Hirdetés
Hirdetés

Útmutató a vietnámi kávék világához

2024. május 2.
Vietnámba a 19. század közepén érkezett a kávézás a franciák jóvoltából, és rövid idő alatt a vietnámi kulturális örökség és hagyományok alapkövévé vált. Vietnámban a kávé nem csupán egy ital, hanem közösségi rituálé. Magyarországon leginkább sűrített tejbe csepegtetett formában ismerjük, de számos különleges variációja létezik a tojáshabos verzión át a gyümölcslével kevert cold brew-ig. Útmutatónkban bemutatjuk a legfontosabb és legkülönlegesebb verziókat.
Hirdetés

Jeges tejeskávé

A ‘ca phe sua da or cà phê sữa đá’ egy igazi ínyencség a vietnámi kávék között, és talán a legismertebb típus is. A kávét lassan csöpögtetik egy üvegpohárba, amibe egy vékony réteg sűrített tejet és jeget helyeztek. A kávé telített, testes keserűsége találkozik a sűrített tej gazdag, édes ízvilágával, a jég pedig kellemesen lehűti az eredményt. 

A nyüzsgő saigoni utcákról származó klasszikust eredetileg útszéli árusok készítették, majd a kávé egészen három Michelin-csillagos éttermek menüjéig jutott. A jeges tejes kávé mára világszerte a vietnami éttermek fő kínálatának része, és az ország gazdag kulináris örökségének fontos jelképe.

Bac xiu

Bac xiu: kultúrák keveredése

A 20. század elején  Saigon kínai negyedében élő kínaiak készítették a ‘bac xiu’-t (bạc xỉu) Saigon gazdag kultúrájának lenyűgöző bizonyítékaként, keverve a kínai, vietnámi és francia hagyományok hatását.

A legenda szerint a nők és gyermekek számára a tradicionális kávé-tej arány túl keserűnek bizonyult, ezért a kínaiak átalakították a receptet. A bac xiu készítése során nagyon fontos a megfelelő kávé, tej és sűrített tej arány, az ital nem lehet sem túl édes, sem túl keserű. 

Tojásos kávé

Tojásos kávé: Hanoi kávé csodája

A tojásos kávé, vagyis a ‘ca phe trung’ vagy ‘cà phê trứng’ innovációja a háború közepén jelent meg. Az 1940-es években a cukor és a tej ára az egekbe szaladt, így Mr. Giang, a Hanoiban található Giang Café tulajdonosa úgy döntött, hogy a tojássárgájához fordul segítségért. A tojásos kávét a cappuccino habja inspirálta. Tojássárgájából és némi sűrített tejet kevernek, habot készítenek belőle, ami ezután egy nagyon erős fekete kávé tetejére kerül. A habot mézzel szokás édesíteni. 

A tojásos kávét kisméretű pohárban szolgálják fel, amit előtte egy tál melegvízbe helyeztek, hogy átmelegedjen. A hozzávalók hozzáértő kiegyensúlyozásával a habban nem maradnak jellegzetes tojásos jegyek, a végeredmény pedig egy kifinomult, magával ragadó, különleges ital lesz.

Sós kávé

Sós kávé

A sós kávé, vagyis ‘ca phe muoi or cà phê muối’ megtestesíti Vietnám fejlődő kulináris színterének szellemét, ötvözve az ősi kávézási hagyományokat a 21. századi kreativitással.  Ez az innovatív keverék, amely Hue egykori fővárosából származik, a robusta kávébabot finom sóval ötvözi, egyensúlyt teremtve a keserű és az édes között. Íze a sós karamellre emlékeztet. Az italt rétegesen szolgálják fel, a pohár aljára sűrített tej kerül, majd a kávé következik, végül  krémes hab kerül a tetejére. A vietnámi sós kávé meglehetősen egyedülálló kulináris élményt nyújt, sós, édes és keserű jegyei tökéletes harmóniában vannak egymással. Amikor összekeverjük az italt, a sós ízjegyek kiemelik a kávé robosztus ízét, miközben az édes hab ellensúlyozza a keserűséget.

Kókuszos kávé

Kókuszos kávé: trópusi csavar a hagyományos italon

Ez a kávéfőzet prezentálja Vietnám különleges viszonyát a kókusz alapú ételek és italok világához. A főzet ötvözi a tiszta kávé robusztus aromáját és keserűségét a kókusztej és a sűrített tej zamatos, édes jegyeivel. A kókuszos kávé, vagyis ‘ca phe dua or cà phê dừa’ készítése során a kókusztejet és a sűrített tejet jéggel keverik össze, amíg selymes textúrát kapnak. A fekete kávét shaker-ben rázzák össze, amíg habos lesz. A kávét üvegpohárba öntik, majd nagyon lassan rácsorgatják a kókusztejes-sűrített tejes keveréket.

Cold brew

Gyümölcsös cold brew: a legmodernebb verzió

A hagyományos cold brew módszer innovatív felhasználása során a 100%-os arabica kávét különböző gyümölcslevekkel,  narancs, licsi vagy kajszibarack lével keverik. A divatos, gyümölcsös, jeges ital felüdülést ad a meleg nyári napokon. 

Forrás: guide.michelin.com

Képek: Michelin

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram