Titkuk a képernyő: a világ leggazdagabb séfjei 2021-ben

SZERZŐ: DiningGuide
2021. június 24.
a Lounge rovat
támogatója a
Eszünkbe juthat az ismert szellemeskedés, miszerint aki dolgozik, nem ér rá pénzt keresni... Tény, hogy milliárdossá nem a késő éjjelig tartó kemény konyhai munkával lehet válni. Mégsem vetheti senki a ma már hatalmas vagyonnal rendelkező személyiségek szemére, hogy konyhát belülről ma már legfeljebb csak tévéstúdiók díszleteiben látnak, hiszen ne feledjük, hogy mindegyikük a ranglétra alsó fokáról kezdte. Szerepel olyan milliárdos is a listán, aki mosogatóból küzdötte fel magát szakáccsá – a budapesti éttermet is működtető Nobu Szan személyében.
Hirdetés

A friss listát a Wealthy Gorilla állította össze a Money Inc üzleti magazinban és a nemzetközi hírességek vagyoni, pénzügyi helyzetét elemző Celebrity Net Worth weboldalon közölt információk alapján.

10. David Chang (USA)

Koreai-amerikai séf, étteremtulajdonos, televíziós személyiség és könyvíró

Momofuku néven futó éttermeit mi is látogathatjuk, a Netflixen futó Ugly Delicious című műsora pedig kötelező széria!
Nettó vagyona: ~60 millió dollár

9. Bobby Flay (USA)

Amerikai televíziós szakács, étteremtulajdonos, bestsellerszerző

Tévésztár, számos műsor szereplője, a Food Network-ön és a Great Chefs-sorozatban tett szert hírnévre. 13 nagy sikerű szakácskönyv szerzője, csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.
Nettó vagyona: ~60 millió dollár

8. Emeril Lagasse (USA)

Amerikai televíziós szakács, étteremtulajdonos, bestsellerszerző

Híres 13 étterméről, a NASA nemzetközi űrállomás kísérleti projektje részeként űrhajós menüt fejlesztett. Eat the World című utazós műsoráért Emmy-díjat kapott
Nettó vagyona: ~70 millió dollár

7. Rachel Ray (USA)

Amerikai televíziós szakács, bestsellerszerző, üzletasszony

Híres a 30 perc alatt elkészíthető ételeknek szentelt műsoráról a Food Network-ön. Saját éttermet soha nem üzemeltett, viszont cégével az ország 13 városába szállítanak ki ételeket az Uber Eats-szel.
Nettó vagyona: ~80 millió dollár

6. Wolfgang Puck (USA)

Osztrák származású, Amerikában élő sztárséf, étteremtulajdonos és színész

Híres arról, hogy több mint 25 éve ő felel az Oscar-díjátadók menüjéért. A Wolfgang Puck Worldwide group a világ számos országában üzemeltet éttermeket, reptereken a Wolfgang Puck Express-szel találkozhatunk. Csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.
Nettó vagyona: ~90 millió dollár

5. Thomas Keller (USA)

Amerikai sztárséf, étteremtulajdonos és könyvszerző

Ő nem a kommersz értelemben vett séfcelebritás, sokszoros díjnyertes, ünnepelt séf. Kaliforniai éttermét, a három Michelin-csillagos The French Laundry-t több ízben is a világ legjobb éttermének választották.
Nettó vagyona: ~130 millió dollár

4. Nobu Macuhisza (Japán)

Japán származású séf és étteremtulajdonos

Japánban, majd Peruban elsajáított szakácstudását végül az Egyesült Államokban tudta gazdagon kamatoztatni. A hollywoodi színészlegenda, Robert De Niróval alapított Nobu étteremlánc pedig ma már a világ több mint 50 országában, köztük Budapesten is jelen van.
Nettó vagyona: ~200 millió dollár

3. GORDON RAMSAY (Nagy-Britannia)

Skót származású séf, étteremtulajdonos, könyvszerző és televíziós személyiség

A sokszoros étteremtulajdonos-séf, aki egyszerre show-man a tévében, miközben Michelin-csillagos éttermek sorával büszkélkedhet. A gasztronómia megkerülhetetlen figurája, a Gordon Ramsay – A konyha ördöge, valamint a Pokol konyhája sorozatok mára televíziós klasszikusok. A Brit Birodalom Érdemrendjének kitüntetettje.
Nettó vagyona: ~220 millió dollár

2. JAMIE OLIVER (Nagy-Britannia)

Brit sztárszakács, étteremtulajdonos, bestsellerszerző, televíziós személyiség

Ramsay-hez hasonlóan Jamie Oliver ma már gyakorlatilag nem is egy híres személyiség, hanem intézmény. Hallott róla már mindenki nullától száz éves korig, műsorai levehetetlenek a tévéképernyőről, emellett sokszoros bestsellerszerző. Az alábbi összeg alapján úgy tűnik, hogy az elmúlt években történt éttermi csődjei nem befolyásolják személyes vagyonát (vagy pedig ennél is óriásibb vagyonnal bírt.) Magyarországi franchise étterme a Budai Várban működik a Zsidai Group tulajdonában. Jamie életútjának érdekességeiről itt olvashat!
Nettó vagyona: ~300 millió dollár

1. ALAN WONG (USA)

Amerikai séf, étteremtulajdonos, televíziós személyiség

Ma már nem áll a szakmai és közönségsikerei legcsúcsán, ezért is meglepő lehet az első helyezése. Egyben azt is mutatja, hogy a vagyont nem csak beszerezni, hanem azzal bánni is tudni kell. A kortárs hawaii konyha keresztapjaként aposztrofálják, a Hawaii Regionális Konyha mozgalom egyik alapítója. Számos éttermét ma már zárva találjuk, de az Oahu szigetén működő Alan Wong’s egy ma is működő étteremlegenda. 1996-ban nyerte el az Egyesült Államok legmagasabban jegyzett gasztronómiai díja, a James Beard Awards legjobb séfnek járó elismerését, Barack Obama volt amerikai elnöknek is főzött.
Nettó vagyona: ~1,1 milliárd dollár

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram