Nem modorosságból, hanem tényleges tevékenysége leírásaként nevezzük gasztronómusnak Ferran Adriàt. Az elBulli 1846 Alapítványt létrehozó katalán séflegenda nevéhez ma már elsősorban az általuk végzett tudományos kutatómunka köthető, hatalmas vállalásuk egy soha nem látott kulináris enciklopédiasorozat formájában marad az utókorra.
Öccse, Albert Adrià felelt a barcelonai Enigmáért, melynek bezárása érzékeny veszteség volt a spanyol magasgasztronómiának, de az Adrià család nem engedi el kultikus éttermüket.
Albert Adrià korábban azt nyilatkozta róla, hogy az Enigma újradefiniálja majd, hogy miként járunk étterembe. Most viszont ők kényszerültek az eddigi vízióik újradefiniálására.
A 90 ezer forintos vacsora – borok nélkül
Mi került pontosan 250 euróba? Korábban bemutattuk már az éttermet, de nem véletlenül Enigma az Enigma (a szó jelentése talány, rejtély).
Az étterem 2-2,5 órásnak hirdette az élményt, de több vendég beszámolója szerint akár közel öt óráig is elhúzódhatott a vacsora. A vendégeket fotóközlési tilalom kötötte, ahogyan Albert Adrià kérte őket: "tartsd meg velünk a titkot!" Saját részükre készíthettek képi anyagot, de nem publikálhatták őket sehol, a saját közösségimédia-felületeiket is beleértve.
Az Eater 2017-es cikke szerint a hatalmas alapterületű labirintusban, melyben a vendégeknek "be kellett barangolniuk" a vacsorahelyszíneket, összesen csak 24 főt fogadtak, egy-egy tematikus helyiségben pedig egy időben legfeljebb hat fő tartózkodhatott.
Az álomszerűen misztikusra hangolt terekben a berendezés minden egyes eleme egyedi tervezésű és gyártású volt. Az éttermek látványától messze elrugaszkodott enteriőr is a gasztronómiai élmény része volt, melynek kialakítására 3,2 millió eurót – egymilliárd 100 millió forintot meghaladó összeget – költöttek Adriàék.
Ferran Adrià a Finediningloversnek adott exkluzív interjújában elmondta, hogy a jelenleg zárva lévő Enigmával megpróbálják megtalálni az egyensúlyt a jelen és a jövő valósága között, egyetértve azzal a 2020 óta sokat hangoztatott nézettel, hogy a vendéglátás világjárványt követő restaurációja után már semmi sem lesz olyan, mint régen.
Albert Adrià úgy fogalmazott, hogy a pop-up formáció arra ad nekik lehetőséget, hogy felmérjék az (egykori) Enigma pandémia utáni létjogosultságát.
Habár nem az eredeti helyszínen, formájában és menüfelépítésével, de visszatér tehát a barcelonai kulthely. A bezárása előtt egy Michelin-csillagos szentély időszakos nyitvatartással nyit újra, pop-up étteremként. A jelenlegi tervek szerint az újratervezett Enigma 2022 márciusától von be legújabb rejtélyeibe, és őszig várják majd vendégeiket.
Tovább olvasok az Enigmáról:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.