Sok (egykori) vendég berzenkedik most, hogy kedvenc éttermeikből túl drága a kiszállítás. Sokan alacsonyabb árakra számítottak. A számok fekete-fehér univerzuma pedig mást mond, ami egy érdekes látószöget annak is, hogy aki egész évben "jó áron" kínálja az ételt, vajon milyen szolgáltatást nyújt ezáltal.
A kérdés persze komplex. Egész más egy kiszállításra berendezkedett cég gazdálkodása és egy olyané, aki most vészmegoldásként csatlakozik e körhöz. A továbbra is fizetendő ingatlanbérleti díjak, bérek és a többi olyan terhet ró most a lefagyott szektorra, hogy ne csodálkozzunk azon, hogy még azon szereplők is átállnak most a kiszállításra, akiktől eddig ez távol állt. Ahogyan Gundel-Takács Gábor is megfogalmazta egy nekünk adott interjúban, az éttermek élményeket árulnak, nem csak ételt. Ez egyértelmű.
Tudni kell azonban, hogy az éttermi vendéglátásban bevezetett 5%-os adózás nem érvényes a kiszállításra, mely területen továbbra is a 27%-os áfakulcs érvényes. A legtöbb étterem pedig továbbra is olyan súlyos összegek kifizetésére kényszerül havonta, amelynek egy részét most kihasználni sem tudja. Hiába bérli mondjuk a teraszt, ha nincs vendég, hiába fizeti az embereit, akiknek most nem feltétlenül tud munkát adni, de elveszíteni sem szeretné őket – és még sorolhatnánk.
A szervizdíj ma már a legtöbb helyen plusz tételként egyébként is hozzájönne a számlához, tehát a megrendelőknek így érdemes kalkulálniuk, ha azon lamentálnak, hogy rendeljenek-e egy kedvelt helyüktől
Átlagosan 20% kér el a rendelés összegéből az éttermi kiszállítást közvetítő cég
Ez nem kevés, ezzel együtt érdemes tehát a végösszegre gondolnunk.
"Ehhez hozzájárul, hogy a csomagolóanyag sem olcsó, és a higiéniai követelmények teljesítése most mindenek felett áll. A számításaink szerint jelenleg egy doboz étel csomagolása mindennel együtt 350 forintra jön ki. Ez egy olyan szám, ami minket is meglepett" – mondta el egy fővárosi étterem vezetője. Egy olyan vendéglátóhelyé, akikről biztosan nem az ételkiszállítás jutna eszébe senkinek.
Teljesen egyértelmű, hogy a leggazdaságosabb megoldás most kenni otthon egy vajas kenyeret. Ha valaki azonban szeretné – jelen esetben távolról – az étterem hangulatát, báját és kedves kiszolgálását mellőzve élvezni egyik kedvenc helye ízeit, az készüljön fel arra, hogy nem fogja nyomott áron megkapni azt, hiszen a kiszállítás infrastruktúrája rátesz annyit, amennyivel olcsóbb lehetne. Az éttermek fennmaradási költségeiről pedig tényleg ne feledkezzünk el úgy sem, ha az ajtajukon most a "Zárva" felirat lóg.
Így is igyekeznek kedvezni az éttermek azzal, hogy egyes ételek kedvezményes áron szerepelnek az étlapon. Sőt, ételek sorát is kínálhatják (és kínálják is sokan) alapcsonyabb áron, mint személyesen, a vendéglátóhelyeken. De ezek az árak a kiszállításra szakosodott és nem kiemelkedő szolgáltatást nyújtó helyek mellett még így is igen drágának tűnhetnek. A drágaság márpedig relatív dolog.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.