Hirdetés
Hirdetés

Kis citruskalauz - Kicsit savanyú, kicsit sárga, se nem narancs, se nem citrom, mi az?

SZERZŐ: Király Márton
2023. január 9.
Természetes mutációk, tudományos keresztezések, zöld, kék, vörös, sárga. Lédús gerezdek minden alkalomra, c-vitamindús cikk a téli napokra.
Hirdetés

A különböző citrusfélék pikánsak, csípősek, savanyúak, édesek, tele vannak ízzel. Az édes és savanyú ízek változatos kombinációja több mint 100 különböző fajtában található meg. Ennek a nagy családnak nem minden tagja ehető, némelyik émelyítően savanyú, van, ami édes és hatalmas. A citrusfélék mindenképpen izgalmas, szeretett, és régóta jelen lévő tagjai a konyhánknak.

Mik azok a citrusfélék?

A boltban vásárolt vagy otthon termesztett citrusfélék mindegyike a három természetben is előforduló citrusféle hibridje. A citrusfélék eredeti fajai a pomelo, a mandarin és a cédrátcitrom.

Hirdetés

A citrus a citrusfélék közé sorolt összes gyümölcs nemzetségének botanikai neve. A citrusfélék minden fajtája a rutafélék családba tartozik. Az ebbe a családba tartozó fanyar gyümölcsök húsa általában lédús gerezdekre osztható, melyeket pikáns, illóolajokban gazdag héj vesz körül.

A botanikai nevük alapján könnyen meg lehet állapítani, hogy melyek a citrusfélék és melyek nem, hiszen a citrusfélék minden fajtájának latin nevében szerepel a citrus kifejezés.

A citrusfélék fajtái

Nézzünk néhányat a legnépszerűbb citrusfélék közül, amelyeket az év bármely szakában élvezhetünk. Olyan listát állítottunk össze, amelyben a citrusfélék néhány kevésbé ismert fajtájával is találkozhat az olvasó, de mindegyiket érdemes lehet kipróbálni.

Narancs

Nyilván nem a narancsra gondoltunk a kevésbé ismert fajták alatt, hiszen a világ egyik legnépszerűbb, legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcséről van szó. A narancs az egyik legkedveltebb citrusféle édes íze és számos előnye miatt. Számos fajtája létezik, de mindegyik a két eredeti citrusféléből - a pomelóból és a mandarinból - származó hibrid. Az egye narancsfajták mérete és édessége eltérő lehet.

Tudományos név: Citrus x sinensis.

Származás: Eredeti hazája Kína, de ma már a világ egyik legtöbbet termesztett gyümölcse.

Tangerin

A tangerin kisebb, édesebb és kevésbé kerekded, mint a közönséges narancs.

A tangerinek úgy néznek ki, mint a kis narancsok, édes ízűek és a héjuk könnyen hámozható. A tangerin elnevezés onnan ered, hogy az eredeti narancshibridek a marokkói Tangerből származnak. A tangerin egy mandarin-narancs hibrid, amelyet pomelóval kereszteztek.

Az angol tangerine elnevezést gyakran mandarinnak fordítják, ez azonban helytelen, hiszen hasonló, de teljesen más gyümölcsről van szó.

 

Tudományos neve: Citrus reticula L. var. vagy Citrus tangerina.

Származás: Marokkó.

Mandarin

A mandarin kisebb és édesebb, mint a narancs, és lapított gömbre hasonlít az alakja. A mandarin az egyik a három eredeti citrusféle közül, segítségével számos citrushibridet fejlesztettek ki. A mandarin a tangerinhez hasonlóan néz ki, és a két nevet gyakran felváltva használják. Az édes narancshoz képest a mandarin kisebb, összenyomott alakú és édesebb ízű. A mandarint frissen lehet fogyasztani, és a héját gyakran használják fel fanyar-édes íze miatt, szárítva, kandírozva. Magyarországon a leggyakrabban ezzel a fajtával találkozhatunk.

Tudományos neve: Citrus reticulata.

Származás: Kína

Klementin

A klementin vékony héja könnyen hámozható édes íze pedig az egyik legfinomabb citrusfélévé teszi. A klementin magnélküli termését könnyű, és nagyon élvezetes fogyasztani, íze mézédes, fanyar, savanyú lecsengésnek nyomát sem találjuk benne. A klementin szintén gyakran esik műfordítók áldozatává, akik egyszerűen lemandarinozzák.

Tudományos neve: Citrus × clementina.

Származás: Algéria.

Szatszuma

Bár a szatszuma Kínából származik, Japán közvetítéssel került nyugatra. A szatszuma a mandarin közeli rokona, mag nélküli citrusféle. A szatszumák  intenzív édességük miatt nagyon népszerűek, és bár megjelenésükben hasonlítanak a mandarinhoz, vékonyabb a héjuk és finomabb a húsuk. Japánban a legészakibb szigeten, Hokkaidón is megterem, ez a fajta ugyanis remekül tűr a hideget.

Tudományos neve: Citrus unshiu.

Származás: Kína.

Vérnarancs

A vérnarancsot a narancssárga héjon éppen csak észrevehető pírról és a mélyvörös húsról ismerhetjük fel. Ezek a citrusfélék az édes narancsok osztályába tartoznak,  ízük némiképp a málnához hasonlít. A piros színű lédús gerezdek színüket az antociánoktól kapják. Ezek egyfajta antioxidánsok, amelyek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, és a vérnarancsot egyedivé teszik a citrusfélék között mind megjelenésben, mind egészségügyi szempontokból. Bár külsejükben jelentősen különböznek a hagyományos édes narancsoktól, a vérnarancs esetében mégsem hibridről, hanem természetes mutációról van szó.

Tudományos neve: Citrus x sinensis.

Származás: Kína.

Lime

Ha a lista eddig az édességről szólt, most a savanyúságé a főszerep.

A lime-nak, vagy más néven savanyúcitromnak számos fajtája létezik, amelyek közül a Key lime és a perzsa lime a leghíresebbek. A lime-oknak általában zöld a héjuk és zöldessárga a húsuk. Érettségüket onnan lehet megállapítani, hogy a héjuk sárgássá válik.

Tudományos név: Citrus × aurantiifolia (Key lime), Citrus × latifolia (Perzsa lime).

Származás: Afrika és a Földközi tenger partvidéke

Kaffir lime

A kaffir lime egy másik zöld citrusféle, amelynek éles savai, kesernyés íze van. Az ázsiai konyhában gyakrabban használják a kaffir lime leveleit, mint a gyümölcsét, ezekkel ízesítik a thaiföldi, indonéziai indiai ételek egy részét.

Tudományos neve: Citrus hystrix.

Származási ország: Ázsia.

Kalamondin

A kalamondin egy kis lime-fajta, narancssárga színű hússal. A kalamondin, más néven Fülöp-szigeteki lime egy kis kerek citrushibrid, amely, mint neve is mutatja, nagyon elterjedt a Fülöp-szigeteken. Külsőre úgy néz ki, mint egy hagyományos lime, de narancssárga színű húsa a mandarinéra emlékeztet. A kumquat és a mandarin keresztezése.

Tudományos név: Citrus microcarpa,× Citrofortunella microcarpa vagy × Citrofortunella mitis.

Származás: Fülöp-szigetek.

Ausztrál citrom, Ausztrál kaviárcitrom, Ausztrál ujjascitrom

Az ausztrál citrom egy ritka, hosszúkás alakú fajta, amely többféle színváltozatban terem. A zöld citrusfélék közül az egyik legegzotikusabb, formája miatt a finger lime-nak is nevezik. Egy másik szokatlan tulajdonsága, hogy a gyümölcshús nem gerezdekre, hanem apró gyöngyöcskékre oszlik, amik egyszerűen kipréselhetők a gyümölcs héjából. Ezért nevezik kaviárcitromnak is. Ezek a citrusfélék kedvelt ínyencségnek számítanak, a piros, rózsaszín és kékeszöld fajták a legnépszerűbbek.

Tudományos neve: Citrus australasica.

Származás: Ausztrália.

Citrom

Ismét egy ismerős, akit nem kell bemutatni. Ha a citrusfélékre gondolunk, a citrom általában az első gyümölcs, ami a legtöbb embernek eszébe jut. Rendkívül egészséges, egy átlagos méretű citrom leve a napi C-vitamin-bevitel közel 65%-át tartalmazza. A citromok gyakori fajtái közé tartozik az Eureka, a lisszaboni, a Meyer és a Primofiori. Mérsékelten savanyú íze és könnyű termeszthetősége miatt a citrom népszerűsége könnyen érthető.

Tudományos neve: Citrus limon.

Származás: Északkelet-India vagy Kína.

Cédrátcitrom

A cédrátcitrom egy nagyméretű, sárga citrusféle Indiából. A cédrát egyike a 3 eredeti citrusfélének, amelyből az összes többi citrusfajta származik. Ez egy nagy citrusféle, amely akár 30 cm hosszúra is megnőhet. Mivel a gyümölcshús nem lédús és gyakorlatilag íztelen, ritkán használják a főzéshez. A citrusfélék vastag héja azonban fanyar, és az ázsiai és közel-keleti konyhában ételként használják. A héját kandírozva desszertekben és süteményekben is felhasználják. Már a Biblia is említi, az egyik legrégebb óta kultivált növény.  Etrog néven is ismert, és szimbolikus szerepet játszik a zsidó vallás Szukkót (sátoros) ünnepe során. Egy-egy tökéletes példányért csillagászati összegeket is kifizethetnek, hiszen a tökéletes etrog a halhatatlanságot szimbolizálja, az ünnepet nem lehet akármilyen ütött-kopott gyümölccsel megülni. A parfümkészítők is előszeretettel használják a cédrát héjában rejlő illóolajokat.

Tudományos név: Citrus medica.

Származási ország: Földközi tenger partvidéke.

Grapefruit

A szubtrópusi citrusszínpad másik fontos szereplője grapefruit. Ezek a sima héjú termések onnan kapták a nevüket, hogy a kerek gyümölcsök a fán ugyanúgy fürtökben nőnek, mint a szőlő. A (magyar irásmód szerint így is leírható) grépfrútnak lehetnek rózsaszín, sárga vagy piros színű, húsos gerezdei, melyeket sárgás-narancsos héj borít. Általában a piros grapefruit a legédesebb fajta, míg a többi fajta inkább savanykás- keserű. A pomelo és az édes narancs hibridje.

Tudományos neve: Citrus × paradisi.

Származás: Jamaica vagy Barbados.

Tangeló

A tangeló egy édes, aromás citrusféle, amelynek héja és minden gerezdje mély narancsszínű. Ez a fanyar citrusféle a mandarin és a pomelo keresztezése. Íze is a mandarinéhoz hasonló, ahogyan héjának könnyű leválaszthatóságát is ettől a szülőjétől örökölte. A tangelógyümölcsök körülbelül ökölnyi méretűek, és a szár végén lévő bimbószerű kidudorodásról, kocsányról ismerhetők fel.

Tudományos neve: Citrus × tangelo.

Származás: USA.

Jamaikai tangeló

A jamaikai tangeló héja zöldessárga, amely narancssárgára színeződik, amikor a gyümölcs teljesen megérik. A jamaicai tangeló szintén a mandarin és a pomelo keresztezése, alakja jellegzetes, széles aljú és enyhén hegyes végű. Nem túl vonzó külseje miatt kapta a "csúnyagyümölcs" elnevezést is.

Azonban ami ennek a nagy citrusfélének a külsejéből hiányzik, azt az ízében pótolja.

Édes, lédús citrusszeleteket tartalmaz, némi kesernyésséggel.

Tudományos neve: Citrus reticulata × paradise.

Származás: Jamaica.

Kumquat

A kumquat egy kis citrusféle, ehető héjú, édes-savanykás húsú gyümölcs. Íze olyan, mint a narancsé, kissé savanykás. Körülbelül akkora, mint egy nagy olajbogyó vagy szőlőszem. Ezek a citrusfélék különleges fajtái, mert egyenesen a fáról lekerülve is fogyaszthatók., ugyanis a gyümölcs héja vékony, ehető és finom ízű.

Tudományos neve: Citrus japonica.

Származási ország: Dél-Ázsia és az ázsiai-csendes-óceáni térség.

Pomelo

Kicsik után a nagyok. A pomelo botanikai neve, a Citrus grandis, vagy a Citrus maxima is arra utal, hogy ez az egyik legnagyobb citrusféle. A cédrátcitrommal és a mandarinnal együtt a pomelo a citrusfélék természetesen előforduló fajai közé tartozik. A pomelót jellegzetes, vastag fehér héjáról, és világos színű, lédús húsáról ismerhetjük fel, melyből hiányzik a kesernyés ízjegy.

Tudományos neve: Citrus maxima.

Származás: Délkelet-Ázsia

Yuzu

A yuzu héja érettségtől függően lehet sárga vagy zöld. Ha a yuzu gyümölcsök képeit nézegetjük, azt gondolhatnánk, hogy a grapefruit egy kis fajtáját látjuk. A grapefruittól eltérően azonban yuzu gyümölcsök héja gyakran dudoros, és inkább sárga, mint narancssárga színű. A yuzu húsos citrusszegmenseit ritkán használják fel élelmiszerként, azonban a japán és a koreai konyhában a levét és a héját italok és desszertek készítéséhez használják.

Tudományos név: Citrus junos

Származás: Közép-Kína és Tibet

Buddha keze

A kihagyhatatlan különlegesség. A Buddha keze egy különleges megjelenésű, aromás citrusféle. Az egyik legszokatlanabb kinézetű citrusféle, a cédrátcitrom egyik variációja. Közismert elnevezése, az ujjas citrom találó, Ahogyan az a képen is látszik. A Buddha keze húsát nem használják fel, csak pikáns héját használják desszertek, sós ételek vagy alkoholos italok ízesítésére.

Tudományos név: Citrus medica var. sarcodactylis

Származás: Kína vagy India

Keserű narancs

Ahogy a neve is mutatja, a keserű narancs nem lesz édes élmény,a keserű narancshús nyers állapotban ehetetlen. A sevillai narancsként is ismert savanyú gyümölcsök héja durva, gödrös, vastagabb, mint az édes narancsé. A héjat általában a brit lekvár, a tamil konyhában a savanyított narancs, Skandináviában pedig a mézeskalács ízesítésére használják.

Tudományos név: Citrus × aurantium.

Származás: Délkelet-Ázsia.

Bergamott-narancs

A bergamott-narancs körülbelül teniszlabda méretű, aromás citrusféle, úgy néz ki, mint egy nagy lime. Ennek a savanyú narancsnak nem a színében, és még csak nem is az ízében rejlik a különlegessége.

Itt az illat számít.

A bergamott-narancs héjából nyert illóolajok adják az Earl Grey tea fő ízét. Összetéveszthetetlen aromáját likőrökben, süteményekben, édességekben azonnal felismerni.

Tudományos név: Citrus bergamia.

Származási országok: Délkelet-Ázsia.

Forrásunk volt:

1

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram