Hirdetés
Hirdetés

„Minden kiürült palackban van még 7 csepp bor” – Stoller Márton új BBQ-paradicsomot nyit Etyeken

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. december 7.
Mire elég 7 csepp? Szabadtéri BBQ- és grillparadicsom Etyeken.
Hirdetés

Stoller Márton 2019 óta üzemelteti az etyeki Plus52 Event&Gastro Hallt. A hazai BBQ és grill szakértő a Plus52 nyitása óta nem csak a BBQ PitBox, de a yakitori grill, a Big Green Egg, ezen felül a tandoori kemence és fatüzelésű pizzakemence sütési technikáit is elsajátította, és egyúttal ötvözte is ezen a különleges helyszínen. A Plus52 sikeres rendezvényeiről nem csoda, ha az ember nem akar rögtön haza rohanni-és talán nehezére is esne miután jóllakott-így érthető, hogy igény mutatkozott a vendégek elszállásolására. A 7csepp Bed & Gastro Garden azonban ennél sokkal többet szeretne nyújtani: lassuljunk le egy kicsit és számoljuk együtt azokat a bizonyos cseppeket!

A Plus52 Event&Gastro Hall egy nagyobb eseményközpont Etyeken, amit a leggyakrabban esküvő helyszínnek szeretnek kibérelni a vendégek, de más nagyobb családi összejövetelek, céges rendezvények, csapatépítők megrendezésére épp úgy alkalmas. A borvidékről hiba úgy haza utazni, hogy kihagyjuk a térség nyújtotta italkínálatot, nem látogatunk el a kis pincészetekbe. Farkas Tamás, aki maga is etyeki lakos megvásárolt és felújított egy régi sváb parasztházat, amelynek a működtetését Stoller Mártonra bízta: ez lett a 7csepp Bed & Gastro Garden.

Fotó: 7csepp Bed & Gastro Garden - Etyek

A két különálló rendezvényhelyszín – a Plus52 és a 7csepp – Stoller Márton meghatározó személye mellett, bár külön működnek, több ponton is kapcsolódik egymással, már csak azért is, mert csupán 500 méter távolság van közöttük. Mondhatjuk, hogy a 7csepp alkalomadtán, akár képes szálláshelyként is szolgálni egy nagyobb rendezvényt követően a vendégek szűk körének, emellett pedig a grillkonyha itt is fontos szerepet tölt majd be. Az egész gasztrohelyszín és szállás öt apartman, illetve a különálló kisház két szobájával, a zárt és nyitott közösségi terekkel, a szaunával, a grillkonyhával és a veteményeskerttel azonban a Plus52 működésétől függetlenül is bérelhető optimálisan 12, de akár 16 fő részére is.

A Torma Beatrix dizájnmegoldásaival operáló belsőterekben találkozik a modern és a tradicionális. Bár egy sváb parasztházban járunk, ahol kívülről megmaradt a klasszikus tornác és belülről is letisztult terekkel találkozunk, némely ágykeret aranyozása, a fa kerevetek emlékeztetnek is minket erre, más részletek nagyon is napjainkat idézik, a bársonyfotelek kényelme egy budoár hangulatát visszhangozza, de a szocreál design is utat tör magának a különböző lámpatesteken keresztül.

Fotó: 7csepp Bed & Gastro Garden - Etyek

A 7 csepp elnevezésről sok minden eszünkbe juthat: a hetes különleges, mágikus szám, meseszámnak is szokták nevezni, hiszen rengeteg történetben megjelenik, elég, ha a hétfejű sárkányra vagy a hét törpére gondolunk. Stoller Mártonnak azonban csak a családi legendáriumot kellett fellapoznia emlékezetében ahhoz, hogy egy teljesen valóságos, mégis a hetes szám főszereplésével működő történetre bukkanjon.

„Az apai nagyszüleim a Budai Várban üzemeltették a Fekete holló nevű éttermet a hatvanas években. Stoller János, a nagyapám ott volt híres főpincér,

azok közül a régi jóvágásúak közül való. Tőle hallottuk sokat, hogy minden kiürült borospalackban van még hét csepp bor. Ezzel gyerekkoromban sokszor kísérleteztünk, és ma felnőtt fejjel is szívesen játsszuk el a trükköt egy-egy asztaltársasággal. A dolog lényege, hogy amikor teljesen kiürül a palack, és már fejjel lefelé fordítva sem jön belőle, akkor a talpára állítod, és kivárod, míg összegyűlik benne hét csepp. Lehet, hogy öt percet kell várni rá, de a végén annyi még mindig kicsöpög belőle” – meséli nevetve Stoller Márton.

Fotó: 7csepp Bed & Gastro Garden - Etyek

Ha egy társaság szeretne elvonulni maguknak is tudnak főzni, használhatják a különböző eszközöket, de Stoller Márton is szívesen csatlakozik a programhoz, ha van rá igény, hogy egy profi grill és BBQ mester készítse el a fogásokat a csoportnak. Az apartman komplexumot konyha fronton nem mondhatjuk épp hiányos felszereltségűnek: Big Green Egg, tandoori kemence, Tiger Fire (azaz nyitott tűztér), yakitori grill és egy kis pizzakemence is helyet kap benne. Nem lepődnénk meg, ha az avatatlanok Stoller Márton segítségét kérnék az ételek elkészítésénél, hiszen akik kevesebb időt töltöttek a parázs mellett lehet nem bánnak olyan magabiztosan a megfelelő hőfok és sülési idő apostoli kettősével, aminek végül lehet az éhes gyomrok látják kárát. A nagyszerűen felszerelt helyszín azonban alkalmas lehet más vállalkozó szellemű szakácsoknak is akár, hogy kipróbálják magukat, gyakoroljanak-főképp a faszéntüzelésű eszközök tekintetében- vagy épp workshopot tartsanak.

„A 7 csepp esszenciája abban rejlik, hogy próbálja felhívni a figyelmet arra, milyen fontos kicsit lassítani: nélkülözhetetlen, hogy ki tudjunk szakadni a hétköznapi pörgésből. Ez a ritmus váltás pedig itt érződik a gasztronómiai háttéren is, hiszen nem gyorsételeket kínálunk, éppen ellenkezőleg."

A megnyugvás, a lelassulás pedig együtt jár az egyre többek által felismert farm to table szemlélettel. Az, hogy egy család, vagy akár egy vállalkozás magának termelje meg a működéséhez szükséges élelmiszereket nem újkeletű dolog, csak a modernitás kényelmében megfeledkeztünk róla. Mostanra azonban sok a boltokban kapható áru minősége olyan szintre degradálódott, hogy aki megteheti szívesebben tér vissza a természetes módszerekhez. Így a 7 cseppbe is terveznek egy veteményeskertet és egy melegházat, ahol saját palántákat fognak nevelni, főleg fűszereket és gyógynövényeket, hiszen Stoller Márton a kulturális és vizuális antropógia szak után a keszthelyi Pannon Egyetem gyógy- és fűszernövény-termesztő szakát is elvégezte.

Fotó: 7csepp Bed & Gastro Garden - Etyek

„Imádom a Fekete-tengeri és a kaukázusi konyhát: sokkal szabadabban bánnak a fűszerekkel, mint mi. Azt tapasztaltam, hogy itthon a legtöbben a már megszokott pár fűszernövényen kívül nem ismernek más alapanyagokat az ízesítéshez, vagy legalábbis nem merik használni őket. Ezen szeretnék változtatni, megadni a lehetőséget az idelátogatóknak arra, hogy megismerjenek 20-30 új fűszert is akár.”

Fotó: 7csepp Bed & Gastro Garden - Etyek

A 7 csepp egy nem csak a konyhaművészet tekintetében, de működésében is igazán ökobarát, zöld helyként üzemel, próbálnak minél kevesebb hulladékot felhalmozni, helyett az újrahasznosítás és a komposztálás mellett döntöttek. A vállalkozás teljes pompájában tavasztól fog az idelátogatók rendelkezésére állni, ekkorra már kiegészül egy a helyi termékeket kínáló kis bolttal, de lesz bor, pezsgő és szélesspektrumú pálinkakínálatuk is. Vendégeket azonban fogadnak már most is, és talán érdemes is időben foglalni, hiszen a májusban induló esküvőszezonban lehet verekedni kell majd a helyekért.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram