Hirdetés
Hirdetés

Menyhárt Attila: „Szeretném, ha a magyar cukrászat ismét felkerülhetne a világtérképre”

SZERZŐ: DiningGuide
2022. május 19.
Menyhárt Attila, a Kollázs Brasserie & Bar cukrászséfje nem kisebb versenyre, mint a World Chocolate Mastersre készül októberben, de előtte az Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán az Év Cukrászteljesítményéért járó díjat is elhozta. A cukrászséf azért is indul a nemzetközi megmérettetéseken, mert vissza szeretné hozni a szakma itthoni megbecsülését.
Hirdetés

A hétfői díjátadó után, illetve miután megnyerted a World Chocolate Masters közép-európai fordulóját, érzékelhető nagyobb forgalom a Kollázsban? Többen kíváncsiak a desszertjeidre?

Menyhárt Attila: Sajnos ritkán van időm a vendégekkel találkozni, de az biztos, hogy a tortáink iránt most sokkal nagyobb az érdeklődés és a rendelések száma, mint valaha. Mesélték, hogy volt olyan vendég, aki Debrecenből jött fel desszertet kóstolni, miután megnyertem a World Chocolate Masters versenyt.

Menyhárt Attila és Fausto Arrighi főtesztelő az Audi-Dining Guide Év Étterme Gála színpadán

Milyen új célt tűztél ki magad elé a néhány hónapon belül érkező két jelentős elismerés után?

Most az elsődleges célom, hogy maximálisan felkészüljek az októberi World Chocolate Masters világdöntőre, és elhozzam a trófeát. Nyerni megyek, és mindent megteszek, hogy ez sikerüljön.

Szeretném, ha a magyar cukrászat ismét felkerülhetne a világtérképre.

Jelenleg csak a versenyre koncentrálok, és csak addig tervezek előre.

Olyan alapanyagból is dolgozol, mint az őrölt paprika, amit sós ételekben ismerünk. Ez csak egy geg vagy szerinted van helyük desszertekben is efféle fűszereknek?

Ma már magabiztosan alkalmazom az ilyen, elsőre extrémebbnek tűnő alapanyagokat is. Az a titka, hogy meg kell találni a helyes egyensúlyt a többi alkotóelemmel összhangban. Először a csokoládé és a chili párosítása is furcsának tűnt, ma pedig már megszokottnak számít, és tulajdonképpen az is egy paprikaféle. Minden alapanyagnak megvan a maga kémiai szerkezete, ízvilága, és sok-sok próbával, kísérletezéssel meg kell találni, hogy egy adott zöldség, fűszer, alapanyag hogyan passzol a másikhoz.

Az elnyert elismerések téged ösztönöznek további fejlődésre, vagy inkább szeretnél vele utat mutatni a szakmának? Mit jelentenek számodra a díjak?

Mindenképpen ösztönöznek, legfőképpen arra, hogy folytassam, egyben megerősítenek, hogy jó úton haladok. Remélem, hogy tudom inspirálni a kollégákat és leendő kollégákat, és példát mutatni abban, hogy nincsen kompromisszum, ha minőségről beszélünk.
Hálás vagyok minden díjért, amit eddig kaptam, minden elismerés nagyon jólesik. Ám alapvetően nem a díjakért csinálom, hanem azért, mert imádom magát az alkotást.

Számomra a cukrászat művészet,

amely minden nap újabb és újabb kihívás elé állít. Több mint 30 év szakmai tapasztalattal a hátam mögött azt tudom mondani, hogy megérte, megéri a sok lemondás és áldozat.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram