Beach fooddal, lazán és bizakodóan: Kalóz Strandbisztró 2.0
A Tihany és Zánka közé eső Fövenyesen működik a Kalóz Strandbisztró, amely optimista, kedves és magabiztos, mint mindig. Alapjaiban nem változtatnak sem a kínálatban, sem az árakban, de ők is fejlesztséekben gondolkodnak. Olyannyira, hogy Covid-19-től függetlenül bővítésen, téliesítésen és további munkaerő felvételében gondolkodnak. Azután érdeklődtünk, hogy el kellett-e bocsátaniuk alkalmazottakat:
"Mi szezonálisan működtünk eddig is, a nyitvatartásunk ideje alatt foglalkoztatott alkalmazottakkal. Most azonban komoly fejlesztésekben gondolkodunk, hogy ne csak áprilistól októberig tarthassunk nyitva. Mostanáig a séfünk és további egy kollégánk volt állandó állományban, egész évben. Szeretnénk téliesíteni a Kalóz épületét, és megpróbálkozunk a folyamatos működéssel."
Miben gondolkodnak a Kalóz-tulajdonosok?
"Mi 18 éve vagyunk itt, télen is sokat csörög a telefonunk, hogy nyitva vagyunk-e. Azt gondoljuk, hogyha tudatosan építünk gasztroeseményekre, kulturális és családi programokra, részben a Balatoni Kör segítségével, akkor nem kell bezárnunk közel fél évre. Ötletekkel tele vagyunk, a cél, hogy megtartsuk a vendégeinket akkor is, ha a strand nem tud működni az eddigiek szerint. Az előírásokat betartjuk, többek között fertőtlenítő kerül minden asztalra, de azt látjuk, hogy nagyon vágynak az emberek a szabadba, vagy egyáltalán csak más környezetbe. Ki a négy fal közül.
A múlt héten próbaüzemet indítottunk már elvitelre, nagy sikerrel. Az önkormányzatnál pedig sikerült kijárnunk, hogy úgynevezett gasztrojeggyel működjünk, hiszen a fövenyesi strandon található a bisztrónk. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy félárú strandbelépővel két órát lehet bent lenni nálunk, mi pedig cserébe adunk 10% kedvezményt 2500 forintos fogyasztás felett. Mivel a belépőjegy nem drága a strandon, így közel ingyen tudnak bejönni a Kalózban enni vágyók. És egyébként is, a kétórás ittlét alatt lazulhatnak is a Balaton-parton!"
"Tavaly a vacsoráink is nagyon beindultak, több steakestet is tartottunk a balatonfenyvesi Angus-marha birtokot üzemeltetőkkel. Kezdetben tartottunk tőle, hogy fognak-e jönni steakezni a Kalózba, és mi is megdöbbentünk, hogy mindegyik este teltházzal üzemelt."
Beach food, Főleves, burger és keszeg
"Mi eddig is vízparti, teraszos hely voltunk, a vírus miatt nincs alapvető változás a működésünkben. Kis csodahelynek nevezi sok vendégünk a Kalózt, múlt héten, amikor elvitelt hirdettünk, átjöttek hajóval a déli partról, sőt Tatabányáról is érkeztek hozzánk hamburgerért. Tavaly óriási sikert aratott a Fő leves, ami a világhírű vietnámi pho leves keresztezése a magyar ízvilággal, májgombóccal, kacsazúzával, marhaoldalassal, cérnametélttel, keleti fűszerekkel. Igazi fúziós leves, a szakácsaink remeklése! Idén új ételünk is lesz hazai hallal, mégpedig keszeggel. Ez is kicsit szabálytalan módon készül majd, mint minden nálunk!
Konyha 2.0: Balaton, barbeque, vendéglátás szívből
Németh Tamást kérdeztük, a Konyha 2.0 füstös húsokért felelős séfjét: "Ismertek már páran bennünket, elég hírhedtek is vagyunk. Én vagyok a füstfelelős, Melinda pedig minden egyébért felel, illetve van négy ember, akivel folyamatosan együtt dolgozunk, ezt mi mindannyian a főállásunk mellett csináltuk, és nagyszerűen működött, a csak délutáni nyitvatartás, a sok-sok rendezvény, kitelepülés... Nagyon jó szezonra készültünk idén.
Az elmúlt évek azt mutatták hogy az idei szezonra csúcsosodik ki a munkásságunk, 2015-2016 óta mindig üzemeltünk, és abszolút felfele ívelő volt a tendencia gazdaságilag is, de ez mára teljesen megváltozott."
"Egyáltalán nem csak az ételek, a vendéglátás miatt jönnek az emberek"
"Szezon elején, március 7-én akartunk nyitni, Tomi névnap és nőnap kombó alkalmából, iszonyat jó időt kértünk, az is volt, de beütött a krach, és mi is úgy döntöttünk, hogy nem nyitunk ki. A sok-sok barát, törzsvendég biztos lejött volna, mi pedig bármennyire is akartunk nyitni, a józan ész azt diktálta, hogy ne."
Igenis számít a név, az arc, a vendéglátós személye.
az idei szezon nem létezik. Ha minden jól megy, és nyitva tudunk lenni október végéig, akkor is félszezonnal számolhatunk, pénzben is. Mindenben érződik, egzisztenciában, a munka mennyiségében. Minden más lesz.
Kicsit (vagy nagyon) kitisztítja a piacot, átformálja ez a helyzet. Új igények, új vendégkör jön szerintünk, és mindent át kell gondolnunk. Más marketinget, más dolgokat kell előtérbe helyeznünk, sőt valahol még azt is mondhatom, hogy a jó ebből nagyon jó lesz, mert jobban értékelik talán az emberek majd a kevesebbet, de jobbat.
Eddig visszamondtak nekünk 13-15 nagy rendezvényt, három esküvőt és a bérsütések is megritkultak, de az idő majd jobban megválaszolja ezt. Szóval reménykedünk, bízunk, nehéz év lesz, és aki egy lábon állt, az nagyon nehéz helyzetben van most...."
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.