Ezt a fesztivált mindenki olyannak szereti, amilyen, így nagy változások nem lesznek. "Nemzetközivé lettünk, beérett annak a munkának a gyümölcse, ami dr. Ambrus Zoltán ötletgazda által indult el – hangsúlyozta Hégely Sándor, a kolbászgyúróból lett fesztiváligazgató. – Az elsődleges célunk továbbra is az, hogy megőrizzük és továbbadjuk a disznótoros, kolbászkészítési hagyományokat." Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, a fesztiválra gyermekei is hazatérnek, hivatalosan és magánemberként is fogad vendégeket. "Ilyenkor a sült csirke, a vajas pirítós tilos, viszont szóba jöhet a kolbász és a töltött káposzta mellett anyósom kolbászos haluskája" – ecsetelte a polgármester. Hanó Miklós alpolgármester azt emelte ki, az első kolbászfesztivál előtti megbeszéléseken már mondta: szárazkolbászverseny nélkül nem lehet igazán csabai egy ilyen rendezvény. Húsipari mérnökként az első kolbászfesztiváli hízót ő dolgozta fel, és bármilyen ,,hihetetlen”, amiből csak lehetett, kolbászt készítettek.
Néhány számadat a fesztiválról:
- 100.000 nm-en 10.000 kg húsból 200 csapat készít kolbászt a négy nap alatt
- a csabai kolbászhoz négy fűszert használnak: fokhagyma, só, paprika, kömény
- a zsűri négy szempont alapján értékel: külső megjelenés, metszéslap, állomány és íz