Hirdetés
Hirdetés

A világ legkelendőbb igazságharcosa: Jamie Oliver #43

SZERZŐ: diningguide
2018. május 25.
Nevezzük kis ínyencfalatnak, hogy a gasztronómia két világsztárja, Heston Blumenthal és Jamie Oliver egy napon születtek, május 27-én. Tegnap a zseniális Heston Blumenthalról meséltünk, ma pedig a szakács/tévésztár/üzletember/egészséges étkezés nagykövet pályaívet leíró Jamie Oliverről igyekszünk újat mondani!
Hirdetés

Olvasta már tegnapi cikkünket? Folytassa, mester! Heston Blumenthal #52

Tanulási nehézségektől a bestsellerlisták élére

A sikert sikerre halmozó Oliverről kevesen gondolnák, hogy gyermekkora óta súlyos diszlexiával küzd. Az első regényt, Az éhezők viadala című fantasyt 38 éves korában olvasta el. Emiatt azonban egyáltalán nem érzi magát hátrányos helyzetűnek, sőt! Meggyőződése, hogy még előnyére is vált ez a tanulási nehézség, mivel a többi emberhez képest más szemszögből képes látni a problémákat.

mediaproductionkki14.wordpress.com

Tudván, hogy a brit séf fiatal kora óta olvasási nehézséggel küzd, még inkább elképesztő teljesítmény, hogy Nagy-Britanniában ő minden idők legsikeresebb nem szépirodalmi bestseller szerzője.

Jamie és a világ legnehezebben elkészíthető tésztája

Jamie köztudottan rajong az olasz tésztákért, a világ legritkább tésztájának, a szardíniai su filindeu (vagyis „Isten fonala”) elkészítésével azonban meggyűlt a baja. Ez nem is csoda, hiszen mindössze két órát szánt az ősi technika elsajátítására, ami pedig több évtizedes gyakorlást igényel. A tésztaritkaságot jelenleg mindössze hárman tudják elkészíteni az egész világon.

@jamieoliver Instagram

Nem a brit séf volt az első, aki szerette volna ellesni a su filindeu készítésének titkát, egyelőre azonban senki nem járt sikerrel. Korábban a Barilla nevű olasz tésztagyártó vállalat képviselői, valamint Carlo Petrini, a slow food mozgalom alapítója is felkeresték már az eldugott szardíniai városkában élő tésztakészítő asszonyokat.

Oliver és a „Paella gate”

Amikor Oliver két éve a Twitteren megosztott egy paella receptet, nem is sejtette, hogy lecsap rá a "spanyol inkvizíció". A brit szakács bűne a következő volt: chorizót, vagyis az Ibériai-félszigeten népszerű füstölt, fűszeres kolbászt is tett az ételbe. A hagyományos, Valencia környékéről származó recepthez csirke- vagy nyúlhús dukál, a regionális változatok kacsahúst, sőt csigát is megengednek. Bár az eredeti paellában tényleg semmi keresnivalója nincs a kolbásznak, azt azért

túlzásnak tartjuk, hogy receptje miatt Oliver még halálos fenyegetéseket is kapott...

@churreznos Twitter

A spanyol közösségi médiában a brit szakács főztjét a Jézus arcképét átfestő, túlbuzgó, amatőr restaurátornő munkájához hasonlították:

@churreznos Twitter

Ha Oliveren múlik, nincs többé „egyet fizet, kettőt kap”

Oliver évek óta több fronton is küzd a brit lakosságot különösen érintő elhízás ellen, ezért hol a túlcukrozott üdítők megadóztatásáért, hol pedig az egészségtelen iskolai étkeztetés megreformálásáért emeli fel a hangját (ahogyan azt a Jamie menzája című sorozatban is láthattuk). Legutóbb a gyorséttermekben gyakori „egyet fizet, kettőt kap” akciók ellen emelte fel a hangját, amivel a nyilvánvaló jó szándéka ellenére sokak ellenszenvét kiváltotta, mondván, hogy ezzel már tényleg túllép a hatáskörén.

youtube.com

Oliver vs. Ramsay – Oliver vs. White

Oliver évek óta rossz viszonyban van Gordon Ramsay-vel, és ezt egymás kölcsönös sértegetésével "tartják életben”.

Ramsay azért nem tartja őszintének Oliver egészségtelen élelmiszerek ellen folytatott harcát,

mivel évekig a Sainsbury’s nevű brit áruházlánc reklámarca volt. De hogy ez mennyire nem egy szakmai alapokon nyugvó versengés, jól mutatja, hogy legutóbb például Oliver tett rosszmájú megjegyzést, miszerint Ramsay-nek csak négy gyereke van, míg ő (Oliver) öt gyereket nevel feleségével, Jools Nortonnal, akivel egyébként 18 éves koruk óta vannak együtt.

youtube.com

Oliver nem csak Ramsay-vel, hanem annak egykori mentorával, Marco Pierre White-tal is tettek már sértő megjegyzéseket egymásra a brit médiában. Oliver az egykori legfiatalabb háromcsillagos séfet egy igazi gasztromaffiózónak írta le, illetve White kiképzőtisztekhez illő tréningmódszereiről is elítélően nyilatkozott.

Olvasta már cikkünket a brit gasztronómia egykori fenegyerekéről? Akinek a militáns séfstílust köszönhetjük: Marco Pierre White

youtube.com

A világ leggazdagabb szakácsa

A világ legvagyonosabb szakácsai elsősorban persze nem konyhafőnökök, hanem a személyük köré felépített brand képviselői. Nincs ez másképp Jamie Olivernél sem, aki annak ellenére a világ legtöbbet kereső szakácsa, hogy étteremlánca, a Jamie’s Italian az utóbbi években komoly anyagi problémákkal küzd (a gondok okairól itt írtunk). A legvagyonosabb séfek listáján egyébként honfitársa, a jelenleg világszerte 35 éttermet működtető Gordon Ramsay követi.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram