Hozzávalók:
„Kalácstölcsérhez”:
- 45dkg átszitált finomliszt (BL-55)
- 1 tanyasi tojás
- 1 csomag szárított élesztő
- 1dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál tejföl
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 púpos teáskanál só
Tetejére:
- 1 tojás sárgája
- szeletelt mandula
Csirkéhez:
- 1 tanyasi csirke
- 1 csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 alma
- babérlevél
- só
- bors
- olaj
Töltelék:
- Zöldbab ízlés szerint
- Pouligny Saint-Pierre csíkok
Sós-hagymás almalekvárhoz (ízvilágában az olajbogyót képviseli):
- 50 dkg alma
- 35 dkg barnacukor
- 200ml fehérborecet
- 1 csokor új(lila)hagyma
- 1 marék mazsola
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1/4 kávéskanál szegfűbors
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
„Kalácstölcsér”:
A langyos cukros tejbe belekeverem az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt kenyérsütő gép segítségével megdagasztom, majd megkelesztem. Egyforma darabokra sodrom őket és feltekerem egy tölcsér alakú fém tárgyra. Tetejüket megkenem tojássárgájával és megszórom szeletelt mandulával. Forró sütőben aranyszínűre sütöm.
Csirke:
A csirkét alaposan megmosom, majd szárazra törlöm. A sütőt 225 fokra hevítem. A csirke bőre alá petrezselymet, babérlevelet, sót és borsot dugok, a hasüregébe ugyanezeket és még 3 gerezd szétnyomott fokhagymát és egy gerezdekre vágott almát. Spárgával összekötöm. Kívül alaposan bekenem olajjal és megszórom sóval, borssal. Sütőben aranysárgára sütöm.
Sós-hagymás almalekvár:
A hozzávalókból sűrű lekvárt főzök.
Összeállítás:
A „kalácstölcsérbe” ízlés szerint belepakolom a sós vízben ropogósra főtt zöldbabot, a kecskesajt csíkokat és pár csirkeszeletet. A végén meg ráöntök egy keveset a sós-hagymás almalekvárból.