Szeptember utolsó napjaiban egy borvidéken az erjedés megszokott történés. A legtöbb pincében ilyenkor már megindult az a csodás átalakulás, melynek végén az egyszerű szőlőléből valami egészen csodálatos végeredmény születik.
A must borrá alakulása, a sikeres szüret lezárása, az utolsó napsütéses őszi napok remek alkalmat nyújtanak az ünneplésre és a Szent György-hegy és Balatonfüred két ikonikus egységének közös rendezvényére.
„Gilvesy Robival nagyon régóta jóban vagyunk, és mióta megcsinálta a B-üzemet, szerettünk volna közös eseményt”
- meséli Almás Edit, a Mór 24 alapító tártulajdonosa.
Az egykori nemesgulácsi betonüzem közösségi térként, vinotékaként, borbárként és pop-up gasztroesemények eszményi helyszíneként született újjá, a mostani rendezvény keretében pedig az erjedés különböző formái előtt tiszteleg.
Ehhez keresve sem találhatnánk megfelelőbb társat Balatonfüred Bib Gourmand minősítésű, natúrborokkal és small plate koncepcióval operáló, a fermentációt étlapon és itallapon is erősen megjelenítő étterménél, a Mór 24-nél.
A kétnapos rendezvény során a „fáradhatatlanul dolgozó élesztőgombák,” szüntelenül szorgoskodó baktériumok segítségével megalkotott ételek és italok különböző formában kerülnek a vendégek elé.
A szombat délben kezdődő rendezvény első felében láng és füst társul a mikrobiológiai arcképcsarnokhoz. Kamado és nyílt láng, grill és szabad tűz szolgál a kötetlen, szabadtéri ebédhez. A délután négyig kiírt programrészben természetesen fermentált italokkal, különböző kultúrák segítségével előállított frissítőkkel is találkozhatunk, miközben az udvaron pétanque-bajnokság és szüreti hangulat vár.
A belépés díjtalan, egyedül a 18:30-kor kezdődő vacsorán való részvétel az, ami jegyhez kötött.
Ez a limitált férőhelyes, experimentális estebéd egy olyan különleges menüsort vonultat fel, amelyben a fermentáció, az irányított erjedés, a Mór 24 ikonikus technikái és fogásai egyaránt megjelennek, mind az ételek, mind pedig az italok esetében. Az italpárosításnál természetesen a bor, mint a fermentáció egyik legékesebb példája magától értetődik, de lesz lehetőség alkoholmentes italsor választására is, ahol vízikefir és kombucha-kreációk mellett meglepetés-tételek is érkeznek majd.
Érdemes sietni, és gyorsan lecsapni az elővételben megvásárolható jegyekre, hiszen a vacsora maximális létszáma harminc fő.
Az esemény másnap szintén ingyenesen látogatható. Délelőtt tíz órától laza hangulatú, kötöttségektől mentes brunch indul, és a Bányatelep 9-es szám alatt ismételten a vízikefir, a kombucha, a cold brew veszi át az uralmat.
A hétvégi rendezvény nem csak remek alkalom a szeptember lezárására, az októberbe átlépésre, de egyben lehetőséget biztosít, hogy művelők és rajongók együtt hajtsanak fejet a legizgalmasabb, legrégibb és legszebb mikrobiológiai csodafolyamat előtt.
Jegyvásárlás, és az esemény Facebook-linkje itt található.
A Gilvesy B-üzem pontos címe:
8284 Nemesgulács
Bányatelep 9.
Tovább olvasok:

A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.