Aggódó hangvételű cikkek látnak napvilágot a svájci sajtóban: a vendéglátóipari oktatásban résztvevő diákoknak mintegy a kétharmada a bizonyítvány megszerzése után el sem akar indulni a pályán.
Minden évben több ezer fiatal iratkozik be vendéglátóipari iskolába Svájcban. Körülbelül 4500 szakács kezdi meg tanulmányait minden évben, más posztokon hozzávetőleg 1500 szakember. A GFK svájci kutatóintézetének e héten kiadott közleménye szerint a diákok elsősorban a béreket keveslik, és nem nehéz kitalálni, hogy rögtön ezután következik a munkaidő problémája. Kiemelt problémként merült fel, hogy a beosztást mindig későn kapják meg, ezért úgy érzik, hogy nem tudnak előre tervezni az idejükkel.
Arra a kérdésre, hogy a gépesítés térnyerését veszélyesnek érzik-e, a pékek aggasztónak (és konkurenciának) tartják, a szakácsok viszont a munkájuk kisegítőiként. A pékek egyébként hűségesebbek a szakmájukhoz, a legtöbb pályaelhagyó a szakácsok közül kerül ki.
A négy évvel ezelőtti hivatalos adatok szerint 8 ezerre tehető a Svájcban bejelentve dolgozó magyarok száma.