Hirdetés
Hirdetés

Ahol a "rejtélyes" nem reklámszöveg: az Enigma Barcelonában

2018. január 24.
Még soha nem írtunk Albert Adrià tavaly januárban nyílt Enigma, magyarul "Rejtély" nevű étterméről. Ezt a komoly elmaradásunkat pótoljuk most!
Hirdetés

Albert Adrià 23 évet dolgozott bátyja, Ferran Adrià éttermében, a 2011 óta zárva tartó elBulliban. Az eltelt hét évben egyik fivér kreatív energiái sem maradtak kihasználatlanul.
Olvasta már korábbi hírünket a témában? "Fantasztikus" hírek Katalóniából Ferran Adriától
Albert Adriá jelenleg üzemelő hat étterme közül a legnagyobb várakozás a tavaly januárban megnyílt Enigma bemutatkozását előzte meg.

Albert korábban azt nyilatkozta róla, hogy a hely újradefiniálja majd, hogy miként járunk étterembe.

Nem túlzott, az Enigma valóban csupa talány. Az álomszerű gasztronómiai utazás alatt hat, egymással labirintusszerűen összekötött tematikus helyiségen haladunk végig, ahol az ételek mellett a berendezés is segít kiszakítani minket a valóságunkból: a mennyezetet ködös felhők burkolják, a falakat borító üveglapok pedig vízesésszerű, illetve jeges hatást keltenek.

Az étterem kívülről jelentéktelen, szürke épülete nem sokat enged arra következtetni, hogy mi várja a vendéget odabent, akik kizárólag az online foglaláskor kapott kód beütésével tudnak belépni. Az asztaltársaságonként maximum hat főt vendégül látó,

700 nm alapterületű labirintuson úgy haladhatunk végig, hogy a többi vacsoravendéggel nem is találkozunk.

A több mint 40 fogásból álló menüsor elfogyasztása három-négy órán át is eltarthat. A koncepció nincs kőbe vésve, az ételsor folyamatosan változik. Egyes helyiségekben

csak azután fedik fel a pincérek a vendégek előtt az ételek összetevőit, miután elfogyasztották, hogy lehessen előtte találgatni,

mit is ettek az imént. A menü alapját a tenger gyümölcsei jelentik, és elsősorban japán, spanyol, koreai és brazil hatásokra fókuszál. A 220 eurós (vagyis 68 ezer forintos) menüsor mellé minikoktélok is járnak, a borokért azonban ezen felül még 90 eurót (27 ezer forintot) kérnek. A koktélokra nem véletlenül helyeznek különleges hangsúlyt: Albert nemrégiben bezárt 41º elnevezésű koktélbárja is az Enigmán belül született újjá.
Az Engima titokzatosságához az is nagyban hozzájárul, hogy a vendégeket nyomatékosan megkérik, a közösségi médiában semmiképpen ne posztoljanak képeket az ételekről. Az étteremben egyébként nem tilos a kamera használata, Albert elmondása szerint

nincs gondja a mobillal készült ételfotókkal, azonban nem akarja, hogy a képek esetleg „lelőjék a poént” a jövőbeli vendégek előtt.

Bár az elBulli bezárása óta Ferran Adriá saját étterem nyitására nem adta a fejét, öccsének több gasztronómiai projektjében is segédkezik. Albert jelenleg hat, egymáshoz viszonylag közel eső éttermet is üzemeltet Barcelona belvárosában. Az elBarri-csoporthoz tartozik a mexikói taqueriák kötetlen hangulatát idéző Niño Viejo, az elegánsabb, viszont szintén Mexikóra fókuszáló Hoja Santa, a World 50 Best Restaurants listáján jelenleg 25. helyen álló tapas bar, a Tickets, a perui-japán fúziós, azaz nikkei konyhát vivő Pakta, a katalán és spanyol vermuteriákat, vagyis vermuth bárokat idéző Bodega 1900, valamint a leghíresebb és legextrább Enigma.

Az Adrià-fivérek emellett egykori elBulli-s kollégájukkal, José Andrésszel a spanyol gasztronómiát felvonultató ételcsarnokot terveznek nyitni idén New Yorkban, valamint már három évadot megért Ibizán a Cirque du Soleillel közös sorozatuk, a gasztronómiát performanszokkal elegyítő Heart Ibiza.
Cikkünk legfőbb forrásai itt és itt elérhetőek. Képek forrása.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram