A hétfői díjátadó után, illetve miután megnyerted a World Chocolate Masters közép-európai fordulóját, érzékelhető nagyobb forgalom a Kollázsban? Többen kíváncsiak a desszertjeidre?
Menyhárt Attila: Sajnos ritkán van időm a vendégekkel találkozni, de az biztos, hogy a tortáink iránt most sokkal nagyobb az érdeklődés és a rendelések száma, mint valaha. Mesélték, hogy volt olyan vendég, aki Debrecenből jött fel desszertet kóstolni, miután megnyertem a World Chocolate Masters versenyt.
Milyen új célt tűztél ki magad elé a néhány hónapon belül érkező két jelentős elismerés után?
Most az elsődleges célom, hogy maximálisan felkészüljek az októberi World Chocolate Masters világdöntőre, és elhozzam a trófeát. Nyerni megyek, és mindent megteszek, hogy ez sikerüljön.
Szeretném, ha a magyar cukrászat ismét felkerülhetne a világtérképre.
Jelenleg csak a versenyre koncentrálok, és csak addig tervezek előre.
Olyan alapanyagból is dolgozol, mint az őrölt paprika, amit sós ételekben ismerünk. Ez csak egy geg vagy szerinted van helyük desszertekben is efféle fűszereknek?
Ma már magabiztosan alkalmazom az ilyen, elsőre extrémebbnek tűnő alapanyagokat is. Az a titka, hogy meg kell találni a helyes egyensúlyt a többi alkotóelemmel összhangban. Először a csokoládé és a chili párosítása is furcsának tűnt, ma pedig már megszokottnak számít, és tulajdonképpen az is egy paprikaféle. Minden alapanyagnak megvan a maga kémiai szerkezete, ízvilága, és sok-sok próbával, kísérletezéssel meg kell találni, hogy egy adott zöldség, fűszer, alapanyag hogyan passzol a másikhoz.
Az elnyert elismerések téged ösztönöznek további fejlődésre, vagy inkább szeretnél vele utat mutatni a szakmának? Mit jelentenek számodra a díjak?
Mindenképpen ösztönöznek, legfőképpen arra, hogy folytassam, egyben megerősítenek, hogy jó úton haladok. Remélem, hogy tudom inspirálni a kollégákat és leendő kollégákat, és példát mutatni abban, hogy nincsen kompromisszum, ha minőségről beszélünk.
Hálás vagyok minden díjért, amit eddig kaptam, minden elismerés nagyon jólesik. Ám alapvetően nem a díjakért csinálom, hanem azért, mert imádom magát az alkotást.
Számomra a cukrászat művészet,
amely minden nap újabb és újabb kihívás elé állít. Több mint 30 év szakmai tapasztalattal a hátam mögött azt tudom mondani, hogy megérte, megéri a sok lemondás és áldozat.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.