Hirdetés
Hirdetés

A közelgő #BourdainDay-en nem gyászolunk, hanem az életét ünnepeljük!

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. június 3.
Június 25-e hivatalosan is Bourdain-nap lett. Két világklasszis séf mutatja, hogyan ünnepeljük meg. Igen: ünnepeljük meg.
Hirdetés

2018-ban rengeteg dolog történt a világban, de érdekes módon a nyugati digitális média első számú és legolvasottabb témája Anthony Bourdain gyászjelentése és a róla szóló emlékezések lettek.

Ahogy az amerikaiak mondják: a búcsú alkalmával nem a halálát gyászoljuk, hanem az életét ünnepeljük. Bourdain nagy mesélő volt, és a távozásával mások kezdtek el róla mesélni. Történet a történetben. A Bordain-sztorik százait keringették rajongói. Ha igaz az, hogy mindenki addig él, ameddig emlegetik, emlékeznek rá, akkor a Bourdain-kép egy cseppet sem halványult a halála óta.

Június 25. Ezen a napon született Antoni Gaudí, Karinthy Frigyes, George Orwell, aztán egy másik George: Michael – és Anthony Bourdain.

350 ezer emberi lénynek az első, 183 ezernek az utolsó napja lesz ez is – mint az összes többi az évben. Hogy hányan lesznek közülük híresek, azt előre nem tudhatjuk. De két jóbarátnak köszönhetően ez a nap innentől Bourdain örökségéről fog szólni.

José Andrés és Eric Ripert javaslatára ezen a napon #BourdainDay jelöléssel ossza meg mindenki a világjáró séffel kapcsolatos közvetlen és közvetett élményeit, gondolatait, érzéseit.

A hashtag Ripert ötlete volt, és azonnal önálló életre is kelt. Június 25-én várhatóan nagyon sok rajongó, kolléga és barát fog hozzá csatlakozni.

A két világhírű séf azért ezt a napot választotta, mert Bourdain életére és nem a halálára szeretnék emlékeztetni az embereket.

Azt kérik, hogy aki csatlakozni szeretne, ezen a napon töltsön fel egy fotót bármely közösségimédia-felületre, amint megemlékezik valamilyen formában, és használja a fenti hashtaget. Meg is mutatták, hogy kell ezt csinálni: ők egy videóban köszöntik egykori barátjukat, Bourdain emlékéhez méltó módon: ökörködve és egymás akcentusát cikizve, de végig nagyon kedvesen és szerethetően.

Az össznépi, spontán tiszteletadás mellett Bourdain egykori iskolája, a Culinary Institute of America ösztöndíjat hirdet tanulóinak nemzetközi gyakorlatra a globális konyhák témájában.

José Andrés és Eric Ripert #BourdainDay videója itt megtekinthető!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram