Peru fővárosában, Limában már több mint 60 éve jelen van a nikkei, a perui és a japán konyha fúziójából született kulináris irányzat. Peru határait átlépve lassan világtrenddé válik: Barcelonában például maga Ferran Adrià testvére, Albert Adrià nyitott egy nikkei éttermet, a Paktát.
Míg 3 évvel ezelőtt a World's 50 Best Restaurants Mitsuharu 'Micha' Tsumura séf világklasszis étterme, a Maido a 13. helyen szerepelt, 2017 óta folyamatosan ott szerepel a 10-es élbolyban, idén éppen a tizedikként.
Micuharu szerint nem múló divatról van szó, hiszen két nagyon erős konyha ér itt össze. Ennek ellenére pár éve Limán kívül nemigen volt máshol nikkei étterem, ma viszont Londonban, Washingtonban, Madridban és Stockholmban is kipróbálhatjuk, és ne feledjük el, hogy a Nobu étterem atyja, Nobu Matsuhisa a fúziós konyha egyik legjontosabb úttörője, a Nobu éttermekben pedig a hagyományos japán fogások mellett a nikkei konyha ételeit is kóstolhatjuk.
Az irányzat a legjobb japán konyhatechnikákat ötvözi a kirobbanó latin-amerikai ízekkel, de Micuharu jóslata szerint a nikkei egyre bővülő világa a japán és perui konyhán kívül egész Latin-Amerikát és egész Ázsiát is magába fogja foglalni. No és Európa?
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.