Fotó: Bocuse d'Or
Habsburg György, Magyarország Párizsban élő francia nagykövete a magyar csapattal: balra hátra Veres István séf, Molnár Bence commis, elöl Széll Tamás coach, jobbra Hamvas Zoltán, a csapat elnöke.
Szeptember 27-én, hétfőn az utolsó startolóként versenyzett a magyar csapat a Bocuse d'Or döntőn.
Veres István, a csapat séfje korábban a Babel konyhája élén állt, 2019-ben a vezetésével Michelin-csillagot szerzett a budapesti étteremnek.
Molnár Bence a csapat commis-ja, azaz a séf segédszakácsa.
A commis a szabályoknak megfelelően a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét.
A csapat coach-a Széll Tamás (a Michelin-csillagos Stand és a Stand25 Bisztró executive chefje) volt, aki a 2012-2013-as és 2016-2017-es Bocuse d'Oron is versenyzett.
Készül a brezírozott marhastefánia: "a lapocka sovány, de a közepén jó cupákos része és csak brezírozás az engedélyezett technológia. Ezzel együtt semmilyen más állati protein használata nem engedett, hungarizálni sem tudjuk azzal, hogy például mangalicaszalonnával készítjük, de akár a sertésháló használata is tilos" – mondta el Széll Tamás a verseny előtt.
Veres István lendületben. Porciózzák a dísztálról a marhastefániát.
Széll Tamás a csapat ifjú segítőkét instruálja.
Kétféle vegán burgonyaköret kísérte: ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével, valamint konfitált burgonya hagymadzsemmel, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel. Ezenkívül Zöldség friccasse. Brokkoli és sült cékla saláta tormával és almával.
Még a vasárnapi napon előkészületben a magyar csapat garnélával töltött derelyéje.
Fehér paradicsom szósszal, grillezett paradicsommal és garnéla bisque kísérte a rákkal töltött derelyét.
Az elviteles menü fogása volt.
Amikor összeáll a mű. Az elviteles menü egyik előétele a ratatouille tart volt konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyemolajjal.
A desszertnek is kellett paradicsomot tartalmaznia: készül a paradicsom-eper-bodza baba.
Az elviteles ételek tálalva.
Az egyik zsűritag a magyar ratatouille tartot kóstolja az elviteles ételek közül.
Fáradtan, derűsen, helytállva.
És végül két versenyboxon kívüli kép. Középen Hamvas Zoltán, a nemzetközi zsűri magyar delegáltja, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.
Magyar trikolór a közönség soraiból.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.