A versenyzőknek a szokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni, és kétféle szervizben várt el a zsűri. A haltányér kötelező eleme a bezdáni pirospaprika is volt. A hústéma kötelező alapanyaga a mangalica volt, és a teljes állat bármely része felhasználható volt. További kötelező elem volt a mangalicatarja és -nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie. A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, ez a snidling volt – így szóltak a Bocuse d'Or Akadémia elvárásai a versenyzőkhöz a tegnap lezajlott 2021-es magyar döntőn.
Lássuk a megfejtéseket!
Az I. helyezett Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis ételei
Ropogós pontyfilé, kapor-majonézes tartlet, tejfölös uborkasaláta, savanyított kaporvirág, hűvös uborkamártás, zsenge salátaszív bodzaecettel és kaporolajjal
Halászlé bajai stílusban haltejjel, ikrával, sült fokhagymával töltött derelye, füstölt ponty hasaalja, marinált gyöngyhagyma, savanyított zöldségek
Grillezett mangalicatarja, őszi gombák, mangalica-pecsenyelé marinált citrommal, medvehagymával és kakukkfűvel, konfitált burgonya mangalicanyelvvel, almával, póréhagyma-burgonyakrém mártás, marinált céklasaláta hagymadzsemmel, töltött káposzta pirított és savanyított káposztával, érlelt mangalica tokaszalonna, borsikafű
A II. helyezett Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol, Hajdúszoboszló) és Fodor Noel commis ételei
Sudár ponty gombával, paprikás pontykolbásszal töltve, padlizsános mogyoróval, póréhagyma haltejjel, édes-savanyú kagylómártással, valamint Pontytatár, retek uborkasalátával és karalábéval
Konfitált mangalicatarja mustáros jus-vel, véreshurkás nudlival, almás tormával, paszternákpürével, fodros kel mogyoróval, mangalica-nyelvkrokett füstölt mangalicaszalonnával
A III. helyezett Adamek Balázs (Diófa Étterem, Székesfehérvár) és Kocsis Marcell commis ételei
Zománcozott ponty kenel avokádókrémmel, pácolt retekkel és paprikás halszósszal
Sudárponty-krokett majonézes burgonyával, karalábékosárral, paprika chutney-val, vajszósszal és kaporolajjal
Mangalicatarja formába préselve mangalicanyelv-raguval, gomba tarte-tal, zöldborsóhüvellyel, krémsajtos céklával és fűszeres glacé-val
A IV. helyezett Huszár Tibor (Kakukk Étterem, Nyírbátor) ételei
Káposztás halleves paprikaolajjal, gőzölt ponty musseline, savanyított borsos alma, alga ravioli, gyümölcsropogós
Sudár ponty, ropogós karfiol, karalábé és uborka
Mangalica őszi zöldségekkel: zeller, burgonya, hagymafélék, valamint kamilla
Tovább olvasok:
21 feszült és látványos pillanat a magyar versenyboxból a 2021-es Bocuse d'Or világdöntőről
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.