Hozzávalók:
- 0,5kg liszt
- 4 dkg élesztő
- 8 dkg cukor
- 2,5dl tej
- 1 db tojás
- 1 citrom héja és leve
Elkészítés:
Lisztet szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az élesztő felét és 1 teáskanál cukrot adunk hozzá. A tejet meglangyosítjuk és élesztőt teszünk bele, ezt beleöntjük a mélyedésbe és lisztel megszórjuk, letakarjuk és meleg helyen kelesztjük duplájára. Magas peremű tepsiben 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig. Készítünk egy sodót, a kalácsot 5 x 10 cm-es darabokra daraboljuk ásztatjuk a sodóba. Vajas serpenyőben két oldalát pirítjuk.
Meggyszósz: Kimagozott meggyet mézbe feltesszük és összefőzzük szegfűszeggel, fahéjjal, citromhéjjal fűszerezzük, összeforraljuk és thermomixerben összedolgozzuk és átszűrjük. Mascarponefagylalttal, mákfagylalttal és habcsókkal tálaljuk