kaptak szerepet a természetes, organikus borok, ezek számottevő megjelenésével is jelezve az üzenet fontosságát.
Az étterem executive-chefje, Sárközi Ákos kéznyoma minden kétséget kizáróan fellehetők a tányérokon. A mindig sok színben és formában gondolkodó és tálaló séf a Textúrában egy-két “hétköznapibb” fogást is felvett az étlapra, ilyen például a tényleg különösebb csavar nélkül készülő bableves vagy somlói galuska.
Az étterem egyedi megjelenése, a tulajdonosi kör magyar gasztronómiában betöltött szerepe, a jól ismert – elismert – arcok, a konyha és benne Both Lőrinc séf törekvő munkája, a bor- és italpályát vezető Juhász Krisztián elhivatott gondolkodása mindenképpen garanciát jelent az őket már ismerő magyar és külföldi vendégek számára.
Megkóstoltuk az étlap emblematikusnak szánt ételeit, és természetesen nem kellett csalódnunk. A Textúra egy kiváló étterem, a magyar éttermi elit egy újabb konkurenssel gazdagodott – mindenkinek csak ajánlani tudjuk!
Olvassa el a nemrég készült interjúnkat is a Borkonyha tulajdonosaival!
"A Textúrával visszatérünk a gyökerekhez" – Interjú a Borkonyha tulajdonosaival