Régóta nem fémkupából isszuk már a bort, a poharak pedig az évszázadok során fokozatosan nem csupán egyre kecsesebbek, átlátszóbbak, valamint törékenyebbek lettek, hanem jóval nagyobbak is. Egy kutatás szerint a méretük egészen pontosan a hétszeresére nőtt az utóbbi háromszáz évben.

A kelyhét, a szárát vagy a talpát?
A borospoharat soha ne a kehelyrésznél fogjuk meg, hanem alatta, a száránál. Így egyrészt nem hagyunk az üvegen ujjlenyomatokat, másrészt nem melegítjük fel a bort idő előtt a tenyerünkkel.

Az sem esztétikus látvány, ha minden ujjunkkal megkapaszkodunk a pohár szárában, csupán a hüvelyk-, mutató és középső ujjunkkal tartsuk!
Arra is ügyeljünk, hogy a pohárnak mindig ugyanarról a részéről igyunk, nem hagyva körben szájnyomokat a pohár szélén. Ez különösen akkor lehet látványos, ha rúzst használunk.

Ha már csak kevés ital van a poharunkban, és könnyebben tudunk vele egyensúlyozni, használhatjuk mindössze a hüvelyk- és mutató ujjunkat is.
Ha a száránál fogva kényelmetlen lenne sokáig tartani a borospoharunkat, a talpánál fogva is tarthatjuk. A pohár talpát az egyik tenyerünkre is helyezhetjük, míg a másik kezünkkel tartjuk a szárát.
Esetleg a hüvelykujjunkkal megtámaszthatjuk a szár tövét, miközben a többi ujjunkat a pohár talpa alá tesszük.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.