2019 márciusában már előjegyezhető volt a könyv, a megjelenését pedig 2020-ra ígérték. Idén áprilisban végre megérkezett az olvasókhoz a World Travel: An Irreverent Guide, avagy a Világutazás: egy pimasz kalauz című kötet, amit egyelőre angolul olvashatunk.
„Nehéz és magányos dolog egy olyan könyv társszerzőjének lenni, amely a világutazás csodáiról szól, csak éppen az írótársad, a nagy utazó, már nem ennek a világnak az utasa" – kezdi Laurie Woolever a könyv bevezetőjében.
Adódik a kérdés, hogy kicsoda a kötetet jegyző szerző. Laurie Woolever író, újságíró, szerkesztő, aki dolgozott szakácsként éttermekben és privát helyszíneken is. Anthony Bourdainnal több mint tíz éven át dolgozott együtt – időközben barátok is lettek. A posztumusz útikalauz egyetlen sorát sem Bourdain írta. Egy közös ötletelésen fel nem használt, egyórás hanganyag adta az alapját, és az a rengeteg utazás, ami a televíziós személyiséget híressé tette.
A 480 oldalas könyvben nem kevesebb mint 43 meglátogatott ország szerepel, rendhagyó módon, ahogyan maga Bourdain is utazott, ismerkedett, kóstolt, tapasztalt. Számunkra különösen emlékezetes lehet a CNN-en vetített Parts Unknown-sorozat budapesti epizódja, amelybe épp úgy belefért a fine dining éttermi élmény (Wolf Andrásnál a Salon Étteremben), mint egy egyszerű pesti hentesnél elfogyasztott véres hurka, az elalélás a velős-májas palacsintán és az ikonikus Pléh Csárda-látogatás Rákospalotán.
A Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, vagyis A konyhafőnök vallomásai – Mi zajlik a kulisszák mögött? hihetetlen sikerét várhatóan nem fogja felülmúlni az Anthony Bourdain halála után közel három évvel kiadott kötet. Rajongók számára viszont kötelező a rendhagyó útikalauz, egy utolsó visszapillantás a tragikus hirtelenséggel megszakadt életműre.
World Travel: An Irreverent Guide
Keményfedeles kötet
Kiadó: Ecco
Kiadás éve: 2021
Itthon 13.500 Ft körüli áron megrendelhető, magyar fordítása-kiadása egyelőre nem elérhető.