Hirdetés
Hirdetés

Menő cukrász mesterkurzusa a csopaki Buborékban: Enzsöl Balázs francia péksütemény workshopja

SZERZŐ: DiningGuide
2021. december 9.
"Egy desszertől készült kép nem csupán egy poszt: az Instagram-feedem tulajdonképpen egy online portfólió" – mondta nekünk nyáron adott interjújában a világjáró cukrász, aki itthon a Mestercukrász című műsor zsűritagjaként lépett szélesebb nyilvánosság elé.
Hirdetés

Enzsöl Balázs munkáival jó néhányan 2017 tavaszán találkoztunk először, a budapesti La Parrillában adott desszertvacsoráján. A közgazdász végzettségű cukrász útja rendhagyó a tekintetben, hogy közgazdász diplomával a zsebében döntött a vendéglátás világa mellett – mosogatóként. Miután angliai éttermi tapasztalatokat követően elkötelezte magát a cukrász pálya mellett, gyorsan kiderült, hogy szakmai vonzalma jó irányba vezette, néhány évre rá már Michelin-csillagos éttermek desszertjeit készítette.

"Seefeldben, Armin Leitgeb, két Michelin-csillagos főszakács alatt dolgoztam. Az elején még nem ismertük egymást annyira, viszont néhány hónap után előálltam pár ötlettel a desszerteket illetően. Szinte az arcomba nevetett. Egy ilyen konyhán teljes mértékben az executive chef irányít, ő állítja össze a feladatokat és a menüsort, a szakácsok pedig végrehajtják a kéréseit. Leszegtem a fejem és azt mondtam magamban, hogy megmutatom neki, miről marad le. Ekkor kezdődtek az éjszakába nyúló kísérletezéseim, és alakult ki a sötét hátteres stílusom is, ami a mai napig egyébként elkísér és meghatároz. Ekkor készítettem el a Tojás desszertemet, ami a Mestercukrász című műsorban is előkerült egy szimultán sütés során. Hajnali kettő, három körül végeztem vele, befényképeztem és reggel hétkor ki is posztoltam, akkor még a Facebookra. Tízkor a főszakács az arcomba nyomta a telefonját, hogy ezt szeretné viszontlátni a menüsoron. A kijelzőjén az én desszertem volt. Fordult a kocka.  Kivívtam az elismerését, és magától figyelt fel a képességeimre. Innentől teljesen máshogy tekintett rám a konyhában, nagyobb szabadságot kaptam, és sokat fejlődtem" – mesélte az interjúban.

Fotó: Enzsöl Balázs Pâtissier

Egyúttal úgy is fogalmazott, hogy "az információ áramlása a mai világban már nagyon egyszerű. Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Én sem veszek már boltban kemény borítású cukrász - vagy egyéb - könyveket, hanem digitális formában vásárolom őket. Minden receptem, ötletem az okostelefonomon, tabletemen van, így egy helyen tudok dolgozni és inspirációt meríteni, akár utazás közben is."

A személyes, közös munkának, gyakorlásnak, eszmecserének azonban megvan a varázsa és az ereje – megannyi mozdulat, praktika, kérdés-válasz marad el a könyvből, ebookból vagy online kurzusokon való tanulásból. Enzsöl Balázs francia péksüteményekre fókuszáló, 2 napos intenzív workshopja nem olcsó (270 ezer forintba kerül), cserébe szűk körben, egy országos szinten kiemelkedő pékműhelyben zajlik.

A cukrásznál személyesen lehet jelentkezni a workshopra, amelyet itt hirdettek meg.

Enzsöl Balázs / Fotó: Enzsöl Balázs Pâtissier

Helyszín a Buborék Csopak, időpont: 2022. február 21-22.

Ízelítő a csopaki Buborékból:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram