Megannyi olyan zöldséget és gyümölcsöt ismerünk, amelyek csak az év egy bizonyos szakaszában, kevés ideig elérhetőek, kizárólag egy-egy ételfajta készül belőlük, nem annyira népszerűek, vagy egyszerűen valamiért bizalmatlanok vagyunk velük. Legutóbb a fanyar birsalmát és a birskörtét méltattuk, most a naspolya következik. Egy rózsaféle, jelentős kerti díszítőértékkel, magas pektintartalommal, különleges édes aromákkal és krémes állaggal.
Naspolya, a több ezer éves szupergyümölcs
Nagy valószínűséggel a kelták hozták be Kis-Ázsiából Európába, így jelent meg a Kárpát-medencében is. Május-júniusban virágzik a fa és a naspolya bokor is, illatos, fehér virágokat hoz. Gyümölcsére azonban egészen novemberig kell várnunk.
A gyümölcs húsa kemény, de csersavtartalma miatt ilyenkor fogyasztásra még nem igazán alkalmas. Idő kell neki. Az első hideg beállta, amikor a dér megcsípi és kicsit fonnyadni kezd az addig feszes termés. Ilyenkor kell leszüretelni, majd sötét, hűvös helyen várni, hogy teljesen beérjen. Egymásra helyezni nem érdemes a puhuló, barna naspolyát, mert könnyen rodhattá válhat és akkor oda az ízélmény! Egyesek a szalmán érlelésre esküsznek: pincében, padláson csészelevéllel felfelé, szalmára kell helyezni a leszüretelt gyümölcsöt és megvárni, míg a "legszebb" arcát mutatja.
Shakespeare undora
Ámítás lenne esztétikusnak hívni a naspolyát — ugyan a gyümölcs rajongói semmi visszataszítót nem találnak benne, — még maga William Shakespeare is az emberi hátsó fertályhoz hasonlította. DH Lawrence 20. századi angol író pedig még messzebb ment a puha, kásás, barnás gyümölcs hasonlítgatásával... A shakespeare-i gondolat minden bizonnyal a franciáktól jött, ugyanis ők cul du chien-nek hívják, ami annyit tesz: kutyafenék.
Kis magyar naspolya etimológia
A mi naspolya elnevezésünk valószínűleg az olasz nespolo-ból eredeztethető (itt senki sem asszociált tomporokra, elég nekünk a kecskecsöcsű szőlő és a macskapöcse paprika). Lazio tartományban még egy Nespolo nevű települést is jegyeznek. Érdekes adalék, hogy kisméretű fán és bokron is érik, a bokor alacsonyabb termete miatt a népies neve sok helyen lasponya (lapos naspolya).
Miért lett elátkozva?
Általában azok, a mindennemű kísérletezéstől reszkető emberek kerülik ezt a gyümölcsöt, akik kinézet és textúrák miatt nem szeretik megkóstolni az újdonságot. Akiknek rémálom vadon termő gomba harapása, vagy például a fantasztikus, nektárízű füge különös húsa.
Hogyan vásároljunk naspolyát?
Érdemes a piacon keresni, érdeklődni utána. Ha nem azonnali fogyasztásra vásároljuk, akkor egy kicsit világosabb, keményebb szemeket válasszunk, hogy otthon pár nap alatt "készre" puhuljanak. Ez egy-két nap alatt is megtörténhet, ezért sűrűn pillantsunk rájuk, nehogy túlmenjen az érés és ki kelljen dobni őket. Fontos, hogy akár a szalmán érlelésnél, ne érjenek egymáshoz.
Hogyan fogyasszuk?
Az igazi rajongók, akik egész évben a naspolyaszezont várják, mosás után azonnal nekiesnek a szemeknek. Sokat ecsetelt külsejének köszönhetően kérdéses, hogy milyen formában fogyasszuk el. Mosás után kikanalazva, vékony bőrét lehúzva, esetleg kiszívva az édes-fanyar pépet, ügyelve nagyobbacska magokra, amiket nem érdemes elfogyasztani. Ez nem az a gyümölcs, amit elegánsan lehet enni, nem véletlen, hogy Ádám és Éva sem naspolyába harapott a Paradicsomban.
Mi készíthető belőle?
Magas pektintartalma miatt kiváló lehet lekvárok, chutney-k készítéséhez. Ilyenkor szerencsére nem kell megpucolni, kimagozni a naspolyákat, inkább főzés után érdemes szűrőn átpasszítozni, hogy csak a krémes, érett gyümölcshús kerüljön az üvegekbe. A birsalmasajt analógiájára pedig naspolya-sajtot is készítenek belőle.
Nagyon jól passzol vadakhoz, egészben sült húsokhoz, pecsenyékhez, de paték és terrine-k kísérőjeként is érdemes kipróbálni. Édes, semmivel sem összekeverhető aromája a kellemes téli fűszerekkel is harmonizál: a leheletnyi vanília, fahéj is jól áll neki. A naspolya dzsem, lekvár érlelt, penészes sajtokkal is élmény lehet.
Mostoha külleme egyedi és értékes ízeket takar, viszont csakúgy, mint a birsalma, a kökény, vagy a som, régi vágású alapanyag, amihez nem sűrűn nyúlnak.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.